Guvernul NU va ataca decizia instanţei şi va elabora regulamentul de RIDICARE a maşinilorGuvernul nu va ataca decizia instanţei care îl obligă să elaboreze un regulament de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar şi va constitui un grup de lucru care să elaboreze normele, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Decizia vine după ce Curtea de Apel a stabilit că Executivul trebuie să adopte, în regim de urgență, regulamentul de ridicare a mașinilor. Decizia nu era definitivă şi putea fi contestată.

Guvernul NU va ataca decizia instantei si va elabora regulamentul de RIDICARE a masinilor
Guvernul NU va ataca decizia instanţei şi va elabora regulamentul de RIDICARE a maşinilor

UPDATE 17.00 Guvernul nu intenţionează să conteste decizia Curţii de Apel Bucureşti care obligă la elaborarea unui cadru de reglementare care să permită autorităţilor locale ridicarea maşinilor parcate ilegal, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern. 

Jurnaliştii prezenţi la Palatul Victoria l-au întrebat pe Suciu dacă Guvernul intenţionează să conteste decizia Curţii de Apel referitoare la ridicarea maşinilor parcate ilegal, iar acesta a negat.

"Nu vom contesta, evident, această decizie. Aceste norme sau elemente care vizau reglementarea situaţiei erau deja luate în calcul la nivelul Guvernului. (...) Trebuie văzut care este regimul potrivit pentru implementarea lor, dacă o putem face prin hotărâre de guvern sau este nevoie de un cadru mai larg de genul proiect de lege sau, în cazul în care considerăm necesar, ordonanţă de urgenţă, pentru că luăm în calcul acest lucru având în vedere solicitările pe care autorităţile le-au adresat Guvernului pentru a crea cadrul de reglementare. Până la urmă, ceea ce poate face Guvernul este să creeze cadrul de reglementare, aşa încât autorităţile locale să poată lua decizia în cunoştinţă de cauză şi în cadrul legal pentru ridicarea autoturismelor parcate ilegal", a afirmat Suciu, potrivit Mediafax.

Jurnaliştii l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al Executivului dacă se ia în calcul obligarea autorităţilor locale să utilizeze într-un scop prestabilit destinaţia sumelor care provin din amenzile pentru parcări neregulamentare, iar Dan Suciu a precizat că trebuie analizată această problemă astfel încât să nu apară o "vânătoare de maşini" a companiilor care vor fi abilitate să ridice autovehicule. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi Guvernul sunt obligate să elaboreze şi să adopte, în regim de urgenţă, regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, se arată într-o sentinţă civilă a Curţii de Apel Bucureşti, hotărârea nefiind definitivă.

Guvernul nu va ataca cu recurs decizia instanţei si va constitui începand de miercuri, sub conducerea cancelariei primului ministru, un grup de lucru care să elaboreze normele de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale Procesul de elaborare a unui nou regulament de ridicare a masinilor va trece si printr-o dezbatere publica.

Guvernul este obligat printr-o decizie a instanţei, luată în urma demersurilor făcute de Primăria Sectorului 1, să adopte, în regim de urgență, regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar. Deşi hotărârea judecătorească nu este definitivă, Primăria Sectorului 1 va solicita Executivului să adopte rapid acest regulament, pentru "decongestionarea traficului și siguranța pietonilor". În Sectorul 1 nu se mai ridică mașinile parcate neregulamentar din mai 2015, după decizia ICCJ.

La solicitarea Primăriei Sectorului 1, Curtea de Apel București, prin sentința civilă nr.1173/07.04.2016, obligă Guvernul României să adopte, în regim de urgență, regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar, precizează Primăria într-un comunicat de presă. 

Astfel, instanța de judecată obligă Ministerul Afacerilor Interne ca, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, să elaboreze procedura de ridicare a mașinilor oprite/staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice, așa cum este prevăzută la art. 64 și art. 97 alin 1 lit. d) și alin. 6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 195/2002 republicată.

Totodată, Curtea de Apel București obligă Guvernul României ca, în termen de 30 de zile de la comunicarea proiectului de reglementare întocmit de Ministerul Afacerilor Interne, să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar pe partea carosabilă.

"Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Primăria Sectorului 1 va solicita, printr-o adresă, Guvernului României și ministerului de resort să pună în aplicare hotărârea Curții de Apel și să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar. Acest regulament trebuie adoptat în cel mai scurt timp posibil având în vedere importanța sa pentru decongestionarea traficului și siguranța pietonilor.

Începând din data de 25 mai 2015, în Sectorul 1 nu se mai ridică mașinile parcate neregulamentar. Decizia a fost luată de Primăria Sectorului 1 ca urmare a pronunțării hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit căreia procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

Ca urmare a hotărârii Înaltei Curți, Primăria Sectorului 1 a chemat în judecată Guvernul României și Ministerul Afacerilor Interne solicitând instanței de judecată să oblige aceste instituții să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar", se arată în comunicatul de presă. 

În luna mai 2015, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis că nu este legal ca autoturismele să fie ridicate, iar şoferii să fie sancţionaţi în baza unor hotărâri ale Consiliilor Locale

Etichete: Guvern, masini parcate neregulamentar, mașini ridicate, masini ridicate Bucuresti, Primaria Sectorului 1

0/9 COMENTARII
Geli
20 Apr 12:57
+0
VOTURI
-0
Cris, starpirea coruptiei tine de noi toti, nu are legatira cu politicienii. Prin nerespectarea legilor sa ajunge la coruptie. Intai sa ne comportam noi civilizat, apoi sa cerem politicienilor sa nu mai fie corupti. De ce te deranjeaza ca se ridica masinile parcate neregulamentar ? Ai de gand sa parchezi ilegal ? Coruptia incepe cu lichele ca tine care nu respecta legea si nici nu vor sa fie sanctionati daca o incalca. Masinile se ridica, africanule, nu pentru ca incurca neaparat traficul, ci pentru a face boul care parcheaza ilegal sa se gandeasca bine inainte, pentru ca amenda e una, insa procedura de recuperare a masinii e dificila, mananca timp si bani. Animale ca tine exista in toate tarile civilizate, de aia se ridica masinile si acolo, pentru ca nesimtitii tind sa incalce legea. Daca ti s-a ridicat odata masina, nu te vei mai comporta ca un animal a doua oara, tinand seama de timpul pe care l-ai pierdut cu recuperarea ei, pe langa cheltuieli. Romania ajunsese singura tara din Europa unde nu se ridica masini. Am fost saptamana trecuta in Albania, o tara mai saraca decat Romania. Si la Tirana se ridica masini, am vazut chiar o cearta intre soferul care tocmai se intorsese la masina, cand aceasta era suspendata deja in aer pt. a fi pusa pe platforma. Omul s-a rugat de echipa, dar tot i-au luat-o
Catalin
20 Apr 12:12
+0
VOTURI
-0
@cris- de unde ai scos-o ca in foarte multe tari din lume parcatul se sanctioneaza doar cu amenda ? Ori esti prost, ori nu ai calatorit niciodata. Doar in Tarile din lumea a treia nu se ridica masinile pt. ca nu exista vointa politica si nici firme suficient de puternice care sa aiba flota de utilaje de ridicare. Pana si la Moscova se ridica masina, rotile se blocheaza doar daca utilajele de ridicare nu au acces pt. a lua masina. Nu exista " incurcat circulatia" ci doar respectul fata de lege. Oricum masinile nu sunt binevenite in niciun oras civilizat si exista asa de multe restrictii ( locuri de parcare putine si scumpe, taxe de tranzitare ), incat oamenii sunt nevoiti sa se descurce cu transportul public sau cu mersul pe jos. Orasele viitorului exclud masinile personale din capul locului. In Strasbourg nu ai voie sa circuli cu masina in jumatate de oras, iar transportul public e bine reprezentat doar in centru. Ce fac oamenii de acolo in cazul asta, se sinucid ? Nu, merg cu tramvaiulmpana unde se poate, aopi un kilometru pe jos. Civilizatia exclude maimutzoii care vor sa vina cu masina oriunde, chiar platind parcarea, ca sa nu mai vorbim de congolezii care parcheaza neregulamentar....
Maria
20 Apr 11:22
+0
VOTURI
-0
si ti-ai schimbat si discursul : " de ce ridicarea se face de firme private ". Pentru ca nimeni nu e de acord ca Primaria sa investeasca banul public in utliajele de ridicare si personalul aferent, in mai toate tarile acest serviciu este privat, sau in cel mai rau caz, mixt. Dar nu asta e de fapt problema ta, ci faptul ca ti se va ridica masina parcata neregulamentar !
Maria
20 Apr 11:18
+0
VOTURI
-0
@ Cris - esti celebru pe acet site pt. comentariile tale tampite ! Poti sa-ti schimbi pseudonimul, nu conteaza, tot te vom recunoaste dupa prostia si grobianismul care reiese din ele. Probabil ai si un usor grad de retard mintal. Eu ma destind cand iti citesc comentariile : ma bucur ca exista oameni atat de prosti pentru ca imi dau seama ca pot face mai usor bani intr-o tara plina de dobotoci, concurenta pe paliere medii si inalte de inteligenta e mai mica !
Liviu
20 Apr 11:11
+0
VOTURI
-0
Cris, din cauza unor cocalari ca tine s-a ajuns aici ! In toata lumea civilizata se ridica masinile, asta pe langa amenda. Ramai cu amenda doar in cazul in care masinile de ridicare nu pot interveni imediat si ai norocul sa te prezinti inainte la masina. Toti conducem masini, dar toti ne pronuntam pt. ridicarea acestora, daca sunt parcate neregulamentar. Esti singurul care e in favoarea parcatului ilegal fara ridicarea masinii, ori esti prost, ori nu poti sa-ti permiti sa platesti parcarea.
artiom
20 Apr 10:32
+0
VOTURI
-0
@Cris: un cocalar ca tine, care parcheza peste tot (trotuare, spatii verzi, linii de tramvai..etc) nu are cum sa inteleaga de ce locul de parcare nu este un drept. In foarte multe tari ai fi fost interzis ca si personaj.
Maximus
20 Apr 09:48
+0
VOTURI
-0
Guvernul ar fi trebuit sa faca asta de mult. Dupa cum ar fi trebuit sa atace la CCR si legea pensiilor nemeritatee ale parlamentarilor.
adrian
20 Apr 09:40
+0
VOTURI
-0
Excelent! Eu caut si 10 minute un loc de parcare pentru a nu o lasa aiurea sau dau 3-5 lei pt o ora de parcare, iar nesimtitii o lasa unde apuca, pe treceri de pietoni, in statii RATB etc. Felicitari! Un sofer civilizat.
Cris
20 Apr 08:56
+0
VOTURI
-0
In foarte multe tari din lume, parcatul ilegal se sanctioneaza cu amenda iar ridicarea masinilor se face doar in cazul in care chiar se incurca circulatia, caile de acces, etc. De ce in Romania trebuie sa fie o regula generalizata ridicatul masinii de niste firme private ???

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE