Instanţa a decis: Imaginea Casei Poporului aparţine moştenitorilor arhitectei Anca PetrescuImaginea Casei Poporului aparţine moştenitorilor Ancăi Petrescu, au decis, marţi, magistraţii Tribunalului Bucureşti, care au respins, astfel, cererea formulată de Camera Deputaţilor pentru anularea mărcii înregistrate de urmaşii arhitectei. Hotărârea nu este definitivă.

Instanta a decis: Imaginea Casei Poporului apartine mostenitorilor arhitectei Anca Petrescu
Instanţa a decis: Imaginea Casei Poporului aparţine moştenitorilor arhitectei Anca Petrescu
Foto: jurnalul.ro

În ianuarie 2015, Camera Deputaţilor i-a dat în judecată pe urmaşii arhitectei Anca Petrescu, care au înregistrat imaginea Casei Poporului, şi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, la Tribunalul Bucureşti, având ca materie "proprietate intelectuală".

Marţi, Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea Camerei Deputaţilor de anulare a mărcii, dând câştig de cauză urmaşilor arhitectei Anca Petrescu. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

În februarie 2016, urmaşii Ancăi Petrescu l-au notificat pe Valeriu Zgonea cu privire la faptul că imaginea Casei Poporului este marcă înregistrată încă din 2008, iar preşedintele Camerei Deputaţilor a fost chemat la negocieri pe tema drepturilor de imagine pe care aceştia le deţin asupra clădirii.

Certificatul de înregistrare a desenului Casei Poporului a fost înregistrat în noiembrie 2013. Potrivit notificării transmise lui Zgonea, "pe întreagă durată de valabilitate a înregistrării desenelor sau modelelor, titularul are un drept exclusiv de a le utiliza şi de a împiedica utilizarea lor de o terţă parte care nu dispune de consimţământul său".

"În acest context, Parlamentul României - Camera Deputaţilor utilizează fără drept în materiale publicitare elementele figurative ale certificatelor de marcă deţinute de succesorii arhitectei (...). Mai mult, permite comercializarea în magazinul situat în incinta Palatului Parlamentului a produselor contrafăcute ce conţin aceleaşi elemente figurative protejate de certificatele de marcă, revenindu-i un procent considerabil din vânzarea acestora", se menţiona în notificarea transmisă lui Zgonea de către urmaşii Ancăi Petrescu, care au cerut şi daune pentru folosirea imaginii Casei Poporului în ultimii trei ani.

Arhitecta Anca Petrescu a murit în 30 octombrie 2013. Anca Petrescu este autorul unic al proiectului denumit iniţial "Casa Poporului", actualmente Palatul Parlamentului.

Sursa: news.ro

Etichete: Anca Petrescu, capa poporului

0/2 COMENTARII
zzz
24 May 19:47
+0
VOTURI
-0
TARA de 2 BANI . In momentul in care un arhitect este platit pentru munca sa proiectul devine al beneficiarului daca nu se specifica altfel . Nu stiu de ce Tribunalul Bucuresti permite asa ceva .. probabil ar trebui primenit in structurile sale.... este dincolo de imaginatie ... sa inregistrezi o marca in modul asta ... ce tare ...
DRS
24 May 18:09
+0
VOTURI
-0
Te doare mintea. Cladirea e a statului dar imaginea e a unor privati. CUm dracului se poate asa ceva?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE