Institutul de Studii Geotehnice şi Geofizice Geotec, scos la vânzare de FISCInstitutul de Studii Geotehnice și Geofizice Geotec, parte a unuia dintre cele mai mari institute de cercetare-proiectare și urbanism din regimul comunist, privatizat în 1999, este astăzi executat de Fisc, care îi scoate la vânzare tot: clădire și teren.

Institutul de Studii Geotehnice si Geofizice Geotec, scos la vanzare de FISC
Institutul de Studii Geotehnice şi Geofizice Geotec, scos la vânzare de FISC

Povestea începe într-o zi geroasă de februarie 1991, în mandatul Guvernului Petre Roman, când din Institutul de Studii și Proiectări Hidroenergetice a fost desprins Institutul Geotec, care preia partea de studii geotehnice. Institutul a funcționat în acea formă de organizare 5 ani, până în mai 1996, când Guvernul îl transformă în societate pe acțiuni, scrie profit.ro.

În 1999, statul a decis să privatizeze compania. Cum metoda de privatizare MEBO (Management Employee Buyout - vânzarea către salariați și management), un proces prin care activele unei companii deținute de stat sunt vândute salariaților acesteia, organizați în asociații, era încă intens folosită, 70% din acțiuni au fost vândute angajaților, care au căutat un investitor. Și l-au găsit pe Radu Coca, un jucător important pe piața imobiliară, cu o avere estimată la 13 milioane de euro în 2010, aflat în 1999 la început de drum.

În timp, însă, după implicarea în societate, au apărut conflicte între investitor și manageri, pentru probleme care au ajuns în fața tribunalului, iar datoriile către buget au crescut de la un an la altul. În instanță, investitorul și l-a ales ca avocat pe Victor Ciorbea, astăzi Avocat al Poporului.

Neînțelegerile la vârful conducerii au afectat activitatea societății, care a început să consemneze pierderi.

În 2014, societatea-institut avea o activitate ca și inexistentă, raportând venituri de doar 600 de lei.

Pentru anul trecut, societatea a raportat venituri de 23.682 lei și cheltuieli de 63.249 lei, tot cu doar 3 salariați.

Acum, Fiscul a decis că nu mai poate avea răbdare și îi scoate la vânzare atât terenul de peste 11.000 de metri pătrați (cu o valoare de piață de 12,65 milioane de lei), cât și un spațiu de 2.113 metri pătrați.

Acest spațiu este singurul care poate fi vândut, restul clădirilor aparținând institutului fiind, după cum au constatat experții guvernamentali, într-o stare avansată de degradare și demolabile.

Etichete: institutul Geotec, institutul Geotec de vanzare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE