Iohannis: Dacă moţiunea ar trece, ar rezolva problema. Avem un premier trimis în judecatăPreşedintele Klaus Iohannis a precizat că ar fi un rezultat bun dacă moţiunea de cenzură ar trece, dând de înţeles că Victor Ponta, premierul care este trimis în judecată, ar fi demis.

Iohannis: Daca motiunea ar trece, ar rezolva problema. Avem un premier trimis in judecata (Foto europafm.ro)
Iohannis: Dacă moţiunea ar trece, ar rezolva problema. Avem un premier trimis în judecată (Foto europafm.ro)

Întrebat ce aşteptări are de la moţiunea de cenzură, Klaus Iohannis a declarat: "Nu sunt implicat deloc în motiune şi nici în negocierile dintre partide. Dar ar fi un rezultat bun dacă ar trece moţiunea. Romania are un premier trimis în judecata, suntem unici în sensul negativ."

Încep negocierile pentru încercarea de a da jos Guvernul, care va avea loc marţea viitoare. Liberalii s-au întâlnit, în această dimineaţă, cu liderii UDMR şi spun că nu vor să ofere funcţii, dar nu exclud, pe viitor, un cabinet din care sa facă parte şi formaţiunea condusă de Kelemen Hunor. Tot astăzi, moţiunea de cenzură "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", iniţiată de PNL, a fost citită în plenul comun al celor două camere.

În document, liberalii susţin că prim-ministrul, trimis în judecată, compromite o naţiune întreagă, iar Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, liderii UNPR şi PSD, îi sunt "complici" dacă îl susţin în continuare.

Moţiunea va fi dezbătută şi votată marţea viitoare. Textul a fost semnat de 180 de parlamentari, informează realitatea.net. 

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, citită miercuri în plen

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta a fost citită miercuri în plenul comun al camerelor.

In textul motiunii de cenzura "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", liberalii sustin ca prim-ministrul, fiind trimis in judecata, compromite o natiune intreaga si ca liderii UNPR si PSD, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, sunt 'complicii' acestuia daca il sustin in continuare, scrie Hotnews.ro.

"Partidul National Liberal a decis sa depuna, de indata, aceasta motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru ca situatia actuala, cu un premier trimis in judecata, compromite o natiune intreaga. In orice alta tara din UE, premierul si-ar fi dat demisia in momentul urmator inceperii urmaririi penale, adica acum mai bine de trei luni", arata liberalii in motiunea de cenzura.

Ei subliniaza ca, prin sustinerea lui Victor Ponta de catre liderii coalitiei, imaginea Romaniei va fi distrusa iremediabil. Documentul va fi dezbatut si votat martea viitoare.

Liberalii au inclus în textul moțiunii motivele pentru care Victor Ponta trebuie să plece din funcția de premier, amintind de faptul ca un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României și, totodată, un premier aflat în fața judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele și contribuțiile românilor.

"Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului pentru că:

• un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României;
• un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată nu poate gira bugetul României;
• un premier aflat în fața judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele și contribuțiile românilor;
• un premier acuzat de fapte legate de corupție nu va putea garanta românilor un scrutin corect în 2016.
• un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, între două înfățișări", se arată în documentul obținut de realitatea.net.

În document, liberalii susțin că premierul, fiind trimis în judecată, compromite o națiune întreagă și că liderii UNPR și PSD, Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, sunt "complicii" acestuia dacă îl susțin în continuare.

Pe de altă parte, în moțiune, PNL se adresează direct lui Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, solicitând să prezinte motivele pentru care îl mai sprijină pe Ponta. Mai mult, Ponta este prezentat doar un "scaiete veninos care trebuie smuls înainte de a ne periclita orice perspective":

Textul integral al moțiunii de cenzură, conform realitatea.net:
Alege între România și Ponta, un premier compromis.

Demite-l pe Victor Ponta!

"Domnilor președinți ai celor două Camere ale Parlamentului,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați ai României

Parlamentul este primul for democratic care are datoria să reprezinte interesele poporului român și să sancționeze situațiile în care puterea nu mai guvernează pentru cetățeni.

Am cerut convocarea Parlamentului pentru a discuta despre cum vrem, dar în primul rând despre cum doresc românii să arate România, mâine. Constatăm cu toții că suntem singura țară din lume în care există un prim-ministru inculpat trimis în judecată, aflat încă în funcție.

Își permite România să fie reprezentată la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis în judecată? Cetățeni, politicieni, ne mai permitem să tolerăm minciuna, corupția și impostura actualului prim-ministru? Sunt întrebări la care trebuie să răspundem acum! Cei mai mulți concetățeni au făcut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, în sondajele de opinie își exprimă nemulțumirea față de un asemenea premier, după ce l-au respins la prezidențiale.

Partidul Național Liberal a decis să depună, de îndată, această moțiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că situația actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o națiune întreagă. În orice altă țară din UE premierul și-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile.

În acest moment, România are un prim-ministru care în orice cancelarie europeană este privit doar ca un inculpat. Au apărut chiar exemple concrete de miniștri luați în derâdere de omologii lor din cauza acestui politician, care se vrea de neînlocuit. Toți oficialii europeni știu că Victor Ponta se află în boxa acuzaților. PNL este partidul care apără prezumția de nevinovăție, dar această prezumție nu poate fi folosită ca pretext pentru discreditarea totală a poziției de prim-ministru.

Așadar, stimați parlamentari, dragi români, Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului, pentru că:

un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României;

un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată nu poate gira bugetul României;

un premier aflat în fața judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele și contribuțiile românilor;

un premier acuzat de fapte legate de corupție nu va putea garanta românilor un scrutin corect în 2016;

un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, între două înfățișări.

În ciuda propriilor sale laude, acest prim-ministru lasă o economie cu probleme structurale, plină de incertitudini. Guvernul Ponta este guvernul care a tăiat masiv investițiile și a blocat construcția de autostrăzi, de noi spitale și școli. A făcut praf marile privatizări, abandonându-le, bineînțeles, în mari anchete de corupție. Vă cerem astăzi, doamnelor și domnilor senatori și deputați, să puneți capăt, în al doisprezecelea ceas, acestei situații rușinoase în care ne aflăm.

Domnule Gabriel Oprea, vrem să ne spuneți tuturor, acum, care este interesul național care reclamă menținerea lui Victor Ponta cu prețul decredibilizării acestei țări. Puneți în balanță promisiunea făcută lui Ponta și interesul acestui popor. Ce alegeți?!

Domnule Liviu Dragnea, vorbeați recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceți decât să vindeți iluzii românilor. Menținerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundați România cu partidul! Dacă vi-l doriți pe Ponta și nu puteți scăpa de el, folosiți-l la PSD, dar nu la Palatul Victoria. PSD-ul ce alege, România sau Victor Ponta?!

Dacă sunteți alături de Ponta, sunteți complicii lui. Dar în această situație sunteți poate chiar mai vinovați decât el. Distrugeți iremediabil imaginea României, imaginea noastră. Uitați-vă în presa internațională! Cu un astfel de precedent toxic, arătăm ca un stat care tolerează corupția sau care acceptă corupți la vârful celor mai importante instituții.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați, vă cerem să analizați cu înțelepciune și în folosul României. Cei care v-au votat și v-au trimis în Parlament nu v-au cerut să țineți în funcția de premier un inculpat urmărit penal. Dacă veți vota împotriva acestei moțiuni de cenzură, veți trăda speranța românilor care mai cred că viitorul aparține celor cinstiți. Este timpul ca din banii cetățenilor să nu mai plătim dezonoarea. Ne aflăm acum, mai mult ca oricând, în situația în care aveți obligația să spuneți că vă pasă de această țară. Dacă veți fi de acord cu demersul nostru, înseamnă că veți considera că Romania este mai importantă decât interesul PSD de a guverna oricum, inclusiv cu un prim-ministru inculpat trimis în judecată.

Votul de astăzi îl acordați pentru sau împotriva decenței, corectitudinii și responsabilității în exercitarea funcției publice. Numai așa putem reclădi o Românie demnă, și aceasta este posibilă numai "fără Victor Ponta".

Etichete: Klaus Iohannis, moţiune de cenzură, Ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE