V. Ponta: Sala Palatului va trece la RAAPPS, pentru reparațiiMinisterul Culturii şi Secretariatul General al Guvernului caută soluţii pentru închiderea sau stoparea "găurilor negre" din cadrul Centrului pentru Artele Spectacolului ''Sala Palatului'' din Bucureşti, astfel încât instituţia să devină eficientă. Planurile de renovare și modernizare a Sălii Palatului au fost abandonate în urmă cu un an, din lipsa de fonduri. Este vorba, de fapt, de o reorganizare a instituției pentru eficientizare, dar, cel mai probabil, și de o răfuială politică cu actualul director, PDL-istul Lucian Iliescu, care spune că a câștigat postul prin concurs și nu poate fi îndepărtat. Sala Palatului este vitală pentru cel mai cunoscut festival de muzică din România, Festivalul Enescu

Update: "Vom trece Sala Palatului la RA-APPS, care are fonduri ca să o bage în acele reparaţii care nu presupun închiderea sălii. Sala nu se va închide. Sala va rămâne în continuare în funcţiune, însă din banii de la RA-APPS şi prin utilizarea economică o să avem bani să o reparăm", a declarat premierul Victor Ponta pe contul său de Facebook.

Precizarea premierului vine pe fondul apariţiei pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului a unui proiect de hotărâre privind "desfiinţarea Centrului pentru Artele Spectacolului Sala Palatului". Ulterior, actul normativ a fost amânat.

O dată cu trecerea Sălii în subordinea unei alte instituții, cel mai probabil va fi schimbată și conducerea acesteia. Actualul director, PDL-istul Lucian Iliescu, fost candidat la Primăria Sectorului2, a refuzat să elibereze funcția la cererea fostului ministru al culturii Mircea Diaconu, susținând că a câștigat funcția prin concurs.  

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului a fost introdus un proiect de hotărâre privind "desfiinţarea Centrului pentru Artele Spectacolului Sala Palatului şi pentru modificarea unor acte normative", dar actul normativ a fost amânat.

La finalul şedinţei, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că ministrul Culturii şi secretarul general al Guvernului se vor pune de acord asupra acestui act normativ până săptămâna viitoare.

"Se intenţionează eficientizarea activităţii şi, practic, închiderea sau stoparea găurilor negre care au fost pe lângă această instituţie de-a lungul anilor. Secretariatul General al Guvernului va identifica soluţii pentru ca acest edificiu să poată fi adus la o stare mai bună", a afirmat Dragnea, potrivit Mediafax.

În toamna anului trecut, Centrul pentru Artele Spectacolului "Sala Palatului" a fost trecut de Executiv din subordinea Ministerului Culturii în cea a Secretariatului General al Guvernului, pentru promovarea imaginii României şi a "strategiilor guvernamentale" în diverse domenii.

Guvernul susţine, că, prin această modificare, se va asigura creşterea vizibilităţii şi impactului acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui centru, care va putea deveni coorganizator al unor evenimente pentru promovarea imaginii României şi pentru promovarea strategiilor guvernamentale în diverse domenii de activitate.

Sala Palatului este vitală pentru cel mai cunoscut festival de muzică din România, festivalul George Enescu, astfel încât Ministerul Culturii a încercat în ultimii ani să găsească fonduri pentru a o moderniza, având în vedere că acum suferă la capitolul sonorizare și nu numai.

Planuri de modernizare cu lifturi exterioare

În noiembrie 2011 intra în dezbatere publică proiectul de modernizare a Sălii Palatului. Arhitecţii au venit cu o serie de propuneri cu privire la aspectul exterior, însă doar una a fost acceptată. De altfel, se stipulează în PUZ, ca literă de lege, “evitarea afectării expresiei arhitecturale a Sălii Palatului, din perspectiva memoriei şi percepţiei colective – nu se vor adăuga scări exterioare”. A fost aleasă varianta 7, dintr-un total de 10, care a fost semnată de arhitectul Romeo Belea; care şi-a mai pus amprenta pe alte clădiri impozante din Capitală. Între acestea se număra Hotelul Intercontinental, Hotelul Novotel, Universitatea Româno-Americană sau turnurile gemene de la Piaţa Presei.

Modernizare Sala Palatului

Faza I presupunea consolidarea şi modernizarea imobilului dar şi extinderea în cele patru colţuri cu lifturi panoramice. Tehnic vorbind: “extindere subsol suplimentar, amplasare 4 noduri de circulaţie verticală, supraetajare, reabilitare funcţională şi înlocuire instalaţii”. În Faza a II-a a proiectului vor fi realizate doua parcări subterane, “eliberând astfel solul pentru utilizarea sa ca spaţiu public şi crearea unui pol de atractivitate”. Tot în această etapă va fi eliminată legătura auto dintre Calea Victoriei şi str. Câmpineanu iar Biserica Kreţulescu va „beneficia” de mai mult spaţiu verde. În Faza a III-a este prevăzută realizarea unei noi săli de spectacol, la subsol, în faţa celei actuale iar în Faza a IV-a, care va fi şi ultima, se va elibera porticul din str. Câmpineanu „de construcţiile parazitare”. Documentul mai menţionează că „pentru păstrarea vegetaţiei trebuie menţinut un strat de 8 m de pământ vegetal peste placa de la primul subsol”. Mai mult, pentru Fazele a II-a şi a III-a se va acorda aviz favorabil după prezentarea unui studiu peisager, realizat abia după avizarea rezultatelor cercetării arheologice, în condiţiile în care Calea Victoriei este una dintre cele mai vechi străzi ale Bucureştiului.

Banii pentru proiectul inclus în PUZ vin de la Sala Palatului, din buget propriu, urmând ca după definitivarea acestuia să-l depunem pentru o finanţare externă nerambursabilă. Ca orizont de timp... cred că Festivalul George Enescu nu poate exista fără o Sală a Palatului”, explica pentru B365.ro Bogdan Trâmbaciu, directorul Unităţii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. De altfel, acustica şi aspectul Salii Palatului i-a deranjat pe unii invitati ai Festivalului Enescu, ediţia din 2011, după cum scria în luna septembrie B365.ro aici.

Modernizarea a rămas, însă, la stadiul de proiect.

Sala Palatului a fost inaugurată în anul 1960 şi este în prezent unul din principalele locuri din Bucureşti de desfăşurare a unor manifestări artistice de amploare, printre care se numără Festivalul "George Enescu".

Sala Palatului a fost transferată în administrarea Ministerului Culturii, de la RAAPPS, printr-o Hotărâre de Guvern aprobată pe 16 august 2006.

În prezent, managerul Sălii Palatului este Cătălin Lucian Iliescu, potrivit site-ului instituţiei.

Pe 12 mai 2012, managerul Sălii Palatului, Cătălin Lucian Iliescu, a transmis, într-un comunicat, că ministrul Culturii de la momentul respectiv, liberalul Mircea Diaconu, l-a "somat" să demisioneze din funcţie. "Incompatibilul Mircea Diaconu, membru al PNL, numit ministru al Culturii în deja compromisul Guvern Ponta m-a somat să-mi dau demisia din funcţia de manager al Sălii Mari a Palatului, deşi eu ocup această funcţie prin concurs şi nu în urma unei numiri politice. În caz contrar, m-a ameninţat că mă demite el. El, urmăritul penal", spunea în respectivul comunicat Cătălin Lucian Iliescu.

Democrat-liberalul, care era la momentul respectiv şi candidatul PDL la Primăria Sectorului 2, a susţinut că "motivele şantajului politic pe care îl practică incompatibilul şi urmăritul penal Mircea Diaconu" asupra sa nu au nicio legătură cu activitatea managerială pe care o desfăşoară la Sala Palatului.

Cătălin Lucian Iliescu a mai spus atunci că nu îşi va da demisia de la conducerea Sălii Palatului, instituţie pe care a precizat că o conduce din anul 2010.

De cealaltă parte, Mircea Diaconu a declarat la momentul respectiv, că managerul Sălii Palatului îşi face campanie electorală prin intermediul Sălii Palatului. "Sala Palatului este o instituţie publică de cultură. El îşi face campanie electorală prin intermediul instituţiei. A tipărit pe banii instituţiei - o instituţie publică de cultură - pliante pe care le împrăştie peste tot", a spus Mircea Diaconu. El a precizat că pe o parte a unui astfel de pliant era promovată activitatea Sălii Palatului, iar pe cealaltă se promova Cătălin Lucian Iliescu în postura de candidat al PDL la Primăria sectorului 2.

Mircea Diaconu a mai spus atunci că nu contestă concursul în urma căruia Cătălin Lucian Iliescu a fost numit manager al Sălii Palatului. Totodată, Diaconu a catalogat acuzaţiile lui Cătălin Lucian Iliescu, potrivit căruia ministrul l-ar "şantaja politic", "o obrăznicie în stilul clasic".

Etichete: festivalul enescu, Guvern, promo, Sala Palatului

0/2 COMENTARII
vlad
10 ian 13:28
+0
VOTURI
-0
Mda, bine ca se depolitizeaza Romania :))... sigur, o sa vina un USL-ist, dar "pe merit", concurs nu o sa se mai faca, pt ca valoarea viitorului director este indiscutabila.

PS: Cum sa pui lifturi pe exterior si sa pretinzi ca nu schimbi valoarea arhitecturala??? Stiti ce cozi sunt la Notre Dame la lift??? pai de ce nu fac nene niste lifturi pe fatada ca sa urce oamenii mai repede?? :))
Slick
10 ian 10:57
+0
VOTURI
-0
E vitala si pentru Horia Brenciu. :)

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h