Interzicerea FUMATULUI la LOCUL de MUNCĂ. Angajaţii riscă să fie concediați dacă încalcă legeaFumatul va fi interzis în spaţiile publice închise, odată cu intrarea în vigoare a Legii-antifumat. Angajaţii nu vor mai avea astfel voie să fumeze în spaţiile închise la locul de muncă, iar cei care încalcă interdicţia riscă să fie sancţionaţi atât de către angajator, cât şi de către poliţişti. Sanţiunile ce pot fi aplicate de angajator pot merge de la avertisment scris până la concediere.

Fumatul la munca poate fi pedepsit cu concedierea
Fumatul la muncă poate fi pedepsit cu concedierea

Interzicerea completă a fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă este prevăzută de Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Potrivit Avocatnet, legea intră în vigoare la data de 17 martie, când expiră cele 45 de zile calendaristice de la momentul publicării legii în Monitorul Oficial. 

Astfel, spaţiu închis de la locul de muncă va fi considerat "orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă". Conform Legii securităţii şi sănătăţii în muncă, locul de muncă este "locul destinat sa cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii şi/sau unităţii la care lucrătorul are acces în cadrul desfăşurării activităţii".

Salariaţii care nu vor respecta noua interdicţie vor risca să fie sancţionaţi disciplinar de către angajator şi contravenţional de către poliţişti.

"Dacă angajatorul respectă toate dispoziţiile legale, însă salariaţii încalcă interdicţia de a fuma la locul de muncă, atunci aceştia vor putea fi supuşi unei duble sancţionări: una disciplinară, aplicată de către angajator (evident, după efectuarea cercetării disciplinare prealabile, acolo unde se impune) şi una contravenţională, aplicată de către organele de poliţie", a declarat Gabriela Dinu, avocat senior la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Sancţiunile disciplinare ce pot fi aplicate de angajator, în cazul săvârşirii unei abateri disciplinare, sunt:

- avertismentul scris;
- retrogradarea din funcţie (cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea) pentru o durată de cel mult 60 de zile;
 - reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
 - reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
 - desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

"Pentru a deveni un instrument util în mâinile angajatorului, inclusiv din perspectiva pedepsirii abaterilor referitoare la fumat, este recomandabil ca regulamentul intern să stabilească în mod clar situaţiile în care încălcarea interzicerii fumatului poate atrage sancţiuni drastice. În orice caz, conform noilor reglementări, încălcarea regulilor impuse de angajator în legătură cu fumatul ar putea reprezenta o abatere disciplinară gravă. Ca atare, angajatorul este în măsură să aplice sancţiuni dintre cele mai aspre, inclusiv desfacerea contractului individual de muncă. În plus, angajatorul ar putea pretinde de la salariat plata unor despăgubiri care să acopere prejudiciul cauzat prin încălcarea regulilor privind fumatul (mai ales în situaţia în care nerespectarea interzicerii fumatului a cauzat prejudicii de imagine sau materiale angajatorului)", a mai precizat avocata.

Etichete: antifumat, fumat la locul de munca, fumatul la munca, legea antifumat, locul de munca, sanctiuni fumat la munca

0/1 COMENTARII
Marius
15 Mar 20:54
+0
VOTURI
-0
Vrei sa câstigi bani în timpul liber? Nimic mai simplu: vino în echipa noastra, studiaza cele 12 lectii
pe care ti le oferim gratis si vei avea instrumentele necesare … SPOR LA TREABA SI LA BANI!!!!
NU îti oferim bani, ci posibilitatea de a munci 2-3 ore pe zi în timpul tau liber, acasa, pentru a câstica bani!
Cautam urgent colaboratori part-time pentru activitati de promovarea electronica a cartilor.
Acest proiect vizeaza si piata americana a cartilor electronice. Oferim contract de comision.
Îti trebuie doar un calculator cu conexiune Internet, cunostinte minime de utilizare PC,
perseverenta si rabdare. Poti câstiga între 100 si 285 EURO înca din prima luna,
sau 25000 EURO înca din primul an. Începe chiar acum trimitand mesajul “Detalii PROIECT”
la una dintre adresele de e-mail: proiect.online_2016@yahoo.com

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE