INTRARE LIBERĂ, pentru elevi şi studenţi, la concertul extraordinar Vioara lui George EnescuVioara lui George Enescu va ajunge în două concerte extraordinare la Braşov si Bucureşti. La concertul din Capitală, elevii şi studenţii au intrare liberă.

INTRARE LIBERA, pentru elevi si studenti, la concertul extraordinar Vioara lui George Enescu
INTRARE LIBERĂ, pentru elevi şi studenţi, la concertul extraordinar Vioara lui George Enescu
Foto: Virgil Oprina

Până în acest moment cea de-a treia ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu", organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, a stat sub semnul neconvenţionalului şi al generozităţii artistice, cei doi protagonişti, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, cântând în parcurile bucureştene sau în localităţi rurale. Finalul turneului însă va avea loc în două dintre cele mai importante şi bine dotate săli de concert ale ţării: Sala Patria din Braşov, pe 13 octombrie, de la ora 19.00 şi Sala Radio din Bucureşti, unde va avea loc un concert de gală pe 15 octombrie (ora 19.00) .

Aceste concerte vor sta insă tot sub semnul moştenirii enesciene. La Sala Patria din Braşov şi la Sala Radio din Bucureşti, cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate de Mozart, Beethoven şi Lekeu, programul fiind acelaşi cu cel al recitalului de la Ateneu, din 1919, susținut de George Enescu și Alfred Alessandrescu. În finalul serii de gală de la Sala Radio, pe scenă vor urca şi cei trei tineri violonişti care au evoluat alături de protagonişti în trei localităţi rurale din turneu: Mihail Ciprian Reuţ ( din Suceava), Maria Marica (din Cluj), Mircea Dumitrescu(din Bucureşti). Pentru a-i putea asculta, pe baza carnetului de elev sau student, intrarea la acest eveniment din Capitală va fi liberă.

Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu, va răsuna în cele două săli de concert încântând un public meloman, obişnuit cu atmosfera sălilor de concert. Înainte însă, urmând exemplul lui George Enescu, care a înţeles întotdeauna să ducă muzica acolo unde oamenii aveau cea mai mare nevoie de ea, în sate, pe front, în spital, cei doi muzicieni au mers în localităţi în care muzica clasică de aude foarte rar sau niciodată "live". Acolo, sute de copii, ei fiind publicul ţintă al turneului, au văzut, mulţi dintre ei pentru prima dată o vioară sau un pian şi au ascultat muzica clasică. Reacţiile lor entuziaste au meritat însă întreg efortul muzicienilor:

"Nu am mai văzut până acum o vioară. Ce frumos sună". „Mi-a plăcut mai mult vioara decât pianul pentru că s-a auzit mai mult". "Nu am fost niciodată într-o sală de concert. Dar vreau să merg acum". „Am auzit despre Enescu la şcoală dar nu am auzit muzica lui".

Programul concertului de la Sala Patria din Braşov şi Sala Radio din Bucureşti

W.A. Mozart – Sonata nr. 5 în mi bemol major pentru vioară şi pian

L. van Beethoven - Sonata nr. 6 în La major pentru vioară şi pian

G. Lekeu – Sonata în Sol Major pentru vioară şi pian

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultaţi site-ul www.vioaraluienescu.ro, www.radioromaniacultural.ro.

 

Etichete: concert, concert extraordinar, george enescu, intrare libera, vioara

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h