MOȚIUNEA DE CENZURĂ ÎMPOTRIVA GUVERNULUI PONTA A PICATDin 554 de parlamentari au fost prezenți 417. 214 VOTURI au fost legal exprimate, din care -ANULATE 7. PENTRU  - 194, CONTRA-13

Astăzi, în plenul comun al celor două camere din Parlament va fi supusă votului moţiunea de cenzură a PNL. Liberalii au depus, săptămâna trecută, moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Ponta, care este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO și doi de la grupul-democrat, restul fiind deputați și senatori PNL. Moțiunea este intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!".

Ce parlamentari vor avea pensii de peste 4000 de lei, dupa votul de marti
Ce parlamentari vor avea pensii de peste 4000 de lei, după votul de marți

UPDATE: 13.10  Alina Gorghiu a anunțat că PNL va depune o nouă moțiune de cenzură în toamnă. 

UPDATE 12.10. Victor Ponta a susținut un nou discurs în Parlament în care a precizat că Guvernul Ponta a reușit performanța de a depăși vârful economic din 2008. De asemenea, Ponta l-a atacat și pe fostul președinte al PSD, Mircea Geoană. 

"Săptămâna viitoare, de o mie de ori mai important și mai serios decât moțiunea de cenzură, trebuie să dezbateți și vă rog să votați Codul fiscal. Vă rog să continuăm lucrurile bune împreuna și să le îmbunătățim pe cele care au nevoie de îmbunătățire.

Vreau să vă asigur că atunci când nu voi mai fi președinte PSD în niciun caz nu o să votez cu PNL să dau jos Guvernul PSD că doar nu sunt prostănac", a spus premierul.

UPDATE 11:02 Alina Gorghiu a luat cuvântul. "Fac un apel la parlamentarii majoritatii sa se comporte ca niste oameni responsabili, nu ca niste oi intr-un staul." (mai multi parlamentari au huiduit). "Nu mi-aș permite să vă jignesc în acest fel. Sunt cuvintele premierului Ponta din 2012"  - a clarificat Alina Gorghiu. 

10:56 Victor Ponta a luat cuvântul. "Până acum nu  mi s-a întâmplat să particip la o moțiune împotriva Guvernului care nu se referă la activitatea Guvernului, ci a Parlamentului...Să nu-i păcălim pe oameni - văd că în textul moțiunii se vorbește de alegerile locale pe care ar trebui să le organizăm. Vă amintesc că ați votat în unanimitate legea 115 care se referă la alegerile locale, care spune că legea 67/2004 se abrogă. Bănuiesc că nu cereți să facem alegeri pe o lege pe care ați abrogat-o. Pe legea nouă se organizează alegeri. referitor la votul românilor din diaspora, mi-am exprimat regretul, scuzele, ca prim-ministru că în noiembrie nu toți românii au putut să voteze în condiții normale. Important e să asigurăm condițiile ca alegerile viitoare să se organizeze în condiții locale. Îmi amintesc în 2012 când colegii din USL erau alături de noi acuzând votul din diaspora. În comisia electorală condusă de un liberal susținem ca votul din diaspora să fie organizat de Autoritatea Electorală Permanentă. Moțiunea de Cenzură are ca scop criticarea activității Guvernului - am văzut că nu este așa - și dovedirea unei noi majorități. Nu există o asemenea alternativă și azi, prin votul pe care îl veți da, se va dovedi că nu există altă majoritate" - a spus Victor Ponta. "Nu acuz opoziția că, nefiind în stare să dea jos Guvernul, așteaptă ca o altă putere să o facă în locul său. Mi-e teamă că o să mă citați - dacă vi se pare normal ca un Guvern să se schimbe nu în Parlament, ci prin voința unui procuror, cred că este o mare greșeală și cred că veți regreta."

10.30. Senatorul PNL Viorel Badea citește moțiunea de cenzură. Premierul Victor Ponta a ieșit din sală chiar când aceasta a început să citească:

"Victor Ponta trebuie să plece. Motivul: atitudinea sa ostilă față de justiție. Guvernul Ponta este guvernul cu cei mai mulți miniștri puși sub acuzare. 

Domnule Ponta, să nu mai vorbim de cazul Dan Șova pentru care ați făcut orice ca să nu ajungă în fața unui judecător. A devenit evident că vă este frică de ce ar spune domnul Dan Șova.

Au fost două decizii ale Curții Constituționale pe care le-ati ignorat cu nerușinare. Victor Ponta, oricât ai minți și ai însela nu poți minți acest popor. Ți-a arătat-o clar la alegrile prezidențiale, dar se pare că nu ti-ai dat seama până acum de ce ai pierdut.

Victor Ponta și-a bătut joc de tot ceea ce este mai bun într-o democrație".

UPDATE 10.20: 190 de parlamentari sunt absenți de la ședința de astăzi. 

UPDATE 9.15: Numărul deputaților care au anunțat că vor vota  moțiunea de cenzură a PNL crește de la o oră la alta. Până în prezent, din cadrul PSD, și-au anunțat susținerea deputații Gheorghe Roman și Marian Avram, membru în Comisia pentru Agricultură a Camerei, iar din rândul celor neafiliați: Virgil Guran, Paul Dumbrăvanu, Mihaela Stoica, Petru Movilă, Viorel Blăjuț, Romeo Rădulescu. Totodată, deputatul independent, Remus Cernea, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că va vota moțiunea de cenzură a liberalilor.

 

Guvernul Ponta se confruntă astăzi cu a treia moțiune de cenzură. Moțiunea, semnată de 183 de parlamentari este intitulata "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca!".

In motiunea de cenzura se arata ca Ponta ar fi vrut sa ajunga presedintele Romaniei "prin sabotarea deliberata a romanilor din Diaspora" si ca "este timpul sa recunoasca si sa paraseasca puterea", scrie hotnews.ro. 

Dezbaterea motiunii de cenzura începe vineri la ora 10.00.

Cum se pozitioneaza diferite partide:

- PSD si UNPR au anuntat ca se abtin

- UDMR: Kelemen Hunor a afirmat ca reprezentantii UDMR nu vor vota impotriva, "probabil ca unii vor vota motiunea, altii se vor abtine".

- PSRO, partidul lui Mircea Geoana (12 parlamentari): voteaza pentru

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, marti, ca, uitandu-se la "matematica parlamentara", ar spune ca nu sunt sanse foarte mari ca motiunea de cenzura sa treaca, dar, pe de alta parte, se bazeaza "pe buna-credinta fata de propriul electorat a unora de la PSD si UNPR".

Etichete: guvernul ponta, moţiune de cenzură, parlament, PD, PNL, Victor Ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE