Haos în Consiliul General al M.București: PNL și PDL au ales viceprimari într-o ședință fantomăMarian Vanghelie face manevre disperate pentru a reobține controlul asupra Consiliului General al Municipiului București pentru PSD, după ce s-a creat o nouă majoritate de către PNL, PDL și PPDD. Cele trei partide au ținut singure o ședință de Consiliu General, convocată de primarul general, Sorin Oprescu, dar ulterior amânată pentru 30 iulie tot de către edilul-șef. Ședința este contestată de Primarul General Sorin Oprescu, care face apel la legitimitate. PNL și PDL au ales doi viceprimari în această ședință, la care nu participă nici primarul general, nici reprezentanții Prefecturii și nici Secretarul general al Primăriei Capitalei.

De la sedinta Consiliului au lipsit primarul general si reprezentantii Prefecturii, sedinta fiind prezidata de Mircea Raicu
De la ședința Consiliului au lipsit primarul general și reprezentanții Prefecturii, ședința fiind prezidată de Mircea Raicu

Marian Vanghelie încearcă să obțină majoritatea în Consiliul General prin negocieri cu aleșii de la PPDD sau PDL, scrie evz.ro. Conform sursei citate, nu s-a dat în lături să ofere bani pentru sectoare sau să facă referire la anchete ale DNA, în negocieri. După ruperea alianței cu PNL, PSD a pierdut majoritatea în Consiliul General. 

Între timp, Primarul general, Sorin Oprescu, a decis convocarea sedintei ordinare de Consiliu General, stabilita pentru data de 23 iulie, la data de 30 iulie, cu aceeasi ordine de zi.
Decizia este luata ca urmare a faptului ca in intervalul dintre data afisarii convocarii si data stabilita pentru sedinta ordinara, anumite partide politice au transmis solicitari de retragere a sprijinului politic pentru unii dintre membrii Consliului general al Municipiului Bucuresti, fapt ce genereaza incertitudini in ceea ce priveste legitimitatea unor mandate de consilieri generali, punandu-se astfel sub semnul intrebarii cvorumul legal necesar adoptarii proiectelor Bucurestiului.

Sorin Oprescu: „Fac apel la liderii politici ai partidelor aflate la putere sau in opozitie, sa reglementeze urgent reprezentarea pe care o au in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Precizez ca starea de incertitudine, in privinta legitimitatii unor mandate, creeaza mari deservicii bunului mers al Capitalei. Este vorba despre adoptarea unor proiecte de hotarari ce au impact direct nu doar asupra orasului, ci si a calitatii vietii cetatenilor Bucurestiului".

Miercuri, 28 de membri ai PNL și ai PDL au ținut însă o ședință de Consiliu General, susținând că au cvorumul necesar pentru ședință. 

"Am convocat ședința ordinară. Între timp am primit mai multe cereri cu consilieri care nu mai au sprijinul partidelor lor, alții care au fost dați afară și acum sunt reprimiți. În acest fel, ședința nu este legală pentru că sunt oameni care votează și nu au dreptul să o facă. În acest moment nu există legalitate. Se pun în pericol proiectele orașului.Am convocat ședință cu aceeași ordine de zi pentru 30 iulie. Până atunci trebuie să se rezolve această problemă", a declarat, miercuri, Sorin Oprescu.

Edilul-șef a mai spus că legea îi permite să revoce ședința. "Pot sa revoc ședința și cu o jumătate de oră înainte. Cum de ce ma amestec în cearta partidelor? Ca sa las in sală niște hotărâri care vor fi votate si sa fie atacate. Aici este vorba de fonduri europene, de o serie intreaga de lucruri, nu pot sa ma joc cu lucrurile astea. Pe mine nu ma intrereseaza cum joaca partidele, dar sa nu se joace cu bucurestenii. Nu este legal ce se intampla in sala. Sunt consilieri validati prin hotarari suspendate de Prefectura. Nu exista in acest moment legitimitatea Consiliului General. Ne batem joc de toata lumea", a mai spus Oprescu.

De cealaltă parte, reprezentanții noii majorități din CGMB spun că legea nu îi permite primarului general să amâne o ședință ordinară. Mai mult, ei au declarat ședința ordinară de miercuri deschisă și urmează să discute toate proiectele propuse de primarul general la care se adaugă altele noi.

"Astăzi am asistat la o situație fără precedent în istoria CGMB în sensul în care o ședință ordinară legal convocată de primarul general este revocată de primarul genera deși în legea administrație publice nu găsim nicăieri procedura de revocare a unei ședințe ordinare. Încercările PSD de a recâștiga majoritatea au eșuat, motiv pentru care PSD de conivență cu primarul general Sorin Oprescu au amânat ședința de astăzi pe motiv că nu au au reușit să recâștige majoritatea în Consiliul General. Celelalte motive invocate sunt de natură să bulverseze opinia publică. Ședința se va ține cu cvorum de 28 de consilieri, iar proiectele primarului general, despre care a spus că sunt foarte importante pentru oraș, vor fi votate", a declarat și Mihai Atănăsoaei, vicepreședintele PDL.

Majoritatea PNL-PDL a ales viceprimarii Capitalei

În cadrul ședinței ordinare, ținută doar de cei 28 de consilieri PNL - PDL - PPDD, în absența primarului general, Sorin Oprescu, a Secretarului General al Primăriei Capitalei și a membrilor Prefecturii, au fost aleși doi viceprimari noi. Marcel Nicolaescu și Dan Darabont au fost schimbați din funcție, locurile lor fiind luate de Lucian Iliescu și Richard Ghiță Vicențiu. Cei doi viceprimari au fost aleși cu 28 de voturi pentru. Este a treia oară în ultima lună când viceprimarii Nicolaescu și Darabont sunt schimbați din funcție și înlocuiți de Lucian Iliescu și Richard Ghiță Vicențiu. Cele două ședințe anterioare, ședințe de îndată, în care s-au luat aceste decizii au fost  declarate ilegale de Prefectura București. 

Consilierul general PNL, Cornel Pieptea, a declarat că ședința întrunește toate prevederile în vigoare. 

"Este legal ce s-a întâmplat astăzi. Este o ședință convocată de către primarul general și căreia noi i-am dat curs, trebuie să recunosc, am avut mulți colegi plecați în concediu. Le-am cerut în mod imperativ să revină. Ei au făcut-o și am arătat că pe lângă proiectele care vizau funcționalitatea consiliului am adoptat și proiecte pentru bucureșteni. Se poate organiza o ședință în aceste condiții, chiar dacă nu au fost prezenți primarul și viceprimarii. A fost prezentă Direcția de Asistență Juridică al cărei rol este să se ocupe de aceste proiecte. Din punct de vedere legal au fost îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege. Prefectul a atacat hotărârile noastre, pe cele ale PSD, aprobate în ședința de îndată nu le-a atacat și sunt în vigoare. În momentul de față, prefectul poate ataca hotărârile adoptate azi de noi doar dacă găsește anumite aspecte de fond, nu de formă. Nu poate ataca toată ședința în ansamblu cum a făcut-o până acum. Asta ar dovedi încă o dată imparțialitatea, a declarat consilierul general PNL, Cornel Pieptea, la finalul ședinței.

Printre hotărârile care au fost votate în ședința CGMB de miercuri se numără și:

- alocarea sumei de 1,2 milioane lei pentru restaurarea bisericii Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitorie si locas voievodal al domnitorului Constantin Brancoveanu

- Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de dezvoltare si functionare a serviciului public de salubrizare - activitatile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare in Municipiul Bucuresti

-  Proiect de hotărâre privind redistribuiri de sume între Lista obiectivelor de investiţii a PMB şi Lista obiectivelor de investiţii a Direcţiei Generale de Poliţie Locală pe anul 2014 pentru încadrarea în cerinţele Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional

- Proiect de hotărâre privind iniţierea procedurii în regim de urgenţă pentru asigurarea serviciului de salubrizare stradală şi a serviciului de iarnă pe raza sectorului 5 al Municipiului Bucureşti

- Proiect de hotărâre pentru aprobarea Studiului de oportunitate privind reorganizarea RADET Bucureşti în societate şi atribuirea directă către societatea nou creată a contractului de delegare a gestiunii Serviciului de alimentare cu energie termică

- Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) - B-dul Bucureştii Noi nr. 111, sector 1, Bucureşti

- Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării bugetului Muzeului Naţional al Literaturii Române pe anul 2014

- Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării bugetului Muzeului Municipiului Bucureşti pe anul 2014.

Etichete: Consiliul General, municipiul bucuresti, şedinţă, Sorin Oprescu

0/1 COMENTARII
alin
23 iul 19:35
+0
VOTURI
-0
Bataie de joc fata de bucuresteni!
Fox, unde esti?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h