ÎNĂLŢAREA DOMNULUI, 9 IUNIE 2016: Tradiţii de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI - Ziua Eroilor sau IspasulÎNĂLŢAREA DOMNULUI, 9 IUNIE 2016. Tradiţii de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI: Ziua Înălţării Domnului se sărbătoreşte la 40 de zile de la Paşti, fiind legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri populare. Înălțarea Domnului pică, în 2016, joi, 9 iunie.

INALTAREA DOMNULUI, 9 IUNIE 2016: Traditii de INALTAREA DOMNULUI - Ziua Eroilor sau Ispsul
ÎNĂLŢAREA DOMNULUI, 9 IUNIE 2016: Tradiţii de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI - Ziua Eroilor sau Ispşul
Foto: teotrandafir.com

ÎNĂLŢAREA DOMNULUI, 9 IUNIE 2016. Tradiţii de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI:

De ÎNĂLŢAREA DOMNULUI, in unele zone ale tarii, se leaga frunze de nuc peste brau, pentru ca Mantuitorul le-ar fi purtat in momentul Inaltarii. In alte zone, fetele si feciorii se duc in padure sa culeaga frunze de alun cu care fac vraji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tamaduitoare.

Se zice ca Cerurile sunt deschise de la Pasti pana la Inaltare, iar cei care mor in aceasta perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi si ajung direct in Rai.

De ÎNĂLŢAREA DOMNULUI se fac pomeni si se impart pentru morti, in special branza, ceapa verde, paine calda si rachiu. Casele si mormintele se impodobesc, in unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean.

Femeile nu imprumuta sare si nu dau foc din casa, pentru ca altfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smantana. O vorba din batrani spune ca pentru a avea recolta bogata, semanatorile se fac pana in ziua de Inaltare.

ÎNĂLŢAREA DOMNULUI, 9 IUNIE 2016. Tradiţii de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI:

Alte obiceiuri de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI:

– se bat vitele cu leustean, pentru a se ingrasa

– se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar, dupa care se rosteste urmatoarea formula: "Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!"

– de Ispas nu se dau foc si sare din casa, pentru ca oamenii vor avea inima rea in casa ca focul; sarea nu se da, pentru ca vacile nu vor avea smantana

– cine seamana dupa Ispas, nu va avea niciun fel de rod

– de Inaltarea Domnului, femeile impart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor

– se mai imparte laptele dulce fiert cu pasat, impreuna cu un buchet de maturi adunate de pe camp

– avand in vedere ca Inaltarea Domnului este considerata o sarbatoare la fel de mare ca aceea a Invierii, credinciosii inrosesc oua si petrec ca la Pasti

surse: huff.ro, sfatulparintilor.ro

Etichete: Înălțarea Domnului, inaltarea domnului 2016, obiceiuri, obiceiuri inaltarea domnului, traditii, traditii inaltarea domnului

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE