Guvernul vrea să listeze la bursă subsidiarele Telekom, Enel şi E.ONMinisterul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost însărcinat de Guvern să gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursă.

Guvernul vrea sa listeze la bursa subsidiarele Telekom, Enel si E.ON
Guvernul vrea să listeze la bursă subsidiarele Telekom, Enel şi E.ON
Foto: oradetimis.oradestiri.ro

„Guvernul a reanalizat portofoliul de participaţii ale statului la societăţi naţionale strategice (blue chips), a identificat companiile cu cel mai mare potenţial de a trezi un interes ridicat din partea investitorilor români şi străini şi a aprobat continuarea programului de listări în orizontul de timp 2015 – 2016, atât prin oferte publice iniţiale (IPO), cât şi prin majorări ale cotelor de free-float pentru societăţi deja listate", se arată într-un comunicat citat de adevarul.ro.

Analiza portofoliului actual al statului a relevat existenţa a trei categorii de societăţi naţionale care pot contribui la creşterea lichidităţii şi a volumelor de tranzacţionare de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB):

- societăţi deţinute majoritar de stat şi neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti, Salrom),

- companii privatizate, în care statul are deţineri minoritare, dar nelistate (cum ar fi Telekom – fosta Romtelecom, participaţiile la Enel, E.ON şi GdF SUEZ)

- plus societăţi cu participarea statului, atât minoritară cât şi majoritară, şi care deja listate, în cazul cărora poate fi majorată cota de free-float (cum ar fi Romgaz, Nuclearelectrica sau Petrom).

Executivul arată că, potrivit celor mai recente estimări, listarea societăţilor prioritare la care statul deţine participaţii minoritare ar putea suplimenta veniturile bugetare cu peste un miliard de euro.

De asemenea, listarea companiilor prioritare la care statul are şi îşi păstrează participaţia majoritară ar putea aduce acelor companii finanţări de peste 2,2 miliarde euro necesare retehnologizării, eficientizării activităţii şi atingerii obiectivelor strategice.

Anterior, premierul Victor Ponta anunţa pentru acest an listarea Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti şi a Portului Constanţa. Numai că este puţin probabil ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă în acest an, iar la celelalte două procedurile nu sunt foarte avansate. Anterior, Guvernul mai avea pe lista de companii ce trebuie listate şi Complexul Energetic Oltenia, dar aceasta a fost amânată anul trecut deoarece trebuia să îşi evalueze rezervele de cărbune, iar acum societatea are mari probleme financiare şi a anunţat renunţarea la 3.000 din cei 19.000 de angajaţi.

Etichete: ASF, Bursa, E.ON, Enel, Guvern, Hidroelectrica, listare, ministerul finantelor, telekom

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE