Guvernul contestă la Curtea Constituţională majorările de salarii în sănătate şi educaţiePremierul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul contestă la Curtea Constituţională legea prin care se fac majorări de salarii în sănătate şi educaţie.

Dacian Ciolos
Dacian Cioloş

Cioloş a acuzat că modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă, care riscă din nou să pună orice guvern in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public, scrie News.ro.

Şeful Guvernului a subliniat că sesizarea vizează legea de aprobare a Ordonanţei, astfel că, orice decide Curtea, OUG rămâne în vigoare şi se aplică.

Premierul a spus că nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă, a amendamentelor, în comisii discutându-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar.

Cioloş a mai susţinut că nu este posibil ca parlamentarii să nu fi ştiut despre Legea responsabilităţii fiscale, potrivit căreia cu şase luni inainte de alegeri nu se mai adoptă acte normative legate de salarii. Premierul a precizat că legea spune că instituţiile publice nu adoptă astfel de acte normative, iar Parlamentul este instituţie publică.

În opinia lui Cioloş, dacă se dorea ca legea să fie aplicabilă, se respecta principiul bicameralismului, care spune că dacă o lege este votată cu modificări fundamentale la o Cameră, se întoarce la camera iniţială.

"Legea a trecut de Senat fără nicio modificare şi a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor, fără ca Senatul să fie consultat şi să se ceară votul pe acele amendamente", a spus şeful Executivului.

Un alt argument al premieurlui a fost acela că OUG e în Parlament de câteva luni de zile şi ar fi fost timp pentru o dezbatere reală şi "pentru a veni cu argumente consistente şi inatacabile".

"Această lege, aşa cum a fost votată, afectează nişte principui pe care Guvernul şi-a bazat modificările salariale. Ea adânceşte inechităţile salariale pe care am încercat să le corectăm (...) Guvernul nu contestă nevoie de ajustare a salariilor în sectorul bugetar, dar, dincolo de măriri, este esenţială corectarea unor inechităţi carepersită de ani de zile şi care au fost adâncite tocmai de acest mod de abordare pe picior", a apreciat Cioloş.

Conform premierului, acestă "abordare populistă a politicii salariale pericilitează foarte mult posibilitate adoptării şi aplicării în perioada următoare a unei legi a salarizării unitare".

Etichete: dacian ciolos, legea salarizării unitare, majorări salariale, salarii medici

0/2 COMENTARII
gsgs
09 nov 00:33
+0
VOTURI
-0
Acum vor sa mareasca electoral salariile la votantii lor (bugetari, asistati, pensionari) iar anul trecut mareau impozitul pe proprietate daca aveai o mica afacere si deadeau lege sa le ia la oamenii fara venit cass (primii- oameni cu initiativa privata iar ceilalti in special diaspora, cei care nu ii voteaza). huo!
Cristian
08 nov 17:55
+0
VOTURI
-0
Salariile lor (ale parlamentarilor) cine le contesta??

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE