Avertisment pe faţă dat de şefii din minister unui liceu la care se pregătea o şpagă pentru bacAvertisment pe faţă dat de şefii din minister unui liceu la care se pregătea o şpagă pentru bacalaureat. Avertismentul a fost dat la şedinţa anticorupţie la care azi au fost chemaţi directori de şcoli şi de licee din Bucureşti. Şeful de la minister a spus voalat că un anumit liceu cu o anumită clasă care are şedinţă în această seară să nu mai strângă bani pentru bacalaureat, căci altfel profesorii vor fi arestaţi. Lupta anticorupţie se dă aşadar nu prin prinderea corupţilor, ci prin prevenirea lor.

 Inregistrari de la sedinta cu directorii de scoli. Profesor: "Pai, parintii au cod de etica? Sa definim coruptia. Ca am adunat bani de creta?"
Înregistrări de la şedinţa cu directorii de şcoli. Profesor: "Păi, părinţii au cod de etică? Să definim corupţia. Că am adunat bani de cretă?"

Secretarul general în Ministerul Educaţiei, Gabriel Ispas a creat rumoare în sală când a vorbit despre o viitoare fraudă care ar fi urmat să se întâmple. „La liceul la care în această seară, la ora 5 (n.r. ora 17) urmează să aibă loc şedinţa cu părinţii cu clasele a XII-a, vă rog - verificaţi când ajungeţi acasă cine are în liceu clasa a XII-a F (n.r. şedinţă) în această seară - să spună dirigentului că nu trebuie să strângă 270 de lei pentru bacalaureat, că-l arestăm”, a avertizat Gabriel Ispas.

Corupţia din învăţământ a fost capitolul asupra căruia s-a discutat cel mai mult la întâlnirea directorilor de şcoli din Capitală. „Vorbim de corupţie, corupţia din învăţământ, dar nu era cazul ca până la această dată să avem şi codul etic şi deontologic?”, a întrebat retoric Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Sindicale ''Spiru Haret''.

Profesor: Păi părinţii au cod de etică?

„Se vorbeşte de un cod de etică, al nostru, al cadrelor didactice. Păi, părinţii au un cod de etică? Se pleca de la premisa corupţie. Păi, trebuie s-o definim exact! Care e fapta aceea? Că s-au adunat bani de cretă?”, a comentat profesorul unei şcoli din Sectorul 5.

În următoarele două săptămâni inspectorii şcolari vor avea întâlniri cu toţi directorii pentru a discuta problema fondului clasei şi a modului în care aceşti bani circulă în şcoli, ce este permis şi ce nu, dar şi cum să se evite situaţiile de corupţie în şcoli.

Gabriel Ispas, secretar general adjunct al MECTS, a declarat la Digi24 că scopul său, ca profesor, ca secretar de stat, „este de a preveni faptele de corupţie nu de a le combate”."A fost o informaţie privată pe care am primit-o, nu este o informaţie oficială primită la Ministerul Educaţiei. O persoană pe care o cunosc mi-a spus siderată că există o discuţie cum că ar trebui să se strângă bani pentru bacalaureat. Faptele de corupţie din educaţie nu sunt generalizate, nu vorbesc despre un fenomen generalizat. Nu i-am prevenit, am spus că dacă cineva avea de gând să facă asta să îşi dea demisia. Bacalaureatul nu a avut loc, şedinţa nu s-a petrecut, eu sunt profesor de drept, nu se pune problema favorizării unui infractor. Le-am dat un exemplu unor profesori. Dacă fapta s-ar fi petrecut, dacă ar fi avut loc discuţia cu părinţii ar fi fost alte elemente. Eu le-am spus: nu vă gândiţi că ce fac colegii noştri nu se află, se află în maximum şapte zile”, a declarat la Digi24 Gabriel Ispas.

„Domnul secretar general adjunct, din punctul nostru de vedere, a făcut foarte bine că a prevenit. Această şedinţă nu mai are loc şi nu se mai pretind aceşti bani. Dacă s-ar fi pretins, era o faptă penală, pedepsită ca atare”, a spus Marian Banu, purtător de cuvânt al ISMB.

Etichete: avertisment, bacalaureat, Ministerul Educaţiei, şedinţă, şpagă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h