HARTA RISCULUI SEISMIC în Bucureşti. Cele mai vulnerabile cartiere în cazul unui cutremur MAREHARTA RISCULUI SEISMIC în Bucureşti. Cele mai vulnerabile cartiere în cazul unui cutremur. Bucureştiul are o hartă de impact la cutemur. Specialiştii de la Măgurele au făcut o simulare pentru un seism devastator şi au ajuns la concluzia că zona de nord va fi cea care va prelua cel mai puternic şocul. Pe baza hărţii se poate stabili şi cel fel de clădiri pot fi construite în „zonele roşii".

HARTA RISCULUI SEISMIC în Bucureşti. Cele mai vulnerabile cartiere în cazul unui cutremur.După 10 ani de muncă, specialiştii Institutului de Fizică a Pământului de la Măgurele au realizat o hartă de impact la cutremur pentru Bucureşti.

Astfel, au luat în calcul seismul maxim posibil ca magnitudine – peste7,5 - produs în zona Vrancea. Conform calculelor, în partea de nord impactul va fi cel mai puternic. Următoarele zone afectate ar fi centrul şi estul oraşului. Cei mai expuşi ar fi locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviaţiei şi Pantelimon. La polul opus, cele mai ferite cartiere sunt cele din sud şi sud-vest, precum Ghencea, Rahova, Metalurgiei sau Berceni.

În zona de nord ar trebui să avem o acceleraţie mai mare. În funcţie de geologia locală a municipiului Bucureşti s-au determinat anumite zone în care perioada proprie de oscilaţie diferă de la 1,4 secunde la 1,7 secunde", explică directorul INFP, Constantin Ionescu.

Verdele ăsta e 1,45 secunde. O secundă înseamnă 10 nivele. Fiecare nivel înseamnă 0,1 secunde. Ar fi recomandabil să nu proiectaţi clădiri mai mari de 14 nivele", spune Gheorghe Mărmureanu, seismolog.

HARTA RISCULUI SEISMIC în Bucureşti. Cele mai vulnerabile cartiere în cazul unui cutremur. Seismologii au identificat două probleme în Capitală.

Atunci când se proiectează de-a lungul Dâmboviţei, pentru că sunt zone nisipoase, pot apărea fenomene de lichefiere a solului, o curgere a nisipului, iar clădirile de acolo pot să se încline", spun e Constantin Ionescu.

În ultimii ani, nordul oraşului a fost invadat de blocuri turn, deși zona este vulnerabilă. La Aurel Vlaicu sunt cele mai multe clădiri înalte din Bucureşti. 250.000 de angajaţi lucrează aici, adică o treime din totalul celor care muncesc în birouri în Capitală.

HARTA RISCULUI SEISMIC în Bucureşti. Cele mai vulnerabile cartiere în cazul unui cutremur. Deşi harta nu schimbă legile de construcţie, arhitecţii spun că ţin cont de aceaste calcule atunci când proiectează clădiri mai înalte de 45 de metri, informează digi24.ro.

Ultimul cutremur puternic, resimţit la Bucureşti a avut loc la sfârşitul anului trecut, pe 28 decembrie 2016. Magnitudinea seismului a fost stabilită oficial la 5,3 grade pe scara Richter, iar adâncimea la 98,9 km, în zona Vrancea, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Etichete: Bucureşti, cutremur, cutremur Bucureşti, harta seismica Bucuresti, seism bucuresti

0/1 COMENTARII
Marius
20 ian 12:03
+0
VOTURI
-0
Ar trebui făcută și o hartă a Bucureștiului cu peroanele de tramvai înguste lipsite de balustrade de protecție.Vezi Bulevardul Basarabia,Strada Barbu Văcărescu,Bulevardul Ion Mihalache,Calea Giulești etc etc etc.Comuniștii ăștia sau care le-au conceput.Inginerii lui Pește.Zgârciți la spațiu.Meritau închisoarea pe viață.Asta-i crimă față de populația Bucureștiului.Trebuiau normal făcute mai generoase în lățime să încapă 2 pietoni să se întâlnească din sensuri opuse putând astfel depăși populația staționată,nu cum le-au făcut ei să-i trimită în carosabil pentru depășirea populației staționate să-i agațe mașinile și să dea mașinile peste ei din cauza lățimilor precare.Criminalii!Și de la Traian Băsescu încoa de când a început modernizarea asta fără sfârșit a liniilor de tramvai niciunul nu a reușit să ne scape de pericolele astea de peroane.Dacă îl lăsau ăia de la DNA pe Sorin Oprescu să-și termine al doilea mandat mai avansa cu modernizarea liniilor de tramvai.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE