Investigaţii în spitale: infecţiile nosocomiale, analizate pe bază de chestionareMinisterul Sănătății a organizat un grup de lucru format din specialiști epidemiologi, microbiologi, de boli infecțioase și de sănătate publică, ce au elaborat un document programatic privind principalele direcții de acțiune care trebuie avute în vedere în perioada următoare în cele mai importante spitale din țară unde pot apărea mai frecvent infecții nosocomiale și unde se înregistrează cel mai mare consum de antibiotice.

Investigatii in spitale: infectiile nosocomiale, analizate pe baza de chestionare (Foto rador.ro)
Investigaţii în spitale: infecţiile nosocomiale, analizate pe bază de chestionare (Foto rador.ro)

"În următoarele 2 luni vom începe în 70 de spitale de urgență, institute, spitale mari mai multe evaluări pe baza unor chestionare care vor fi analizate de către specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică pentru a se identifica un calendar de măsuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri și metodologii de diagnostic și supraveghere a infecțiile nosocomiale și rezistenței la antibiotice, modificări în structura organizatorică și de personal a unităților sanitare și completarea echipamentelor și dotărilor necesare activității în aceste domenii. Vrem să dezvoltăm programul de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale existent, care este în acest moment un program restrâns", a declarat consilierul onorific al ministrului Sănătății Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Alte direcții de acțiune se referă și la îmbunătățirea performanțelor laboratoarelor de microbiologie și a capacității de orientare clinică, eficientizarea activităților de prevenire și control în cazul infecțiilor nosocomiale și extinderea sferei de acoperire a acestora, îmbunătățirea modalităților de utilizare a antibioticelor în spitale — prescrierea după protocoale, aviz specializat pentru antibioticele de rezervă, monitorizarea și interpretarea rezistenței bacteriilor cu risc major după standarde unitare.

De asemenea, planul are în vedere și creșterea nivelului de cunoaștere în cazul personalului medical privind infecțiile nosocomiale și rezistența bacteriană cu modificarea percepției punitive a diagnosticării și declarării acestora.

"Percepția punitivă asupra infecțiilor nosocomiale trebuie să dispară, această percepție punitivă de foarte multe ori a împiedicat raportarea reală și cunoașterea fenomenului din partea managerilor care aveau ca indicator de performanță prezența acestor infecții în spitalele pe care le coordonau și acest lucru putem să îl rezolvăm din punct de vedere administrativ. Nu există spitale de pe această planetă unde să nu existe astfel de infecții. Important este să le depistăm și să încercăm să evităm cazurile grave de infecție și cazurile de infecție produse de germeni multirezistenți", a mai spus Rafila.

Sursa: Agerpres

Etichete: alexandru rafila, chestionare, infectii nosocomiale, spitale

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h