Începe judecata în dosarul Turceni Rovinari în care Victor Ponta este acuzat de spălare de baniÎncepe procesul în dosarul Turceni Rovinari, în care Victor Ponta este acuzat pentru fals în acte, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Instanţa Supremă a respins, vineri, definitiv contestațiile depuse faţă de dosarul instrumentat de procurorii DNA.

Incepe judecata in dosarul Turceni Rovinari in care Victor Ponta este acuzat de spalare de bani
Începe judecata în dosarul Turceni Rovinari în care Victor Ponta este acuzat de spălare de bani

După luni întregi de anchetă, procurorii DNA au trimis în judecată, la ÎCCJ, dosarul "Turceni-Rovinari", în septembrie 2015, în care este vizat Victor Ponta. Iniţial, cazul a ajuns pe masa judecătoarei Cristina Rotaru, fostă colegă de facultate cu Ponta şi Dan Şova. Aceasta a cerut abţinerea pe motiv de incompatibilitate, iar dosarul a fost distibuit aleatoriu judecătoarei Alina Ioana Ilie, care a făcut parte din completul care l-a condamnat la doi ani de detenţie pe Adrian Năstase, potrivit Realitatea TV.

La fel ca şi fostul premier, actualul prim-ministru pledează nevinovat. Spre deosebire de Năstase, Ponta este primul premier în funcţie, din istoria României, trimis în judecată în timpul mandatului său.

Potrivit DNA, Ponta este acuzat de:

- fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni);

- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată;

- spălarea banilor.

În comunicatul procurilor anticorupție, este precizată suma de 181.439,98 lei pe care a încasat-o Victor Ponta pentru activităţi pe care nu le-a efectuat, în perioada în care era avocat:

"În perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpatul Ponta Victor-Viorel, prin cabinet individual de avocat, a obţinut de la SCA „Șova și Asociații” suma 181.439,98 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

Astfel, la data de 30 august 2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea.

Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut ca, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin procesul-verbal din data de 29 octombrie 2007 inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (lună în care Şova Dan-Coman s-a înţeles cu inculpatul Cristea Dumitru, să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes).

În data de 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexe energetice încheiaseră cu SCA „Şova şi Asociaţii” alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes).

Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru", se arată în document.

 

Etichete: DNA, dosarul Turcescu-Rovinari, judecat, proces, Victor Ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE