Hanul Solacolu din București va fi RESTAURAT: "Am găsit soluția să salvăm clădirea"Hanul Solacolu de pe Calea Moșilor din București va fi restaurat cu bani europeni. Ministerul Culturii a încheiat un parteneriat cu proprietarii Hanului pentru a putea accesa fondurile europene. Clădirea este un monument istoric și se află într-o avansată stare de degradare. De mai bine de 10 ani, acesta nu a mai fost îngrijit, între timp acoperișul hanului s-a prăbușit.

Proprietarii hanului au declarat că nu au fonduri suficiente pentru a-i face modificările necesare. Uniunea Europeană ar acorda fonduri de până la cinci milioane de euro pentru acest scop.

"I-am chemat pe proprietarii hanului la Ministerul Culturii și am găsit soluția să salvam clădirea. Ei și-au facut o asociație și am stabilit să facem un parteneriat cu Ministerul Culturii. În baza acestui parteneriat putem accesa pana la cinci milioane de euro pe POR, axa 5.1 pentru resturare. Clădirea este monument istoric și se pot accesa fonduri pe acest program. S-au scos deja ghidurile. Proprietarii au deja studiul istoric și proiectul de restaurare și vor depune dosarul pentru obținerea finanțării. Ministerul Culturii va cofinanța proiectul, acea mică parte, și vom avea în schimb un spațiu cultural la parterul hanului", a explicat ministrul Vlad Alexandrescu, citat de b1.ro

Hanul Solacolu se află pe Calea Mosilor, la intersecția cu str. Paleologu. Imobilul a fost retrocedat proprietarilor de drept în 2003, după mai mulți ani de procese cu statul, însă, până în 2008, acolo au stat doar oamenii străzii, clădirea ajungând într-o fază avansată de degradare. Înainte de a fi retrocedat, hanul a fost în proprietatea Primăriei Capitalei, încă de pe atunci clădirea fiind degradată.

Clădirea a fost construită în 1859, la comanda fraților Solacoglu din Istanbul. Hanul Solacolu era o clădire luxoasă, unde trăgeau negustorii cu stare și străinii de veniți în oraș. Trăsurile de lux intrau și ieșeau pe cele două porți mari ale hanului.

Etichete: Hanul Solacolu, Hanul Solacolu Bucuresti, Hanul Solacolu restaurat

0/4 COMENTARII
vlad
09 Apr 14:07
+0
VOTURI
-0
Nene, ministrul asta al culturii chiar este preocupat, s-a dus de 2 ori la Romana sa opreasca pe aia de la ASE, acum rezolva o problema "imposibila" cu hanul asta... felicitari!!

@FCF hanul deja a fost retrocedat, decizie definitiva, nu mai poate sa vina nimeni cu nimic. Problema este ca le-a luat vreo 10 ani sa si-l recupereze, timp in care primaria si-a batut joc de han, care a ajuns un dezastru. Felicitari si proprietarilor ca nu au stat cuminti sa se prabuseasca definitiv ca pe urma sa poata vinde pamantul sa se faca blocuri
alex
09 Apr 09:33
+0
VOTURI
-0
@FCF citeste mai intai articolul..exista deja proprietari. "Hanul" sau groapa de gunoi (pt ca in stadiul asta a fost restituit), a fost restituit mostenitorilor cu cativa ani in urma.
FCF
09 Apr 07:57
+0
VOTURI
-0
SI DUPA CE VA FI RESTAURAT , VINE "CINEVA" CU ACTE FALSE SI IL REVENDICA PE NIMICA ....
alex
09 Apr 07:11
+0
VOTURI
-0
incepe sa-mi placa tot mai mult ministrul culturii Vlad Alexandrescu. Mai intai a oprit lucrarile la kitchul arhitectural care se ridica in piata Romana de catre ASE ( poate ar trebui sesizat si DNAul pt a vedea cum s-a atribuit contractul respectiv), iar acum salveaza un monument care nu mai avea nici o speranta de a mai fi salvat. FELICITARI!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h