Înalta Curte de Justiţie a stabilit pentru luni primul termen în dosarul lui PontaLuni, 21 septembrie, se va judeca primul termen în dosarul în care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa supremă din România, va judeca acest proces.

Inalta Curte de Justitie a stabilit pentru luni primul termen in dosarul lui Ponta
Înalta Curte de Justiţie a stabilit pentru luni primul termen în dosarul lui Ponta
Foto: ziuanews.ro

Curtea Suprema a stabilit pentru luni, 21 septembrie, primul termen in dosarul lui Victor Ponta, anunta stirileprotv.ro.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi in judecata de DNA pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.

Dosarul Rovinari -Turceni, în care sunt inculpați atât Victor Ponta, cât și Dan Șova, va fi judecat de judecătoarea Alina Ioana Ilie, după ce Cristina Rotaru, judecatoarea careia i-a fost repartizat acest dosar, a facut cerere de abtinere pe motiv de incompatibilitate. Ea a invocat faptul că a fost colegă de generație, la Facultatea de Drept, cu Victor Ponta și Dan Șova. Cererea acesteia a fost aprobata, iar dosarul a fost repartizat aleatoriu altui judecator.

Judecatoarea Ilie a facut parte din completul de 5 judecatori prezidat de sefa ICCJ, Livia Doina Stanciu, care a pronuntat in unanimitate decizia istorica din 20 iunie 2012 de condamnare a lui Nastase la 2 ani de detentie.

Procurorii DNA cer Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), instanţa care va judeca dosarul în care sunt acuzaţi premierul Victor Ponta şi senatorul Dan Şova, confiscarea de la aceştia a peste 3,7 milioane de lei. Până în prezent, Complexul Energetic Oltenia nu s-a constituit parte civilă.

In dosar mai sunt trimisi in judecata senatorul Dan Sova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati ''Sova si Asociatii'', Laurentiu Ciurel, la data faptelor avand calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, si Octavian Laurentiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

RECHIZITORIU DNA: Victor Ponta îi ameninţa pe inspectorii ANAF că îi dă în judecată

Procurorii sustin ca, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinet individual de avocat, a obtinut de la SCA ''Sova si Asociatii'' suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activitati efectuate in conlucrare, dar care, in realitate, nu s-au efectuat.

REACŢIA lui Ponta, la trimiterea în judecată: Singura problemă a ţării e obsesia unui procuror

CSM a sesizat Inspecția Judiciară, după ce DNA a susținut că Ponta a afectat independența justiției

"Astfel, la 30 august 2007, intre SCA 'Sova si Asociatii', reprezentata de Sova, si Cabinetul Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel', reprezentat de Ponta, s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea. Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata. In conventie s-a prevazut ca, pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Ponta sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpatii au hotarat suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (luna in care Sova s-a inteles cu Cristea Dumitru sa incheie un contract de asistenta juridica prevazut cu comision de succes)", sustine DNA.

Trimiterea lui Ponta în judecată,în presa străină: Primul premier român judecat în timpul mandatului

Anchetatorii au retinut ca, in 27 martie 2008, inculpatii au incheiat un act aditional la conventia de conlucrare profesionala, in sensul ca s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro (cu o luna inainte, cele doua complexuri energetice incheiasera cu SCA ''Sova si Asociatii'' alte contracte de asistenta juridica prevazute cu comision de succes).

Cum s-a folosit Ponta de informații confidențiale ca să orchestreze afacerea Șova – Turceni&Rovinari

"Conventia de conlucrare s-a incheiat in decembrie 2008, moment in care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Ponta a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA 'Sova si Asociatii', care a efectuat plata contravalorii lor, dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Dan Sova a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati", mentioneaza DNA.
Sursa citata precizeaza ca, din probe, a rezultat ca, prin incheierea contractului de conlucrare, s-a urmarit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele incheiate de SCA ''Sova si Asociatii'' cu complexurile energetice. Procurorii considera ca aceste contracte nu s-ar fi incheiat daca, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat perceptia ca Sova beneficiaza de sustinerea lui Victor Ponta.

Etichete: dosar, Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, judecată, proces, termen, Victor Ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE