Inspectoratele şcolare, DESFIINŢATE. Proiect adoptat tacit de Camera DeputaţilorUn proiect de lege care stabileşte desfiinţarea inspectoratelor şcolare a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Iniţiativa aparţine deputatului Cornel Comşa şi este semnată de alţi cinci parlamentari.

Inspectoratele scolare, DESFIINTATE. Proiect, adoptat tacit de camera Deputatilor
Inspectoratele şcolare, DESFIINŢATE. Proiect, adoptat tacit de camera Deputaţilor

Propunerea legislativă, iniţiată în 2015, prevede desfiinţarea inspectoratelor școlare şi preluarea atribuţiilor acestora de către Ministerul Educaţiei, respectiv Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, prin înfiinţarea unui departament pentru inspecţie şcolară, şi de autorităţile administraţiei publice locale, prin înfiinţarea unui compartiment de specialitate în cadrul aparatului primarului sau al consiliului judeţean.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Comisiile de învăţământ şi de administraţie publică din Camera Deputaţilor au dat raport de respingere, însă, la votul din plen, din decembrie 2015,  nu a fost întrunita majoritatea calificata pentru respingere.

"Având în vedere că atribuțiile specifice sunt stabilite în prezent pe bază de raporturi de subordonare ierarhică, transferul acestor atribuții ale inspectoratelor școlare județene în sarcina autorităților  administrației publice locale poate crea probleme în ceea ce privește principiul autonomiei locale. Inspectoratele școlare au atribuții importante în sistemului național de învățământ, iar eliminarea acestora în momentul de față ar determina necorelări și blocaje în structura și funcționarea sistemului. (...)

Desființarea inspectoratelor școlare, care sunt servicii publice ale Ministerului Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice din unitățile administrativ-teritoriale, ar genera o practică neunitară în ceea ce privește organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere din unitățile de învățământ", se arată în raportul comisiilor.

Proiectul nu a mai ajuns însă pe masa plenului a doua oară, având termen de dezbatere şi vot final data de 4 februarie 2016. Astfel, proiectul a fost adoptat tacit şi va merge la Senat, care este camera decizionala. 

VEZI AICI TOATE DETALIILE DESPRE PROIECTUL DE LEGE

CITEŞTE ŞI  Adrian Curaj: Inspectoratele şcolare NU vor fi desfiinţate


Etichete: Cornel Comșa, inspectorate scolare, inspectorate scolare desfiintate

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE