Iohannis şi-a făcut VIZĂ de Bucureşti: "Voi vota la locale în Capitală"Preşedintele Klaus Iohannis şi-a făcut viză de Bucureşti, astfel că, la alegerile locale din 5 iunie, va vota în Capitală. Şeful statului spune că, de acum, va fi "şi mai interesat" de modul în care se va desfăşura campania electorală pentru primăriile din Bucureşti. 

Carmen si Klaus Iohannis, la vot
Carmen şi Klaus Iohannis, la vot

"Este bine să se știe că mi-am făcut viza de reședință pe București, adică voi vota la alegerile locale aici pentru primar general și de sector și pentru CGMB și de sector. Mi s-a părut că este corect așa și, în consecință, voi fi și mai interesat de felul în care se face campanie electorală pentru București", a declarat, joi, Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Iohannis a anunțat că a promulgat legea care interzice executarea conturilor partidelor parlamentare, considerând că norma introdusă de legiuitor este corectă.

"Finanţarea partidelor şi a campaniilor, care conţine un punct care a fost discutat în spaţiul public destul de mult. Din acest motiv, vreau să detaliez despre ce este vorba. (...) Este o normă care introduce o afectaţiune specială pentru conturile de campanie ale partidelor. Practic, conturile patidelor nu pot fi executate silit", a explicat preşedintele.

El a precizat că trebuie ţinut cont, atunci când este evaluată această nouă normă, de cel puţin două aspecte.

"Primul, că există un fenomen negativ în esenţă, numit migraţia politică, politicieni care părăsesc un partid şi trec în altul şi politicieni care părăsesc un partid şi înfiinţează altul. E foarte uşor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid, putem să ne imaginăm situaţii în care competiţia politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la un partid, în campania electorală. Al doilea lucru de care trebuie să ţinem cont, articolul 8 din Constituţie, care ne spune care este de fapt rolul unui partid şi putem să citim că partidele politice contribuie la definirea şi exprimarea voinţei politice, ori, dacă contul de campanie al unui partid este blocat în campanie, atunci cu siguranţă apare o situaţie care afectează semnificativ felul în care partidul se poate exprima", a subliniat Klaus Iohannis.

"Ţinând cont de aceste aspecte, am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corect, drept pentru care am promulgat această lege", a anunţat şeful statului.

Parlamentul a adoptat o iniţiativă legislativă a PSD care anulează limitarea tipurilor de acţiuni pentru care se închiriază spaţiile aflate în patrimoniul partidelor politice, iar conturile bancare ale partidelor nu mai pot fi supuse executării, în cazul în care acestea au datorii mari.

Potrivit propunerii legislative, toate conturile bancare de campanie au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării. Astfel, conturile de campanie ale partidelor parlamentare nu pot fi blocate, în cazul unor datorii mari pe care partidele le au la bugetul de stat.

Etichete: Klaus Iohannis, Klaus Iohannis alegeir lcoale, Klaus iohannis flotant Bucuresti, Klaus Iohanniz viză Bucuresti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h