Acoperișul de pe Arena Națională, fără aviz ISU, ar putea fi DEMOLATArena Națională, cel mai scump stadion din România, nu poate fi folosit în prezent din cauză că nu are aviz de la ISU. Sistarea activității pe stadion a fost decisă în urma tragediei din Club Colectiv, incendiul din cauza căruia 63 de persoane au decedat. Autoritățile iau în calcul demolarea acoperișului retractabil. 

De ce NU are Arena Nationala aviz ISU: stadionul, construit cu acoperis de tabla (Foto skyscrapercity.com)
De ce NU are Arena Națională aviz ISU: stadionul, construit cu acoperiș de tablă (Foto skyscrapercity.com)

Primarul Capitalei, Răzvan Sava, explică de ce s-a ajuns în situația ca Arena Națională să nu poată fi folosită, în ciuda faptului că este cel mai scump stadion din România. 

"Contractul inițial semnat pentru realizarea modernizării stadionului prevedea un acoperiș fix, din tablă. Pentru acest proiect au fost obținute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au început lucrările de modernizare, iar pe parcurs a apărut ideea schimbării formei de acoperiș. S-a ajuns astfel ca acoperișul să fie făcut mobil. În acel moment, trebuia schimbat proiectul și obținut avizul ISU pe noua formă de acoperiș. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acoperișul a fost făcut fără autorizație.", susține primarul general Răzvan Sava. 

Conform sursei citate, contractul pentru realizarea Arenei a fost suplimentat de două ori, cu 200 milioane lei, îmn total. 
"Contractul a fost mărit pentru realizarea acestui acoperiș, iar între timp au fost semnate două acte adiționale în valoare totală de 200 milioane de RON. Primul act adițional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate înainte de desfășurarea finalei Cupei UEFA.
La finalul lucrărilor de construire, deși se știa că stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului că materialul din care este construit acoperișul nu este omologat în România, fosta administrație a decis totuși să semneze recepția lucrărilor. Astfel, în lipsa reprezentanților ISU, a fost semnat procesul verbal de recepție și a fost făcută și plata către constructor", a completat Sava. 

Acoperișul retractabil de pe Arena Națională ar putea fi demolat

"În acest moment, suntem în situația în care nu putem primi avizul ISU pentru desfășurarea de activități sportive și culturale. Materialul din care este făcut acoperișul nu este omologat în România și, momentan, nu putem ști dacă se va putea omologa sau nu printr-un act normativ.
Avem un caz tipic de gestiune proastă a banului public și de management defectuos. Am aruncat banii pe apa sâmbetei. Fosta administrație a construit un stadion fără să țină cont de normele în vigoare la data respectivă. Fac precizarea că dacă se respectau normele în vigoare la acea dată, acest acoperiș nu trebuia construit în forma în care este acum. Nu știm dacă acest material va fi sau nu omologat.
Încercăm să găsim o soluție pentru a putea folosi stadionul. La ora aceasta, singura soluție care pare rezonabilă este ca toate activitățile să se desfășoare cu acoperișul strâns. Vom vedea dacă se va putea obține aviz în aceste condiții. Dacă nu vom obține avizul nici în aceste condiții, va trebui să demontăm acoperișul retractabil. Acest lucru înseamnă că trebuie să cheltuim bani publici pentru a repara o prostie făcută de fosta administrație", a men'ionat Sava care a anunțat că va demara un audit tehnico-financiar care să aducă lumină în acest dosar.

ISU București susține, într-un comunicat oficial, că în condițiile actuale nu va emite autorizația de securitate la incendiu. "ISU Bucuresti-Ilfov a analizat documentatia depusa de constructorul stadionului National Arena, actualizata cu modificarile efectuate in ultimii ani. In acest dosar nu a fost prezentat un certificat de performanta sau agrement tehnic european privind performanta la foc a copertinelor. Prin urmare, ISU Bucuresti-Ilfov nu va emite autorizatia de securitate la incendiu pana la remedierea acestei situatii. ISU Bucuresti-Ilfov a comunicat acest punct de vedere Primariei Municipiului Bucuresti, in calitatea sa de beneficiar al constructiei", informează ISU. 

Etichete: acoperis arena nationala, Arena Naţională, aviz ISU, igsu

0/3 COMENTARII
Traian
09 Feb 20:33
+0
VOTURI
-0
CEA MAI MARE RUSINE PENTRU SPORTUL NATIONAL ACEST STADION,CARE PURTA NUMELE UNEIA DINTRE CELE MAI MARI SPORTIVE ALE ROMANIEI,LIA MANOLIU.PRIN ASA-ZISA MODERNIZARE,S-A DISTRUS PISTA DE ATLETISM,S-A CREAT O MONSTRUOZITATE,LIPSITA DE ESTETICA,SIGURANTA SI PROTECTIE FONICA PENTRU LOCATARII DIN ZONA PANA LA PIATA MUNCII.IN LOCA SA SE FACA UN STADION OLIMPIC,CARE SA ADUCA FAIMA SPORTULUI ROMANESC,ACEST STADION A ADUS INCA O PATA PE OBRAZUL ROMANIEI.CAND NE DESTEPTAM ,SA FIM SI NOI LA NIVELUL TARILOR CIVILZATE?BANI PENTRU ,,PESII SI SALARII SPECIALE'',PENTRU INAVUTITI SI ,,AFACERI'' SE GASESC,DAR PENTRU VIITORUL SANATOS AL TINERETULUI TARII NU SE IVESTE NICI O SPERANTA.DAT BANI PE FOTBAL,VILE SI MASINI DE LUX,POATE ASA VOM ,,IESI'' DIN SARACIA NATIONALA.
Cris
15 Jan 21:00
+0
VOTURI
-0
Nu a fost utilizat in alte tari.. numai la prosti s-a vandut, la preturi babane, contra niste spaga. Asa functioneaza acoperisul la romani. Dai o spaga si se acopera toate. Cat timp prostii platesc si tac ca sclavii, de ce nu?

Lasa ca...il dam jos si cumparam altul... ce daka... Ce-s banii lu' mama?

Io zic sa-l facem muzeu... sa vina fraierii sa plateasca bilet sa-l viziteze si sa se uite la poze.
Maximus
15 Jan 12:25
+0
VOTURI
-0
Cred ca Razvan sava nu ofera explicatii credibile. Omologarea este un proces de confirmare a unor performante. Daca acest material a fost utilizat si in alte tari pentru astfel de constructii probabil ca se poate omologa si in Romania daca nu cumva este suficienta o certificare europeana.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE