Opt zone din Capitală ar putea rămâne fără apă caldă și căldurăRADET va efectua zece lucrări majore de reparații în rețeaua primară de distribuție a agentului termic în opt zone din Capitală. Pe parcursul efectuării lor există riscul ca sute de blocuri să rămână fără apă caldă și căldură. Reprezentanții RADET susțin că vor încerca, în funcție de lucrare, să îi arondeze pe consumatori la alte centrale mai îndepărtate. În această situație există însă riscul ca temperatura apei calde care ajunge la consumator să scadă semnificativ, dată fiind distanța mai mare parcursă pe conductă. De asemenea, RADET ia în considerare și demararea lucrărilor în primăvară când impactul resimțit de bucureșteni ar putea fi mai mic. 

Opt zone din Capitala ar putea ramane fara apa calda si caldura
Opt zone din Capitală ar putea rămâne fără apă caldă și căldură

În opt zone din Capitală sunt necesare urgent lucrări de reparații la conductele aferente reţelei primare de distribuție a agentului termic, în absența cărora există riscul apariției unor avarii majore. Lucrările ar fi trebuit efectuate încă din această vară, însă pe conturile RADET a fost impusă o poprire de 100% din cauza datoriei pe care regia o înregistrează la ELCEN, iar RADET nu a mai avut fonduri pentru realizarea lucrărilor.

Unde vor fi efectuate lucrările

"Cele 10 reparaţii majore programate la conductele aferente reţelei primare au în vedere lucrări în zona Bulevardelor Ion Mihalache (Spitalul Filantropia), Iancu de Hunedoara, Drumul Taberei (2 intervenţii), Şoseaua Mihai Bravu (2 intervenţii), Calea Vitan, Str. Sebastian, Niţu Vasile şi traversarea Calea Dorobanţi", au anunțat reprezentanții RADET într-un răspuns remis B365.ro

Locuitorii din aceste zone ar putea rămâne fără apă caldă și căldură pe parcursul efectuării lucrărilor, așa cum s-a întâmplat în cartierul Aviației, în această toamnă, unde 33 de blocuri au rămas fără căldură și apă caldă timp de trei săptămâni. 

Reprezentanții RADET spun că vor încerca să reducă impactul negativ al acestor lucrări asupra consumatorilor, acolo unde va fi posibil. 

"În funcţie de poziţia pe care fiecare lucrare urmează să o aibă în cadrul reţelei, consumatorii vor fi alimentaţi prin deschiderea bretelelor de legătură între magistrale, sau vor fi arondaţi altor centrale. Aceste măsuri vor fi dispuse de la caz la caz", au precizat reprezentanții RADET.

În cazul arondării la alte centrale apare însă o altă problemă. Astfel, din cauza distanței mai mari, temperatura agentului termic care ajunge la consumator scade foarte mult. Se ajunge astfel în situația în care pe conducta de apă caldă curge apă ușor călduță sau chiar rece. Cu toate acestea consumatorul o va plăti la preț de apă caldă. 

Potrivit contractului-cadru  aprobat prin ordinul  Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) nr. 483/2008 "temperatura apei calde care ajunge în punctul de delimitare al instalaţiilor între furnizor şi utilizator (respectiv branşamentul blocului) trebuie să fie cuprinsă în intervalul de 55°C - 60°C, cu o abatere de - 5°C".  Astfel, temperatura la care se furnizează apă caldă este de 55°C, iar temperatura agentului termic secundar pentru încălzire este de 42 °C.

Când încep lucrările

Cele zece lucrări ar fi trebuit deja efectuate până acum, însă cum conturile RADET au fost blocate din cauza datoriei de 3,6 miliarde lei către ELCEN, Regia nu a mai avut bani pentru ele. În plin sezon rece, RADET se află din nou în imposibilitatea de a efectua cele zece lucrări. "În prezent, instituţia nu are buget aprobat pentru anul în curs şi nici pe cel rectificat pentru anul 2014, motiv pentru care nu putem estima data la care vor fi începute aceste lucrări şi nici durata lor. Este posibil ca lucrările să fie demarate în primăvara anului 2016", au declarat reprezentanții RADET pentru B365.ro.

Problema bugetului ar putea fi rezolvată însă chiar în această săptămână. Astfel, pe ordinea de zi a ședintei Consiliului General al Municipiului București a fost inclus și proiectul privind aprobarea bugetului propriu al RADET pe anul 2015. Odată bugetul aprobat, RADET ar putea demara lucrările, însă acest lucru depinde de o serie de alți factori. Astfel, în luna decembrie, fiind o lună cu multe zile libere și sărbători, proiectul nu va fi început. Lucrările ar putea fi demarate la începutul anului viitor, însă și atunci depinde de prognoza meteo, pentru că nu se va putea lucra în zilele care temperaturile vor scădea sub limita de îngheț. 

 

Etichete: apă caldă, buget, RADET, reparaţii

0/12 COMENTARII
RADETzii
04 dec 07:24
+0
VOTURI
-0
Bai baietzi, lasati-ne! Orice ati face voi, Romanica este si va fi o tara fara apa calda.
Elsa
03 dec 15:04
+0
VOTURI
-0
Va veni momentul in care se va pune in discutie modul in care RADET factureaza agentul termic. Ce ar trebui sa platim si ce platim in realitate.
Criss
03 dec 14:39
+0
VOTURI
-0
Ok, sa ne intelegem.
Elsa, Vlad, imi spuneti si mie cum sunteti facturati de RADET? Primiti o hartie pe care scrie o suma si gata? Fara explicatii?

Ce scrie pe factura primita de bloc? O energie termica, cumva? Iar acea energie termica se calculeaza dupa cum spun eu, direct proportional cu diferenta de temperatura tur-retur.

Contorul de care vorbesc eu masoara exact aceasta energie termica, indiferent ca e pe incalzire sau pe apa calda. Asta incerc sa va spun.
Voi cum credeti ca sunteti facturati de RADET? In baza apometrelor/repartitoarelor? Nu. RADET factureaza DOAR in baza contorului de la intrarea in bloc.
Elsa
03 dec 14:32
+0
VOTURI
-0
ref: http://www.b365.ro/radet-anunta-ca-opreste-apa-calda-si-caldura-peste-o-saptamana-elcen-dezminte-informatia_240832.html#tc
Elsa
03 dec 14:31
+0
VOTURI
-0
Fraza il cita pe Nenea Gheo. :)
Elsa
03 dec 14:30
+0
VOTURI
-0
Cris, apa calda in timpul zilei curge rece de cele mai multe ori. Chiar si vara! La consum o platim cu pretul pentru apa calda. Factura este o certitudine. Caldura deja a crescut factura cu 100 de lei, iar in lunile ce vor urma va insemna un plus de 300-400 de lei. Chit ca vom face sau nu frigul, factura respectiva va fi o certitudine. Ca in teorie lucrurile ar trebui sa fie conform unor standarde si reglemetari, asta nu insemna ca in realitate se intampla astfel. Cand din centrala ei sustin ca au trimis agentul termic la 60 de grade, crezi ca te vor factura diferit pentru ca la tine a ajuns sub 25 de grade? Consumul lor cine crezi ca il acopera?
Criss
03 dec 14:16
+0
VOTURI
-0
@Elsa: "E prea cald afara, iar CET-ul da prea multa caldura? Inchizi prostia aia de vana si nu mai platesti nimic."

Din cate inteleg, fraza se refera la caldura.
Ce e atat de greu de priceput ca daca-ti inchizi robinetul de la subsol nu mai ai caldura in calorifere si deci nu mai platesti caldura? Tu consideri cumva ca platesti caldura pe o perioada de timp, indiferent ca ai caloriferele calde sau reci?
Nu stiu toata discutia, dar ma repet: exista contoare de energie termica, ce masoara acea energie in functie de diferenta dintre tur si retur. Nu stii de ele, te interesezi si afli.
Criss
03 dec 14:07
+0
VOTURI
-0
Elsa, si pentru tine e valabil comentariul.
Energia termica se calculeaza in functie de diferenta dintre temperatura pe tur si pe retur. Daca diferenta aia e mica, atunci si energia va fi mica.
Intreaba-ti administratorul de contorul de la subsol, ca-l poti citi si tu, si te lamuresti cum sta treaba.

Nu te factureaza nimeni in functie de apometre. Indicatiile alora sunt pentru repartizarea cheltuielilor pe apartamente. RADET nu citeste apometre, nu factureaza dupa apometre.
Criss
03 dec 14:03
+0
VOTURI
-0
@vlad
Mai intereseaza-te. Contoare de energie termica Kamstrup? Le ai la intrarea in subsol, in niste cutii metalice, teoretic incuiate, a caror cheie e la administrator.
Intreaba-ti administratorul de ce zic eu aici, iar daca el iti spune ca nu-i adevarat, intereseaza-te la RADET, ca ala te minte pe fata. Contorizarea blocurilor are deja ani buni de zile.

Nu pricepi ca n-are ce sa-ti scada?
Tur - retur mic, deci factura mica. Ce vrei sa-ti mai scada?
Elsa
03 dec 13:59
+0
VOTURI
-0
Nenea Gheo, unde esti? Mai explica-ne inca o data cum vine cu vana aia de la subsol. Cand agentul termic iti vine rece... si il platesti cald! Cand apa vine rece si caloriferele sunt mai mult reci si uneori caldute, dar RADET te factureaza cu pretul intreg, ce legatura are vana de la subsol, cu hotia acestei institutii?
Te citez: "Nu e escrocherie, nu e nesimtire, e prostie pur si simplu din partea administratorilor. Facturarea se face dupa anumite criterii. E prea cald afara, iar CET-ul da prea multa caldura? Inchizi prostia aia de vana si nu mai platesti nimic. Mai explica-ne o data "chestiile elementare" pe care noi nu le pricepem.
Criss
03 dec 08:34
+0
VOTURI
-0
"Cu toate acestea consumatorul o va plăti la preț de apă caldă."

In subsolul blocului exista un contor care inregistreaza DIFERENTA de temperatura dintre tur si retur, si pe baza acestei diferente se face pretul energiei termice livrate. Deci, daca apa pe tur este rece, diferenta tur-retru va fi mica, iar pretul facturat va fi mic de asemenea.
NU se plateste apa rece la pret de apa calda. Informati-va inainte sa scrieti prostii.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE