Încep REABILITĂRILE TERMICE în sectorul 5Primăria Sectorului 5 va demara în primăvara anului viitor, după patru ani de pauză, lucrările de reabilitare termică a blocurilor din Sector. Proprietarii vor plăti 20 sau 25% din valoarea lucrărilor şi vor începe să plătească efectiv din 2022.

Incep REABILITARILE TERMICE in sectorul 5
Încep REABILITĂRILE TERMICE în sectorul 5

Toate cele 1.900 de blocuri rămase nereabilitate din sectorul cinci al Capitalei vor intra, începând cu primăvara anului viitor, în programul de anvelopare, au declarat pentru economica.net oficialii Primăriei. Aşa cum se întâmplă şi la Sectorul 6, nu se ştie însă exact care vor fi sursele de finanţare şi nici cât vor achita proprietarii. Primăria anunţă însă că vor acorda proprietarilor o perioadă de graţie de cinci ani, instituţia urmând să îşi recupereze banii începând cu 2022.

"Din anul 2013 și până la preluarea mandatului de primar de către Daniel Florea, nu s-a mai întreprins niciun demers instituțional în vederea derulării programului de reabilitare termică a imobilelor de locuit. Ulterior acestei date, au fost demarate procedurile necesare implementării acestui proiect, reabilitarea urmând să înceapă din primăvara anului 2017", a transmis Primăria.

Proiectul va fi realizat "din fonduri guvernamentale, europene și din cele provenind de la Bugetul Local al Sectorului 5", de sursa de finanţare depinzând practic şi suma pe care o vor plăti într-un final proprietarii: 20 sau 25% din valoarea lucrărilor. Aceasta întrucât, dacă se apelează la fonduri UE accesate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, aşa cum se intenţionează, trebuie să se respecte "Ghidul solicitantului POR". Or, potrivit acestui act, proprietarii trebuie să asigure 25% din cheltuieli.

În schimb, dacă banii vor veni de la Guvern, proprietarii vor contribui cu 20% pentru că se intră sub incidenţa OUG 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, potrivit căreia Ministerul Dezvoltării suportă 50%, UAT-urile (Primăria de sector n. red.) 30% şi proprietarii 20%.

"În funcție de sursa de finanțare, asociația de proprietari contribuie cu 20%, dacă fondurile provin de la Guvern, și cu 25%, dacă discutăm despre fonduri europene. În ambele situații, printr-o hotărâre a Consiliului Local Sector 5, adoptată la inițiativa primarului Daniel Florea, mecanismul de recuperare a sumelor de la asociațiile de proprietari implică o perioadă de grație de 5 ani. Spre exemplu, dacă lucrările se realizează în anul 2017, recuperarea sumelor va debuta odată cu anul 2022", au transmis oficialii Primăriei.

Procentul suportat de Primăria Sectorului 5 variază şi el între 15 și 20 %, în funcție de sursa de finanțare, având în vedere că fondurile nerambursabile sunt de maximum 60% din valoarea proiectului.

 

Etichete: primaria sector 5, reabilitare termică, reabilitare termică sector 5, Sectorul 5

0/3 COMENTARII
Chivu
12 Jul 13:51
+0
VOTURI
-0
Blocurile din sos.Alexandria nr.1 au alt regim fata de cele din Ferentari, sau din Matei Coravu care au fost construite in aceeasi perioada si nu se pot reabilita?
Peter Luminita
01 Apr 14:18
+0
VOTURI
-0
Imi pare rau sa constat ca sectorul 5 are un prima 0 (zero) La fel ca si guvernul tehnocrat realizarile actualului primar sunt nule de fapt si de drept. Mizerie la tot pasul, mai rau ca pe vremea lui "Care Este", nicio miscare in sector pe niciun plan, reabilitari termice 0 (zero) in timp ce in celelalte sectoare se mai misca ceva in domeniu. Domnule primar, cu o astfel de prestatie nu numai ca nu va meritati salariul din banii nostri dar nu veti mai prinde vreun mandat, nici dvs. si nici partidul din care faceti parte !!! Nemultumirea oamenilor din sector este uriasa! Am mai inghitit o galusca bazandu-ne pe promisiunile d-nei Firea. No problem, n-aem alta cale de atac decat URNA DE VOT. Este, totusi pacat ca i-ati mintit pe oameni !
Caine
24 Oct 11:24
+0
VOTURI
-0
Da' sectorul 4 ce face? Doarme in papuci ?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE