Horia Georgescu, denunţat de Alin şi Dorin Cocoş şi de omul de afaceri Valentin VişoiuValentin Vişoiu, unul dintre beneficiarii despăgubirilor de la ANRP, a dat declaraţii atât în dosarul lui Dorin Cocoş cu ANRP, cât şi în cazul fostului preşedinte al ANI, Horia Georgescu. Vişoiu nu a fost singurul care a vorbit, iar denunţuri s-au făcut şi după miezul nopţii, potrivit România TV. Fostul şef al ANI ar fi fost denunţat şi de Alin şi Dorin Cocoş, conform unor surse judiciare citate de Dig24.

Horia Georgescu, denuntat de un om de afaceri, beneficiar in dosarul retrocedarilor de la ANRP
Horia Georgescu, denunţat de un om de afaceri, beneficiar în dosarul retrocedărilor de la ANRP
Foto: libertatea.ro

Fostul şef al ANI ar fi fost denunţat de beneficiarii despăgubirilor pe care le-ar fi acordat ilegal, dar şi de Dorin şi Alin Cocoş, susţin surse judiciare citate de Digi24.

Denunţurile au fost depuse la dosar pentru a se contura acuzaţiile apărute iniţial în urma unui raport al Curţii de Conturi, transmis la DNA, după un control la ANRP.

Procurorii DNA au notat în referatul cu propunere de arestare preventivă că membrii comisiei, din care făcea parte şi Horia Georgescu, nici măcar nu deschideau dosarele pe care le primeau spre analiză, ci le aprobau în baza unor evaluări ale unor specialişti acreditaţi.

Horia Georgescu a fost reținut luni de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro, scrie romaniatv.net.

Potrivit DNA, în ianuarie 2015, Guvernul României — Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

Potrivit procurorilor DNA, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din care făcea parte şi Horia Georgescu a acordat despăgurbiri într-un mod ilegal în trei dosare aflate pe masa ANRP. Valoarea despăgubirilor se ridică la 129.709.168 euro (467.448.907 lei ). Procurorii susţin că bunurile au fost supraevaluate, prejudiciul ridicându-se la 75.000.000 euro.

Printre persoanele care au beneficiat de despăgubiri supraevaluate se numără şi Valentin Vişoiu. Potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor, în unul din dosare, Matilda Oloșuteanu și Elena Ghețu au cedat un teren de 21 ha în Cernica cumpărătorului de drepturi litigioase Valentin Vișoiu, pentru suma de 2.713.500 euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 lei (peste 83 milioane euro).

Valentin Vișoiu a transmis către Adrian Gheorghe Manole și Florin Șerban Barbu o cotă parte de 12%, respectiv 17% din drepturile litigioase, care făceau obiectul cererii de despăgubire în dosarul 13653/FFCC/2008, acesta păstrând la rândul său o cotă parte de 71%.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au început urmărirea penală şi au decis reţinerea pentru 24 de ore a  7 persoane din cadrul ANRP. În cazul preşedintelui Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ZAAROUR INGRID, procurorii anticorupție au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 16.03.2015, până la data de 14.05.2015. Mai multe detalii AICI.

Etichete: Agenţia Naţională de Integritate, ANI, denunț, Horia Georgescu, om de afaceri

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h