ICCJ: Asigurătorul RCA trebuie să plătească singur pagubele cauzate prin infracţiuneAsigurătorul de răspundere civilă auto (RCA) este obligat să acopere singur pagubele cauzate prin infracţiune într-un accident de maşină, a hotărât recent Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin admiterea unui recurs în interesul legii, scrie avocat.net. Astfel, inculpaţii din procesele penale nu vor mai putea să fie obligaţi să plătească o parte din despăgubiri. 

ICCJ: Asiguratorul RCA trebuie sa plateasca singur pagubele cauzate prin infractiune
ICCJ: Asigurătorul RCA trebuie să plătească singur pagubele cauzate prin infracţiune

ICCJ a soluţionat luni un recurs în interesul legii prin care a stabilit că asigurătorul RCA este parte responsabilă civilmente în procesele penale şi că acesta este nevoit să repare de unul singur daunele cauzate prin infracţiune într-un accident auto.

"În cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente şi are obligaţia de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracţiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare şi prin dispoziţiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă", scrie într-un comunicat de presă al ICCJ cu privire la Decizia nr. 1/2016, ce va deveni obligatorie după publicarea în Monitor.

Practic, judecătorii au stabilit în acest fel o interpretare obligatorie a articolului 86 din Codul penal, atunci când în procese sunt implicate societăţile de asigurare de pe piaţa RCA. Aşa cum prevede articolul respectiv, "persoana care, potrivit legii civile, are obligaţia legală sau convenţională de a repara în întregime sau în parte, singură sau în solidar, prejudiciul cauzat prin infracţiune şi care este chemată să răspundă în proces este parte în procesul penal şi se numeşte parte responsabilă civilmente".

Decizia ICCJ vine ca urmare a practicii neunitare a instanţelor judecătoreşti din România, care, atunci când au avut parte de cauze ce implicau accidente auto cu prejudicii cauzate prin infracţiuni, au luat hotărâri diferite.

Recursul în interesul legii soluţionat luni de ICCJ a fost formulat de fostul procuror general al Parchetului de pe lângă ICCJ, Tiberiu Niţu.

Acesta a solicitat Înaltei Curţi să ia o decizie deoarece, în urma examinării jurisprudenţei existente în materia stabilirii calităţii procesuale a asigurătorilor RCA şi a limitelor răspunderii în procesele penale, a constatat existenţa a două orientări diferite.

Potrivit recursului în interesul legii, într-o primă orientare, instanţele au apreciat că societatea de asigurare are calitatea de parte responsabilă civilmente. Astfel, aceasta a fost obligată fie să repare singură prejudiciul cauzat prin accidentul auto, fie să plătească despăgubirile civile în solidar cu inculpatul.

Într-o a doua orientare, instanţele au considerat că societatea are o calitate procesuală distinctă: cea de asigurător de răspundere civilă. În cazurile de acest fel, judecătorii au obligat la plata despăgubirilor civile fie asigurătorul RCA, fie inculpatul alături de/împreună cu asigurătorul, fie inculpatul în solidar cu asigurătorul.

Soluţia corectă identificată de procurorul general şi, implicit, cea propusă ICCJ-ului a fost considerarea societăţii de asigurare drept parte responsabilă civilmente şi obligarea acesteia să răspundă singură pentru plata daunelor.

Decizia dată de ICCJ NU se aplică momentan. Pentru a deveni obligatorie pentru toate instanţele din ţară, aceasta trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

Etichete: accident asigurare, asigurare, asigurator RCA, ICCJ, RCA, şoferi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE