Guvernul ar putea să îşi asume răspunderea pe reforma administraţieiGuvernul ia în calcul asumarea răspunderii pe pachetul de legi privind reforma administraţiei publice locale, a anunţat, marţi, premierul Dacian Cioloş.

Dacian Ciolos
Dacian Cioloş

Dacian Cioloş a declarat că îşi doreşte ca pachetul de legi privind reforma administraţiei să fie adoptat până la finele acestei sesiuni parlamentare. Potrivit premierului, există două variante procedurale: fie Parlamentul îl dezbate în procedură accelerată, fie Guvernul îşi angajează răspunderea.

"Vom merge pe o procedură accelerată de adoptare în Parlament sau pe asumarea răspunderii Guvernului, fiind un proiect important", a spus Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, luni, în Parlament, trei "scenarii" privind profesionalizarea şi transparentizarea administraţiei publice, unul reprezentând un "status quo îmbunătăţit", iar celelalte două vizând grade diferite de politizare a administraţiei, însă numai cu numiri efectuate din rândul unui corp profesionist de funcţionari.

Premierul Dacian Cioloş declara, luni, că Executivul propune spre dezbatere trei scenarii pe care le ia în calcul pentru reformarea administrației publice.

"În primul scenariu vă propunem ca, pe lângă nivelul de demnitar — ministru și secretar de stat, pe care îl avem în momentul de față, să integrăm în această categorie și prefecții și subprefecții, care reprezintă Guvernul în teritoriu. Asta ar însemna că prefecții și subprefecții, împreună cu miniștrii și secretarii de stat, vin împreună cu Guvernul, pleacă împreună cu Guvernul și își asumă împreună programul de guvernare și aplicarea programului de guvernare atât la nivel central, cât și la nivel teritorial. Însă aceasta ar presupune (...) să avem secretari generali ai prefecturilor cu statut de înalt funcționar public și care să fie numiți strict pe bază de competență, printr-o procedură administrativă", a explicat Cioloș la Camera Deputaților, invitat la dezbaterea "Ora prim-ministrului", citat de Agerpres.

Un al doilea scenariu despre care a vorbit prim-ministrul se referă la "coborârea numirilor la nivel politic sau asumate de partidul care vine la guvernare nu doar la nivelul miniștrilor, secretarilor de stat și prefecților, dar și la nivelul directorilor generali, ai conducătorilor de agenții și ai directorilor de deconcentrate".

"Al doilea scenariu, care este puțin mai provocator (...), ar presupune o integrare a realității de facto în modul în care se face, de facto și real, în momentul de față, recrutarea pe posturi de conducere, dar cu introducerea unor reguli clare, transparente și obiective în acest proces. (...) Asta înseamnă că atât miniștrii, cât și secretarii de stat, cât și prefecții care sunt demnitari, dar și nivelul de directori generali, directori de deconcentrate vin și pleacă o dată cu Guvernul și întreg acest aparat își asumă politic programul de guvernare, cu diferența că pentru înalții funcționari publici, pentru nivelul de directori generali, de deconcentrate și prefecți recrutarea s-ar face prin intrarea în sistem. Nu s-ar putea recruta decât acei funcționari care au dat un examen de intrare în sistem și care, o dată intrați în sistem, pot fi recrutați de către partidul sau coaliția care vine la guvernare și numiți pe posturile respective", a explicat prim-ministrul.

În opinia lui Cioloș, aplicarea unui astfel de scenariu ar avea ca principal avantaj crearea în rândul partidelor a unui corp de funcționari care ar putea ajuta, spre exemplu, la elaborarea programelor de guvernare.

"Într-un al treilea scenariu ar fi vorba de un statu-quo îmbunătățit, adică rămânem așa cum e legislația în momentul de față, cu nivel politic la ministru și secretar de stat și de la prefect, director general în jos rămân înalți funcționari, însă aplicarea efectivă a legislației actuale ar presupune că exercitări temporare ale unor funcții de conducere ar fi eliminate și am merge pe o întărire a corpului de înalți funcționari publici din care să se facă aceste numiri pe posturi de conducere strict pe criterii profesionale și de competență", a afirmat Dacian Cioloș.

Etichete: asumare raspundere Guvern, dacian ciolos, reforma administratiei

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE