Guvernul vrea să reintroducă sistemul de predare a sticlei la magazin, în schimbul garanțieiAdministraţia Fondului pentru Mediu propune producătorilor din industria alimentară să reintroducă sistemul garanţiei pentru fiecare produs ambalat în sticlă sau borcan, garanție pe care clientul o va recupera după ce a dus înapoi ambalajul.

http://www.economica.net/care-este-solutia-administratiei-fondului-pentru-mediu-pentru-producatorii-din-industria-aliementara_113345.html#ixzz3xrTx4IOS
http://www.economica.net/care-este-solutia-administratiei-fondului-pentru-mediu-pentru-producatorii-din-industria-aliementara_113345.html#ixzz3xrTx4IOS
Foto: maramedia.ro

Administraţia Findului pentru Mediu a transmis industriei alimentare o posibilă soluţie pentru problema apărută în ultimele luni, când, ca urmare a faptului că Organizaţiile de Transfer de Responsabilitate (cele care îşi asumă prin contract responsabilitatea de a recicla sau valorifica ambalajele), nu şi-au îndeplinit obiectivele, producătorii locali au fost traşi financiar la răspundere. Având la îndemână o nouă lege (249/2015) intrată în vigoare pe data de 2 noiembrie 2015, Administraţia îi încurajează pe producători să reintroducă sistemului "garanţiei" sau "depozitului" folosită pe vremuri. Atunci, consumatorii finali plăteau o anumită sumă pentru fiecare produs în ambalaj reutilizabil cumpărat (sticle, borcane), pe care o primeau înapoi dacă aduceau înapoi la magazin ambalajul respectiv.

"În ceea ce privește operatorii economici din industria alimentară care produc și/sau comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile, precizăm că potrivit art. 10 alin. 2 din Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, aceștia au posibilitatea să aplice sistemul depozit în vederea asigurării unui număr optim de cicluri de utilizare a acestora. Un astfel de sistem depozit ar asigura gestionarea eficientă a deșeurilor de ambalaje și ar reprezenta, în același timp, o soluție rentabilă pentru operatorii economici responsabili care vor declara cantitatea de ambalaje numai la prima introducere pe piață și vor plăti contribuția la Fondul pentru mediu numai în cazul neîndeplinirii obiectivelor anuale de valorificare prevăzute în anexa 3 la OUG nr. 196 privind Fondul pentru mediu, aprobată prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare", au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Producătorii susţin însă că varianta propusă de Administraţie şi stipulată de noua lege este imposibil de pus în practică. În primul rând, din informaţiile ECONOMICA.NET, în medie, doar 2% din totalul ambalajelor puse în piaţă sunt reutilizabile, existând industrii, printre care cea a conservelor, unde acest procent este zero. Doar în cazul berii procentul este peste medie- mai exact de 5%.

În al doilea rând, nu există infrastructura necesară care să permită ca ambalajele aduse de consumatori în magazine să fie preluate de producători şi reintroduse în sistem. 

Etichete: garantie sticla, sticlă

0/2 COMENTARII
vasile
22 Jan 07:39
+0
VOTURI
-0
Stai sa vezi iar morti si raniti ca pe vremuri dupa o bere bauta din sticle returnabile in care s-a tinut otrava, gaz, vopsea si altele, stranse de homelesi.
IONut
21 Jan 19:42
+0
VOTURI
-0
Numai ca astia vor pune pretul sticlelor si borcanelor in plus fata de pretul actual.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE