Incidente la protest: Jandarmii au intervenit și au ridicat protestatari cu duba, duminică searaLa protestele de duminică seara, din Piața Universității, pornite împotriva despăduririlor, dar care au devenidet apoi anti-Ponta, au avut loc incidente între protestatari și jandarmi.  

Foto - Facebook - Adrian Popescu
Foto - Facebook - Adrian Popescu

O manifestaţie împotriva defrişărilor masive s-a transformat într-un protest faţă de Victor Ponta. Jandarmii au intervenit în forţă, iar câteva persoane au fost imobilizate de forţele de ordine şi au fost luate cu duba.

Alte persoane au fost blocate de jandarmi să părăsească Piața Universității.

Două incidente i-au avut în prim plan pe manifestanți și jandarmi. Cel puțin două persoane au fost reținute și duse la secție, pentru refuzul de a se legitima. Protestatarii au fost legitimați cu forța.

Din 15 în 15 minute, jandarmii transmiteau următorul mesaj prin megafoane: "Stimati cetateni, va rugam sa va pastrati calmul si sa respectati recomandarile fortelor de ordine. Activitatea dumneavoastra contravine legii. Va multumim!"

"Nu am mai văzut Piața Universității atât de plină de jandarmi din 2012, în iarnă. În luna mai am mai avut alte două manifestații, însă totul a decurs fără probleme. Acum sunt uluit de această agresivitate ieșită din comun a jandarmeriei", a spus Claudiu Crăciun, unul dintre organizatorii protestului.

Jandarmeria explică excesul de zel de la protestele anti-Ponta prin reacția diferențiată la care jandarmii sunt obligați în funcție de fiecare protest în parte, în funcție de numărul de manifestanți sau de anvergura protestelor.

"S-a intervenit în momentul în care unii protestanți au vrut să spargă lanțul de jandarmi și să intre pe partea carosabilă, printre mașinile care circulau regulamentar", a declarat pentru Realitatea TV Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Câteva sute de persoane au cerut duminică, la un miting desfășurat în zona Pieței Universității, oprirea tăierilor ilegale de arbori și refacerea suprafeței naționale împădurite, informează Agerpres.

Solicităm refacerea suprafeței naționale împădurite, prin oprirea tuturor tăierilor ilegale, a tăierilor de arbori din ariile protejate, oprirea exporturilor de lemn sub formă de materie primă, adică bușteni și semifabricate, astfel încât, într-o perioadă mai lungă de timp, de 20—30 de ani, să se poată reface suprafața împădurită a țării. Solicităm ca suprafața împădurită să ajungă la minim 40% din teritoriul național", a declarat Mircea Radea, unul dintre protestatari.

Un alt manifestant, Claudiu Crăciun, își dorește ca natura să nu mai devină "o pradă atât de ușoară" pentru politicieni, autorități locale și companii.

"Nu mai suntem atât de săraci astfel încât să sacrificăm tot — lemn, apă, aer. Acesta este un semnal, că trebuie să schimbăm modelul economic și în același timp să forțăm autoritățile să implementeze și legislația pe care o avem, de exemplu, în tăierile ilegale de păduri a văzut toată lumea ce se întâmplă în pădurile României", a spus Claudiu Crăciun.

La rândul său, George Epurescu a precizat că evenimentul de duminică vizează aducerea din nou pe tapet a problemelor din silvicultură. "Instituțiile de control din domeniul silviculturii sunt extrem de slabe și sunt în complicitate cu hoții și la fel și Poliția", a adăugat Epurescu.

Mitingul a fost organizat de Coaliția pentru Mediu din România și alte asociații.

Etichete: jandarmerie, protest, protestatari, ridicat

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE