Interviu savuros cu Marian Vanghelie: Nu puteţi să conduceţi ţara cu oameni săraci şi cinstiţiFostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a vorbit într-un interviu acordat Adevarul despre începuturile sale în politică, despre trecutul de bișnițar, dar și despre viitorul clasei polituce din România. Vanghelie e hotărât să reziste: „Mă descurc şi în arest, şi în perioade de război, şi cu DNA, şi fără DNA, şi dacă vin ruşii. Sunt sigur pe mine“.

Interviu savuros cu Marian Vanghelie: Nu puteti sa conduceti tara cu oameni saraci si cinstiti
Interviu savuros cu Marian Vanghelie: Nu puteţi să conduceţi ţara cu oameni săraci şi cinstiţi

Personaj politic ridicat din armatele de bişniţari ale anilor ’90, Marian Vanghelie a condus vreme de 15 ani Sectorul 5 al Capitalei şi a avut un cuvânt greu de spus în interiorul celui mai mare partid politic din România. El este cel care a învăţat poporul cu drept de vot la mititei şi la bere şi tot el a organizat Revelioane grandioase în care pensionarii mâncau somon şi ascultau DJ Bobo. Presa i-a vânat în zadar greşelile gramaticale, căci electoratul a râs la perlele lui şi l-a votat mai departe.

Acum, Marian Vanghelie este încolţit de procurori, care îi impută spăgi de zeci de milioane de euro. 

Despre intrarea în politică: "Am intrat dintr-o greşeală. Miron Mitrea mi-a botezat copilul, pe Alexandru, care are acum 21 de ani. L-am respectat mult pe Miron Mitrea. El conducea un partid al Sindicatelor, m-a rugat să-i ajut şi am plecat prin ţară să-i ajut să facem filiale. Apoi s-a făcut fuziunea cu PDSR-ul. Iar când s-au discutat candidaţii pentru alegerile locale din 2000, s-a pus în discuţie că „poate n-ar fi util (n.r. – să fie desemnat Vanghelie), poate ar trebui să sprijinim un intelectual“. Şi asta m-a supărat. Am spus: „Dacă puneţi problema aşa, atunci sunt două variante: ori candidez, ori plec! Păi ce, eu stau aici ca să fiu băiatul care încarcă şi descarcă?“. N-aveam nevoie de partid: aveam bani, îmi mergeau lucrurile bine… Nu se punea problema pe atunci să te ajute partidul în afaceri. Dacă aveam afaceri cu statul, le aveam pe relaţiile normale, comerciale şi umane pe care le aveam de pe vremea comuniştilor".

Despre averea dinainte de a intra în politică: "Aveam foarte mulţi bani. Mulţi bani şi pentru acum. Dar pentru acel moment… foarte mulţi. Strângeam două genţi de bani pe zi. Două genţi de bani, aranjaţi, cu banderolă, că mai depuneam şi la bancă, nu puteai să-i ţii mereu după tine prin portbagajul maşinii. Se vindea tot. Toate lucrurile mergeau, nu conta ce vindeai, lumea venea şi cumpăra. Cu cât aveai marfă mai multă şi mai diversificată, cu atât vindeai mai mult."

“Nu puteţi să conduceţi ţara cu oameni săraci şi cinstiţi”

"Nu vi se pare normal să existe o lege a incompatibilităţii? Nu, nu-i normal. Dacă eu am o activitate care nu are legătură cu primăria, dacă am trei magazine de jucării, de haine, de electronice, ce legătură are că eu sunt acţionar? Oameni buni, nu puteţi să conduceţi ţara cu oameni săraci şi cinstiţi. Asta a fost o deviză din ‘90, a fost greşită şi proastă. Ţara se poate conduce cu oameni liniştiţi, care le merg lucrurile, ca să poată să se ocupe de problemele ţării şi de problemele oamenilor. Dacă o mai ţinem aşa 10 ani, ducem dracului România, o ducem în gard! Azi arestăm toţi oamenii de afaceri, nimeni nu mai e bun. E bine că vin alţii, vine Strabag din Viena via Rusia. Ăştia sunt buni, fac aceleaşi lucruri pe care le fac şi ăştia care sunt arestaţi, dar nimeni nu-i întreabă de ce", spune Marian Vanghelie în interviul acordat Adevarul. 

Despre greșelile gramaticale pentru care a fost ironizat: 
"Ştiţi, după ce am făcut câteva greşeli gramaticale, şi văzând diverse chestii care se încercau la anumite emisiuni, încercau să mă ironizeze… Când aveam întâlniri cu 500- 200 de oameni, prin speech-urile mele mai spuneam: „Exact cum aş spune eu gugăl sau goagăl sau almanahele mele în care eu o să-mi scriu memoriile…”. Căutam soluţii ca să leg cu greşelile pe care le-am făcut şi să le continui, ca să vadă lumea că n-am niciun complex. A greşi e un lucru firesc. A fi prost e complicat, înţelegeţi? Oamenii râdeau şi aplaudau, să ştiţi. Puteţi să vă duceţi şi în Cotroceni să vedeţi ca am luat 50%. Este greşit că intelectualii votează intelectuali. Asta mi-a spus-o un intelectual de marcă. Intelectualii sunt atenţi şi votează un om care e pragmatic şi care poate să-i rezolve problemele lui. Un profesor universitar n-are nevoie de un alt profesor universitar să fie primar. Pe el îl interesează să fie acolo unul care ţipă la ăla de la ADP, care poa’ să-i dea un pumn în cap lu’ ăla care nu-şi face treaba, care poa’ să-l bage nu-ştiu-unde pe cel de la firma de salubrizare. Pe ăla îl votează. Restu-s poveşti! Unii te analizează: „Domn’e, chiar să nu aibă facultatea terminată?“. Diverse opinii. Dar eu am vorbit cu foarte mulţi intelectuali care mi-au spus: „Pe noi nu ne interesează“.

Citește mai multe AICI. 

Etichete: interviu, Marian Vanghelie, politică

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h