Instalații de artă, hidro-holograme și concerte în centrul Capitalei, la Festivalul Luminii FOTOPrimaria Municipiului Bucuresti, prin ARCUB, organizeaza in perioada 23-25 aprilie, prima editie a Festivalului Internațional al Luminii - Spotlight. In cele trei zile, Calea Victoriei va deveni o expozitie uriasa, cu instalatii interactive si spectacole de lumini.

Pentru a le prezenta bucureștenilor cele mai captivante instalații și a le oferi o experiență unică, ARCUB a lansat la începutul lunii martie un call for projects pentru tineri artiști, arhitecți sau designeri aflați la început de drum. Au fost înscrise aproximativ 30 de proiecte inovatoare ce au la bază lumina și tehnologii bazate pe lumină, cu accent pe interacțiunea publicului cu lucrarea, informeaza organizatorii.

După procesul de jurizare, în cadrul căruia au fost analizate toate proiectele, s-a desemnat instalația câștigătoare: Urban Neon Forest, realizata de Antonio Păun și Thomas Herrera, studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu‟.

Proiectul câștigător transpune o simplă plimbare prin Centrul Vechi, pe Str. Lipscani, într-o experiență neobișnuită: o promenadă printr-o „pădure de lumină". Instalația este compusă din 80 de stâlpi de neon, dispuși aleatoriu în fața clădirii Băncii Naționale a României, oferindu-le trecătorilor atât prilejul de a interacționa cu obiectele arhitecturale, cât și un spectacol urban original.

Parteneriatul cu Signal Festival (Cehia) va asigura prezenta unor instalatii apreciate de public la festivaluri internationale, precum Cloud, Large Pendulum Wave, Chill_Voxel#4, Metropolia si The Sun.

Publicul va putea admira si proiecte ale unor artisti romani care aureprezentat tara la festivaluri internationale. Exemplul este instalatia "Ghost Ship", o  de mari dimensiuni, creata de arhitectii din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. In 2015 si 2016, acest "vas efemer" va calatori in jurul lumii, Spotlight Festival fiind prima oprire.

Alaturi de spectacolele captivante reprezentate de cele 16 instalatii de arta, iluminatul arhitectural si sesiunile de video-mapping pregatite de artistii invitati vor aduce un plus de magie festivalului, insufletind fatadele cladirilor de pe acest traseu. Astfel, Biblioteca Centrala Universitara, Muzeul National de Arta al Romaniei, fatada Ministerului Afecerilor Interne, Teatrul Odeon, Cercul Militar National, Palatul CEC si Muzeul National de Istorie vor prinde viata si vor completa perfect spatiile expozitionale ale galeriei-gigant in aer liber.

Un alt element inedit al festivalului este expozitia de fotografie rezultata din campania „Lumina pentru Romania", derulata de Asociatia Free Miorita. Scopul campaniei este acela de a descoperi scoli si oameni care nu au electricitate si de a le duce lumina prin instalarea de sisteme cu panouri fotovoltaice. Dupa lasarea intunericului, expozitia „Lumina pentru Romania" va fi iluminata de o instalatie realizata din becuri opait si felinare.

Deschiderea oficiala a Spotlight Festival va avea loc joi, 23 aprilie, de la ora 20.00, si va fi marcata de un concert exploziv sustinut de Robin and the Backstabbers si Alternosfera, pe Strada Franceza din Centrul Istoric.

Accesul la eveniment este gratuit.

Etichete: concerte, festivalul luminii, proiectii festival

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE