Guvernul scoate bani din vistierie pentru plata datoriilor TVR UPDATEGuvernul va modifica de urgență legislația actuală pentru a permite ca din buget să fie scoși banii cu care televiziunea publică trebuie să își achite datoriile față de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU).

Guvernul scoate bani din visterie pentru plata datoriilor TVR (Foto rador.ro)
Guvernul scoate bani din visterie pentru plata datoriilor TVR (Foto rador.ro)

UPDATE Datoria de 17 milioane de franci elvețieni pe care Societatea Română de Televiziune (SRTv) o are de achitat către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) va fi suportată de la bugetul de stat, a anunțat, marți, într-un comunicat de presă, Ministerul Finanțelor Publice (MFP), inițiatorul unei Ordonanțe de Urgență prin care se creează cadrul legal pentru derularea acestei operațiuni.

Obligațiile financiare pe care SRTv le are către EBU includ: contribuții, taxe, cotizații, abonamente, licențe pentru drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment, de știri, transmisii și cheltuieli tehnice, precum și orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism internațional.

MFP precizează că 'decizia de creare a cadrului legal nu are impact asupra deficitului bugetar, sumele asigurându-se cu încadrare în bugetul aprobat'.

'Modificarea legislativă vine în urma datoriei pe care SRTv a acumulat-o față de EBU din 2008 până în prezent, în valoare de 17 milioane de franci elvețieni (CHF). Vechimea și amploarea datoriei, precum și faptul că planurile de eșalonare a achitării acesteia nu au fost respectate de SRTv din motive financiare, a dus la excluderea României de la ediția 2016 a Eurovision. Totodată, SRTv i-a fost comunicat faptul că a fost început procesul de excludere din EBU. Dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru acoperirea datoriei, SRTv nu mai are acces la difuzarea unor evenimente culturale și sportive internaționale importante. Eliminarea din EBU ar fi determinat imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice de la Rio, Brazilia, din acest an', se notează în comunicatul citat.

SRTv este membru activ în cadrul EBU din anul 1993. Între 2002 și 2006, a fost membru în Consiliul de Administrație EBU și a beneficiat permanent de rețeaua Eurovision, care asigură schimbul de știri și programe sportive (Jocurile Olimpice, Campionate mondiale de fotbal, Campionate de patinaj artistic) între membrii EBU, precum și de baza de date a EBU, de consultanță gratuită, de cursuri de pregătire profesională și de expertiză tehnică.

Pentru calitatea de membru al EBU, SRTv plătește obligații financiare, care constau în taxe, cotizații și contribuții.

EBU este cea mai mare asociație a difuzorilor publici din lume, cu 73 de membri activi din 56 de țări și 21 de membri asociați din Asia, Africa și America. Înființată în 1950, cu scopul de a promova cooperarea între organizațiile de radio și de televiziune, EBU este o organizație non-profit, guvernată de legea elvețiană, cu sediul la Geneva, Elveția.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Legislația va fi modificată prin ordonanță de urgență, relevă un document obținut de Profit.ro.

Totalul datoriilor acumulate de TVR față de EBU, în perioada 2008-2016, se ridică la 17 milioane de franci elvețieni (15,3 milioane de euro).

Datoriile vor fi plătite din buget în contextul în care televiziunea publică nu a putut prelua drepturile de televizare a Campionatului European de fotbal, care începe vineri, și în care în luna august începe Olimpiada de vară, de la Rio de Janeiro.

CITEŞTE ŞI Dacian Cioloş: TVR nu va fi închisă. Lucrăm la un proiect de restructurare

Premierul Dacian Cioloş a declarat, recent, că a dat asigurări celor de la EBU că televiziunea naţională nu va fi închisă şi că statul îşi va asuma responsabilitatea la TVR imediat ce conducerea instituţiei îşi va asuma, la rândul său, un proiect de restructurare.

La acest moment, legea stabilește că prin buget sunt aprobate fonduri alocate Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune pentru acoperirea unor cheltuieli de dezvoltare, pentru achiziționarea de echipamente și piese de schimb radio și televiziune, materiale consumabile necesare desfășurării activității specifice, precum și, integral, fondurile necesare pentru utilizarea stațiilor de emisie, a radioreleelor și a circuitelor video și fonice, datorate agenților economici din sistemul comunicațiilor. Sunt alocați bani și pentru asigurarea pazei, ca obiectiv de interes național, ca și pentru pentru achitarea cotizațiilor cuvenite organizațiilor guvernamentale internaționale.

În schimb, celelalte cheltuieli trebuie acoperite de cele două instituții din veniturile proprii.

În documentul obținut este amintit că, din cauza datoriilor față de EBU, TVR a fost exclusă de la ediția din acest an a concursului Eurovision și anunțată că a început procedura de excludere și din organizația internațională în care este membră. Detalii, pe profit.ro. 

Etichete: datorie tvr, EBu, Guvern, modificare legislatie, tvr

0/1 COMENTARII
Dodo
07 Jun 20:35
+0
VOTURI
-0
Pai se zicea ca nu se poate ca ar fi ajutor de Stat si ne sanctioneaza UE. Hai ca-i bine,unii sparg banii in prostie si acum acopera bugetul adica noi fraierii. Nimeni nu raspunde pentru jaful practicat anii de zile la SRTV ? Pentru prejudicii mult mai mici altora li s-a intocmit dosar la DNA.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE