Încă un român câștigă procesul cu banca. Dobânda i-a fost redusă la 0,2%Instanţa a decis ca dobânda plătită de un client să fie redusă de la 7%, la 0,2%. Este pentru prima dată în istoria bancară când marja de profit a băncii este eliminată, potrivit unei hotătârii date de judecători.

Care este si cine ia cea mai mare pensie din Romania
Care este şi cine ia cea mai mare pensie din România

Magistraţii au decis că formula de calcul a dobânzii era incorectă şi netransparentă. Contractul inițial, semnat între părți în 2007, prevedea că marja de profit a băncii este zero. Doar că banca folosea un calcul al dobânzii netransparent și nici nu ținea cont de realitățile pieței din acel moment, scrie Digi24.ro.

Legea s-a modificat în 2010, astfel că banca a fost nevoită să folosească formule transparente de calcul pentru dobânzi. În plus, s-a adăugat un indice de referință în funcție de moneda în care este contractat creditul. Banca voia să obțină profit, astfel că a adăugat o clauză nouă – majora marja de profit de la zero, cât era inițial, la șapte procente, însă clientul a refuzat să semneze acele acte adiționale și s-a adresat instanței. Au fost câțiva ani de procese.

În final, clientul a avut câștig de cauză și banca a fost obligată să mențină marja de profit la valoarea inițială, și anume zero.

Etichete: bancă, client, dobândă, magistraţi, proces

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE