Institutul Cantacuzino: Copiii NU s-au îmbolnăvit de la brânza Brădet şi nici de la carnea de puiRAPORT E.COLI. Institutul Cantacuzino a anunţat rezultatele analizelor făcute în cazul a trei copii din Argeş, Sibiu şi Bacău, îmbolnăviţi cu bacteria E.Coli care au decedat la spital. Astfel, concluziile analizelor de la Institutul Cantacuzino arată că aceştia nu s-au îmbolnăvit din cauza consumului de brânză de la Lactate Brădet şi nici după ce au consumat carne de pui. La rândul său, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că el nu a afirmat niciodată că brânza Brădet a fost la originea îmbolnăvirilor, dar că regulamentele CE îl obligau să comunice descoperirea E.Coli.

RAPORT E.COLI. Institutul Cantacuzino anunţă că au fost prelevate trei tulpini umane, obţinute de la trei copii din Argeş, Sibiu şi Bacău, diagnosticaţi cu infecţie cu E.Coli tip VTEC O26, la care s-au adăugat şase tulpini de E.Coli O26 prelevate dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) şi din carne de pui (patru tulpini).

"Tulpinile de la copii sunt diferite între ele (confirmând aşteptările întrucât nu erau indicaţii de înrudire epidemiologică a cazurilor respective) şi diferite de cele din brânză şi carne (din nou confirmând, întrucât nu existau date epidemiologice sugestive că aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)", se arată într-un comunicat de presă transmis de Institutul Cantacuzino.

Vezi aici documentul de la Institutul Cantacuzino. 

Ce spune ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, după ce Institutul Cantacuzino a anunţat rezultatele analizelor făcute în cazul copiilor din Argeş, că el nu a afirmat niciodată că brânza Brădet a fost la originea îmbolnăvirilor, dar că regulamentele CE îl obligau să comunice descoperirea E.Coli.

"Regulamentul european spune că trebuie să spui numele firmei respective ca să nu mai otrăvească alţi oameni. Nu am spus niciodată eu că Brădetul a fost la originea îmbolnăvirii copiilor, nu pot să spun aşa ceva. Doamne fereşte! Am spus doar că lotul respectiv avea E.Coli şi trebuia informată lumea ca să nu fie otrăvită. Este o obligaţie clară, prin Regulamentul 178, Regulamentul 273. Mars a retras un milion de batoane din toată lumea, Selgros anul trecut... Dacă, Doamne fereşte, din brânza aia mai mureau nişte oameni? Tot aşa mă întrebaţi dacă dau faliment cu 60 de oameni ai lui?", a declarat Irimescu, pentru MEDIAFAX.

CITEŞTE ŞI Unii copii internaţi cu SHU la Marie Curie ar putea fi externaţi la sfârşitul săptămânii

Reacţia patronului de la Brădet

Patronul "Brădet", Marius Badea, a declarat, miercuri,corespondentului MEDIAFAX că anunţul Institutului Cantacuzino, potrivit căruia brânza nu a fost cauza îmbolnăvirii copiilor, este cea mai bună veste pe care a primit-o şi a precizat că nu are de gând să dea în judecată pe nimeni.

"E cea mai bună veste pe care am primit-o de când m-am născut. Am văzut negru pe alb că nu sunt vinovat de moartea copiilor. Deşi ştiam că nu puteam fi vinovaţi, am stat cu un cuţit deasupra capului în toată perioada acesta. Nimic nu e întâmplător. În timpul ăsta, am lansat ideea unei noi companii, cea mai mare de pe piaţă, unde calitatea produsului să primeze, iar clientul să fie mulţumit şi de un preţ bun. E prea mare bucuria să mă gândesc acum să dau în judecată pe cineva. Nu mă gîndesc la răutăţi", a declarat, pentru MEDIAFAX, patronul "Lactate Brădet", Marius Badea.

Trei copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic (SHU) se află încă internaţi la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Marie Curie", din Bucureşti. Unii din aceştia ar putea fi externaţi la sfârşitul săptămânii.

RAPORT E.COLI. Scandalul a pornit după ce s-a vehiculat faptul că bebeluşii care au murit s-ar fi îmbolnăvit după ce au consumat brânză şi carne infestate cu bacteria E.Coli. Ulterior, autorităţile au negat acest lucru, prezentând fiecare rapoarte şi analize specifice. 

Min. Agriculturii: Nu există dovada legăturii între bebeluşii morţi şi brânza infestată cu E.Coli

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, miercuri, că nu există dovada legăturii dintre lotul de brânză depistat ca fiind infestat cu bacteria E.coli şi moartea bebeluşilor din judeţul Argeş. Ministrul a precizat că a fost făcut public numele producătorului Lactate Brădet pentru a preveni alte îmbolnăviri în rândul consumatorilor.

ANSVSA: Nu există o legătură directă între brânza de vaci şi îmbolnăvirea copiilor cu SHU

ANSVSA a precizat, de asemenea, că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU. 

RAPORT E.COLI. Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepţionat, până pe data de 29 februarie 2016, un număr de 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii şi notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente şi Furaje, precizează ANSVSA, vineri, într-un comunicat de presă. 

"La acestea se adaugă un număr de 59 de eşantioane, recepţionate până pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV - DSP din apă, produse lactate şi lapte materie primă şi 15 eşantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de către proprietarul unităţii de procesare a laptelui din judeţul Argeş, în cadrul programului de autocontrol.

Până la această dată, din totalul de 411 eşantioane recepţionate, nu a mai fost depistată prezenţa Escherichia Coli serogrupul O2. 312 au fost finalizate (dintre care două cu rezultate pozitive) şi 99 de eşantioane sunt în lucru.

Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU.

Precizăm că, procesul de pasteurizare al laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.

În ceea ce priveşte proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), precizăm că, prin tratarea termică corespunzătoare şi respectarea normelor de igienă se împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26).

Detalii, aici.

CAZUL SHU. Raport Corpul de Control al Min. Sănătăţii: Laptele, contaminat de mulgători

RAPORT E.COLI. Corpul de Control al Ministerului Sănătății a prezentat concluziile preliminare privind situația îmbolnăvirilor copiilor din Argeș. Potrivit acestora, au fost evidențiate nereguli privind respectarea procedurilor de raportare a situațiilor privind bolile transmisibile și infecțiilor nozocomiale, atât intra cât și inter-instituțional. Rezultatele acțiunii de control au fost înaintate Corpului de Control al Primului Ministru.

Bunica unui copil mort la Marie Curie: Nepoţica mea nu a consumat niciodată brânză de la Brădet

RAPORT E.COLI. Bunica unei fetiţe de 11 luni din localitatea argeşeană Poiana Lacului, care a murit pe 15 februarie la spitalul Marie Curie din Capitală, a declarat că e imposibil ca produsele de la Lactate Brădet să fi dus la decesul nepoatei sale pentru că nu au fost consumate deloc în familie.

Etichete: bebelusi morti, brânză, carne, ecoli, raport institutul cantacuzino, shu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE