Haos în construcții. Guvernul propune aprobarea tacită a PUZ-urilor după 30 de zileÎn încercarea de a elimina birocraţia din domeniul urbanismului, Ministerul Dezvoltării poate da naştere unui haos în construcţii. Concret, un proiect normativ prevede că avizele de urbanism ar putea fi adoptate tacit, adică fără votul aleşilor locali. Ahitecţii spun că astfel se pot crea abuzuri, iar proiectele imobiliare contestate ar putea primi undă verde fără să aibă toate avizele necesare.

Un proiect al Ministerului Dezvoltarii prevede aprobarea tacita a PUZ-urilor dupa 30 de zile
Un proiect al Ministerului Dezvoltării prevede aprobarea tacită a PUZ-urilor după 30 de zile

Conform propunerii, aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Dezvoltării, dacă autorităţile statului nu dau solicitantului toate avizele în 30 de zile se consideră că acesta a aşteptat destul şi proiectul poate fi aprobat imediat. Dacă proiectele imobiliare ar fi avizate prin aprobare tacită, ar putea exista situații în care clădiri de birouri sau de locuit să fie ridicate în zone de case. Este şi cazul celui mai recent proiect postat pe site-ul Primăriei Capitalei.

Un dezvoltator imobilar vrea să construiască şase blocuri, de câte trei etaje, pe un teren aflat între case. Vecinii se opun din start proiectului. „Ne acoperă cu vederea. Stai să se uite de la etajul 2-3 la tine în curte”, spune unul dintre vecini.

„Am ajunge la absurditatea ca proiectele publice să treacă prin aprobare tacită. Adică entităţile avizatoare să nu avizeze aceste proiecte în termen şi atunci să fie considerate valabile”, explică Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecților din România, potrivit Digi24.

Ministerul Dezvoltării este de părere că aprobarea tacită ar scurta cu mult timpul de aşteptare pentru obţinerea avizelor necesare. În prezent, cei care solicită aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal pot aştepta chiar şi jumătate de an. Solicitantul trebuie mai întâi să obţină un certificat de urbanism de la Primărie, după care urmează drumuri la Ministerul Culturii, Ministerul Mediului sau la Pompieri pentru a primi toate avizele necesare. Dosarul ajunge apoi în faţa consilierilor locali care trebuie să îl aprobe prin vot. Abia ulterior se poate construi.

Dacă se aprobă, propunerea ar putea intra în vigoare din primăvară.

Etichete: Autorizaţie de construcţie, aviz, ministerul dezvoltării, plan urbanistic zonal

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE