IGSU a cerut inspectoratelor județene informarea organizatorilor de manifestări cu public numerosInspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a dispus, în urma incidentelor înregistrate la concertul Carla's Dreams de la Piatra Neamț, ca unitățile subordonate din teritoriu să informeze cu privire la obligațiile de securitate pe administratorii clădirilor de tip mall sau a altor categorii de construcții în care se organizează manifestări de gen.

"În vederea susținerii climatului de siguranță la astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate informarea administratorilor clădirilor de tip mall sau a altor categorii de construcții în care se organizează manifestări de gen, cu privire la obligațiile enumerate. Totodată, IGSU a solicitat inspectoratelor pentru situații de urgență întreprinderea demersurilor în vederea notificării de către administratorii construcțiilor, cu privirea la intenția de a organiza manifestări care presupun prezența a minimum 200 de persoane, în spații închise", precizează un comunicat IGSU.

IGSU menționează în comunicat că pentru siguranța participanților la concertul dintr-un complex comercial din Piatra Neamț "a fost necesară dispunerea unor măsuri imediate din partea pompierilor, astfel încât efectele generate de supraaglomerarea spațiului de manifestare să fie optim gestionate".

De asemenea, IGSU reamintește principalele obligații ce revin organizatorilor în astfel de situații, respectiv:

—Stabilirea planului de organizare a evacuării utilizatorilor, odată cu finalizarea lucrărilor de realizare a amenajărilor;

—Respectarea numărului maxim de persoane prevăzut în proiectul de amenajare, pentru manifestările în spații închise;

—Delimitarea zonelor amenajate temporar în spații închise cu mijloace de marcare și indicatoare de securitate corespunzătoare;

—Instruirea personalului cu atribuții pe linia apărării împotriva incendiilor asupra modalităților practice de acțiune privind evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu.

Polițiștii din Piatra Neamț au deschis un dosar penal în urma concertului "Carla's Dream" organizat, vineri seara, de Galleria Mall din municipiu, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliției Neamț, se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și neluarea măsurilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă.

"Dosarul penal este sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. În cursul zilei de sâmbătă au avut loc primele audieri în dosar. În cauză se fac cercetări pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment și dispunerea măsurilor legale ce se impun", se arată în comunicatul de presă al Poliției Neamț.

Primarul interimar al municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a solicitat, sâmbătă, tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu să verifice amănunțit dacă au fost respectate legile de către organizatorul concertului Carla's Dream de la Galleria Mall Piatra Neamț și să ia măsuri drastice.

Chitic a declarat, într-o conferință de presă, că respectivul complex comercial nu a solicitat autorizarea concertului susținut de Carla's Dream, deși, în opinia sa, trebuia să facă un astfel de demers.

Reprezentanții ISU Neamț au deschis o anchetă pentru a constata dacă au fost încălcate normele PSI și au precizat că Galleria Mall Piatra Neamț deține autorizație de securitate la incendii. Ei spun că la concert au fost între 2.000 și 3.000 de persoane, în timp ce membrii formației au estimat un număr dublu de participanți.

Reprezentanții Galleria Mall Piatra Neamț au anunțat că intrarea la spectacol a fost liberă și nu s-au așteptat la un aflux atât de mare de spectatori. Ei au precizat că spectacolul a fost organizat în interiorul mall-ului, la etaj, cu ocazia deschiderii mai multor magazine și au informat că au solicitat oficial prezența la eveniment a reprezentaților ISU, Jandarmeriei, Poliției și Ambulanței. Potrivit reprezentanților complexului comercial, au fost deschise toate instalațiile de aer condiționat și geamurile de la etaj, dar nu au făcut față numărului mare de spectatori.

Primarul orașului spune că cei de la centrul comercial care au organizat evenimentul trebuiau să ceară autorizaţie pentru asta, dar nu au făcut-o. De altfel, concertul trebuia să aibă loc inițial în parcarea mall-ului, însă deocamdată nu cunoaște motivul pentru care spectacolul a fost mutat în interiorul spațiului comercial, scrie digi24.

Abia se putea respira. O grămadă de oameni. Când am vrut să ies mi-a luat aproape 10 minute. Era o grămadă de oameni. Peste 2000. Nu se putea respira deloc. Era o căldură imensă", a povestit unul dintre spectatori.

De asemenea, angajaţii mall-ului au povestit calvarul de vineri seara.

Nu s-a putut vedea nimic. Nu se mai putea ieşi din nicio parte. Era blocat tot. Era prea multă lume. Dacă aici e spaţiu de 300 de oameni şi au fost 3.000. Vă daţi seama. Au fost prea mulţi. Aseară dacă veneaţi... Dar nu puteaţi intra. Erau până la scări. Nu puteaţi să ajungeţi", a explicat unul dintre angajaţi. 

Cătălin Buţurcă, plutonier major la Detaşamentul de intervenţii rapide Piatra Neamţ, a declarat că i-a avertizat pe organizatorii concertului Carla's Dreams de la Piatra Neamţ că mall-ul din Piatra Neamț este prea aglomerat și a încercat să oprească începerea evenimentului, dar organizatorii au insistat.

Înainte de a începe concertul, aglomerarea a fost evidentă și am anunţat asta în dispecerat încercând să oprim organizarea, am încercat să vorbim cu organizatorii, împreună cu ambulanţa şi jandarmii, şi s-a ajuns la concluzia să anunţăm prin intermediul celor de pe scenă, la microfon, copiii să fie protejați şi să fie un culoar pentru evacuare, dacă va fi nevoie. Organizatorii au insistat, noi le-am spus că ar fi bine să nu înceapă. I-am atenţionat de aglomerarea de persoane, care era evidentă", a declarat plutonierul major Cătălin Buțurcă.

A început concertul, între timp am anunţat Inspecţia de prevenire să vină la concert - ei iau decizia de oprire - între timp au fost cazuri de leşin, m-am dus pe scenă, am rugat solistul să oprească concertul, să anunţe la microfon să se facă o cale pentru evacuare ca să permită echipajelor să dea primul ajutor", a relatat pompierul. „După 20 de minute de concert am luat decizia să opresc manifestarea înainte de a veni Inspecţia, pentru că urgenţele medicale erau din ce în ce mai dese – cazuri de leșin, atacuri de panică. A trebuit să iau decizia, să intervin, înainte să vină Inspecția. Am rugat solistul să oprească. La 10 secunde a făcut anunţul. Cu ajutorul poliţiei şi al jandarmilor s-au făcut căi de evacuare, s-a asistat şi la coborârea căilor rulante pentru a preveni accidente - lumea se împingea - s-a făcut evacuarea corectă, fără nicio problemă. S-a acordat ajutor de fiecare data când a fost necesar", a mai spus pompierul. „Din punct de vedere al incendiului, nu putea să fie un dezastru, problema a fost aglomerarea de persoane", a povestit Cătălin Buțurcă.

 Întrebat cine se face vinovat pentru evenimentele de aseară, el a precizat că va fi probabil o anchetă pentru a stabili dacă au fost respectate regulile.

Eu am făcut tot ce trebuia, poate nu era atribuția mea să opresc concertul. Dar moral și la situație, am luat decizia de a întrerupe concertul eu", a subliniat Cătălin Buțurucă.

Momentul în care unul dintre spectatori a leşinat a fost filmat. 

  

Patru persoane au fost duse la spital inconștiente, dar au fost externate în scurt timp. Alte cinci persoane au primit asistență la fața locului, iar 20 – majoritatea copii – au fost evacuate.

Au survenit stări de leșin, având în vedere ventilarea necorespunzătoare și numărul mare de persoane într-un spațiu foarte mic", a explicat purtătorul de cuvând al ISU Neamţ, Andrei Grancea.

Primul leșin a apărut la mai puțin de zece minute de la începerea concertului. Inspectorul-șef de la ISU fusese anunțat că în mall se va desfășura un concert și a trimis la fața locului un echipaj de prim-ajutor. Ca urmare, instituţia va face o anchetă pentru a stabili cu cât a fost depăşită capacitatea spaţiului unde a avut loc concertul, în funcţie de aceasta urmând să fie stabilite şi eventualele sancţiuni.   

"Problema în cazul incidentului de la mall a fost estimarea greşită a numărului de spectatori. Organizatorul avea obligaţia să respecte numărul de utilizatori ai spaţiului prevăzut în autorizaţia eliberată de către ISU. Trebuie să se înţeleagă că noi nu puteam interzice să intre un anumit număr de oameni în respectiva locaţie, problema fiind strict a organizatorilor. Clădirea este autorizată din punctul de vedere al securităţii la incendiu şi are toate dotările necesare pe linie de situaţii de urgenţă. Acum nu trebuie să fim abuzivi în aplicarea legii, ci trebuie să analizăm foarte bine cazul. Nu putem merge pe estimări, nu putem să ne jucăm cu legea", a declarat, sâmbătă, inspectorul şef al ISU Neamţ, Ioan Niţică.

Reprezentanții Galleria Mall nu au solicitat Primăriei Piatra Neamț autorizație pentru concertul "Carla's Dream", potrivit primarului Dragoș Chitic. La concert au fost prezenți peste 3.000 de oameni. Din cauza căldurii insuportabile, nouă persoane au leșinat. Poliția Piatra Neamț a demarat o anchetă.

Etichete: carla dreams, concert Carla's Dreams, igsu, incident mall piatra neamt, piatra neamt

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE