Iohannis şi Erdogan confirmă: Moscheea din Bucureşti se află "în faza de autorizaţii" la PrimăriePreşedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că proiectul moscheii care urmează să fie construită în Bucureşti se afă în faza de obţinere a autorizaţiilor. Şeful statului român a confirmat că s-a ajuns în stadiul solicitării autorizației de construcție, arătând că "chestiunea este de competența Primăriei".

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a precizat, în conferinţa de presă, că în Bucureşti "a fost oferit un teren Muftiatului musulmanilor din România pentru construirea unei moschei", iar "Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect".

"Muftiatul se ocupă de obținerea autorizațiilor necesare. Iar Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect. La rândul nostru, și noi am stabilit câteva terenuri la Istanbul unde vor putea fi construite o capelă și un loc de cazare pentru pelerinii români. Aceste aspecte, aceste detalii le-am discutat cu prietenul meu, cu domnul Iohannis", a spus Erdogan.

Întrebat dacă s-a stabilit un calendar legat de construirea moscheii în București şi dacă va demara proiectul acestei moschei în acest an cu finanțare din partea statului turc, deși în țară s-a creat un curent de opoziție față de acest proiect, preşedintele turc a răspuns:

"Bineînțeles, vocile contra se pot auzi în orice țară. În timpul vizitei pe care am făcut-o la București  (în aprilie 2015 - n.red.) am discutat această chestiune cu domnul Președinte. În momentul de față, colegii noștri lucrează pentru a obține autorizațiile necesare, avem și un proiect definitivat, dar, în acest moment, noi dorim să dezvoltăm acest proiect. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări."

Şeful statului român, Klaus Iohannis, a confirmat că proiectul se afla în faza obţinerii autorizaţiei de construcţie.

n ceea ce privește construcția din București, ați auzit în care fază ne aflăm. Pot să confirm acest lucru, pot să confirm că s-a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție. După cum știți, chestiunea este de competența Primăriei și se lucrează la aceste documentații", a spus Iohannis.

CITEŞTE ŞI Preşedintele Iohannis, primit cu salve de tun de Erdogan, la Palatul Prezidențial din Ankara 

Totodată, preşedintele turc a abordat subiectul terorismului: "Între organizația teroristă PKK și celelalte organizații care activează în Siria și care sunt prelungirea organizației teroriste PKK nu există nicio deosebire. Atacurile teroriste din Ankara, din Istanbul și cele de ieri de la Bruxelles au arătat că terorismul este același peste tot, iar ținta acestor teroriști sunt civilii, oameni nevinovați. Cel care moare este omul.

Dacă privim relația dintre cauză și efect vedem că nu există nimic la mijloc. Există doar pierderi enorme. Pierdem oameni, pierdem liniștea, pierdem pacea. Ne pierdem încrederea. Sunt de credința că, dacă statele lumii, comunitățile internaționale își vor uni eforturile și se vor solidariza în această luptă, acest flagel va fi oprit.

Tocmai de aceea, lumea trebuie să dea o nouă definiție terorismului, teroristului și atentatelor teroriste. Iată ca unul dintre atacatorii de la Bruxelles este un terorist pe care noi l-am arestat în luna iunie în orașul Gaziantep și l-am expulzat din țară. Această expulzare a fost adusă la cunoștința autorităților belgiene, printr-o notă, la data de 15 iulie 2015, numai că autoritățile belgiene l-au pus în libertate pe acest terorist.

Cu toate că am avertizat că acesta este un terorist, autoritățile belgiene l-au pus în libertate pe motiv că nu au găsit nicio legătură în această direcție. Ba chiar este vorba și de Olanda în această chestiune. L-am extrădat și în Olanda la solicitarea autorităților olandeze și am transmis o notă în această chestiune și Olandei. Doresc să subliniez acest lucru ca să știți despre sensibilitatea Turciei în această chestiune".

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, miercuri, de către omologul său turc, Recep Erdogan, la palatul prezidenţial din Ankara, în cadrul unei ceremonii fastuoase, în timpul căreia s-au tras 21 de salve de tun şi la care au participat aproape 150 de soldaţi.

Etichete: Bucureşti, Klaus Iohannis, moschee, moschee bucuresti, Moscheea din Bucureşti, Recep Erdogan

0/1 COMENTARII
STP
23 Mar 20:19
+0
VOTURI
-0
Cum ramane cu o mare si frumoasa biserica romanesca la Ankara, asa ca pentru "expresia cea mai frumoasă a dialogului şi solidarităţii dintre cele două ţări"?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h