ÎCCJ judecă AZI primul termen în dosarul lui Ponta. Şova s-a prezentat la ÎCCJ.Ponta, la şedinţa PSDUPDATE: Dan Şova rămâne sub control judiciar şi se menţin toate interdicţiile stabilite anterior. Senatorul s-a prezentat, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), unde se judecă primul termen în dosarul prim-ministrului Victor Ponta. Premierul a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat.

Victor Ponta il ataca pe Robert Negoita: E riscant sa vorbeasca de dosarul meu sau al lui Dragnea
Victor Ponta îl atacă pe Robert Negoiţă: E riscant să vorbească de dosarul meu sau al lui Dragnea
Foto: rador.ro

UPDATE: Dan Şova rămâne sub control judiciar. Instanţa a decis să menţină toate interdicţiile prevăzute de controlul judiciar, inclusiv ca senatorul să nu vorbească cu Victor Ponta.

"Opinia mea e că trebuie să ne continuăm guvernarea pentru că e una bună, nici cei de la PNL nu spun asta. Ei au o problemă cu mine. Din punct de vedere economic şi social ne facem treaba şi mergem mai departe. N-am fost citat azi. Dosarul a fost făcut pentru televizor", a declarat Ponta, după şedinţa CEx a PSD.

La ieşirea de la ÎCCJ Şova a declarat că a respectat Constituţia. "Dosarul se dezbate în sala de judecată", a mai spus Şova, precizând că nu are ce să-şi reproşeze.

Acesta a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă îşi va da demisia.

Senatorul Dan Șova s-a prezentat luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru primul termen al dosarului "Turceni - Rovinari", în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA alături de alte persoane, printre care și premierul Victor Ponta. În schimb, premierul Victor Ponta, trimis în judecată în acelaşi dosar, este la şedinţa Comitetului Executiv al PSD.

Primul termen al procesului premierului a fost programat la ora 12.00.

ÎCCJ judecă, luni, primul termen în dosarul premierului. Premierul nu este obligat să se prezinte la judecarea primului termen în dosarul său, însă poate să asiste la acest prim termen. Însă, Dan Şova, anchetat sub control judiciar în dosar, trebuie să ajungă la Curtea Supremă la primul termen. Judecătorul trebuie să vadă dacă se mai impune menţinerea controlului judiciar în cazul senatorului Dan Şova. Dosarul rămâne aproape două luni la ÎCCJ în camera preliminară, unde se verifică toate probele şi veridicitatea lor. 

După două luni începe procesul propriu-zis, cu audierea celor implicaţi în dosar, anunţă Realitatea TV.

DNA a dispus, joi, trimiterea lui Ponta în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel'', scrie Agerpres.

Victor Ponta va fi judecat de magistratul care l-a condamnat pe Adrian Năstase

În acelasi dosar mai sunt trimişi în judecată senatorul Dan Şova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ''Şova şi Asociaţii'', Laurenţiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

După ce premierul a fost trimis în judecată, preşedintele PPE şi liderul grupului PPE din Parlamentul European i-au cerut lui Ponta DEMISIA IMEDIATĂ. Şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag a spus, comentând cazul premierului Victor Ponta că un oficial trebuie să demisioneze de îndată într-o asemenea situaţie.

RECHIZITORIU DNA: Victor Ponta îi ameninţa pe inspectorii ANAF că îi dă în judecată

Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocat, a obţinut de la SCA ''Şova şi Asociaţii'' suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

Ce a postat premierul Victor Ponta pe Facebook, după ce DNA a anunţat că l-a trimis în judecată

"Astfel, la 30 august 2007, între SCA 'Şova şi Asociaţii', reprezentată de Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel', reprezentat de Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (lună în care Şova s-a înţeles cu Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes)", susţine DNA.

Cum s-a folosit Ponta de informații confidențiale ca să orchestreze afacerea Șova – Turceni&Rovinari

Anchetatorii au reţinut că, în 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexuri energetice încheiaseră cu SCA ''Şova şi Asociaţii'' alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes).

REACŢIA lui Ponta, la trimiterea în judecată: Singura problemă a ţării e obsesia unui procuror

CSM a sesizat Inspecția Judiciară, după ce DNA a susținut că Ponta a afectat independența justiției

"Convenţia de conlucrare s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA 'Şova şi Asociaţii', care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi", menţionează DNA.

Trimiterea lui Ponta în judecată,în presa străină: Primul premier român judecat în timpul mandatului

Sursa citată precizează că, din probe, a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele încheiate de SCA ''Şova şi Asociaţii'' cu complexurile energetice. Procurorii consideră că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepţia că Şova beneficiază de susţinerea lui Victor Ponta.

Victor Ponta,trimis în judecată.DNA cere confiscarea a peste 3,7 milioane de lei de la Ponta şi Şova

Etichete: Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, trimis în judecată, Victor Ponta, Victor Ponta trimis în judecată

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h