Iohannis: Soţia mea şi cu mine ne-am gândit în VIAŢA ANTERIOARĂ cum ar fi să venim la IerusalimPreşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întâlnirea cu românii din Israel, că, alături de soția sa, Carmen, s-a gândit de multe ori "în viața anterioară" cum ar fi să vină la Ierusalim.

Gafa din timpul discursului oferit de presedinte romanilor din Israel
Gafa din timpul discursului oferit de președinte românilor din Israel

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat săptămâna aceasta în vizită în Israel, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii românilor. La începutul discursului susţinut în faţa comunităţii de români din Israel, şeful statului a făcut o declaraţie pentru care a fost ironizat pe reţelele de socializare. 

"Sunt foarte bucuros şi foarte mişcat că pot să fiu în această seară în mijlocul dumneavoastră. Soţia mea Carmen şi cu mine ne-am gândit de multe ori, în viaţă noastră anterioară, cum ar fi să venim la Ierusalim. Şi iată, am venit într-o poziţie care mă face să stau în faţă dumneavoastră", a transmis preşedintele Klaus Iohannis joi reprezentanţilor comunităţii israeliene de origine română.

 

Discursul integral al Președintelui României în Israel:

"Sărut-mâna, bună seară!
Stimată doamna Ambasador,
Domnilor miniştri,
Onorată asistenţă,

Sunt foarte bucuros şi foarte mişcat că pot să fiu în această seară în mijlocul dumneavoastră. Soţia mea Carmen şi cu mine ne-am gândit de multe ori, în viaţă noastră anterioară, cum ar fi să venim la Ierusalim. Şi iată, am venit într-o poziţie care mă face să stau în faţă dumneavoastră.

Am venit încă de duminică seară şi am avut de atunci multe întâlniri cu cei mai înalţi reprezentanţi din Statul Israel ¬ cu Preşedintele Rivlin, cu Prim-ministrul Netanyahu, cu Preşedintele Knesset-ului, domnul Edelstein, cu alţi oameni care au dorit să participe sau au fost invitaţi să participe la aceste întâlniri. Pot să va spun din capul locului că toate întâlnirile au fost foarte bune, discuţii foarte bune care au dus cu siguranţă la o mai strânsă relaţie între România şi Israel. Aceste lucruri, probabil, sunt de o oarecare importantă pentru dumneavoastră, dar mult mai important cred că este, pentru această comunitate care a venit în această seară să se întâlnească cu mine, altceva.

Peste tot, am găsit oameni care au vorbit româneşte şi peste tot mi-au spus oamenii că sunt bucuroşi că a venit cineva din România şi că sunt bucuroşi să spună câteva cuvinte în limba română în faţă unui oficial din România. Dar, mult mai important, oficialii Statului Israel, cu toţii, mi-au spus că îi apreciază foarte mult pe cei veniţi din România, cei originari din România, şi acest lucru, pot să va spun, m-a uns la suflet. O comunitate cum sunteţi dumneavoastră, mare, puternică şi apreciată, aşa da ambasadori pentru România şi va mulţumesc! Comunitatea care trăieşte în Israel şi este originară din România a venit în diferite etape. Unii sunt la prima generaţie, cei care au venit direct din România. Alţii sunt deja a două generaţie, alţii a treia generaţie. Am întâlnit oameni care, cu mare emoţie, mi-au spus că părinţii sau bunicii vin din România, dar ei nu mai vorbesc bine româneşte şi s-au străduit totuşi să vorbească cu mine în limba română. Foarte impresionant!

Am întâlnit pe cineva care ne-a făcut un ghidaj într-un loc şi mi-a spus că, atunci când merge cu grupuri de turişti, se arborează acolo unde merge drapelul României şi se cânta imnul. Credeţi-mă, pentru mine, aşa ceva este emoţionant. Am fost la multe lăcaşuri sfinte, am fost în această după-amiază la Zidul Plângerii, am fost ieri la Yad Vashem, am fost la Aşezământul Ortodox Românesc şi în multe alte locuri. Peste tot, am fost foarte impresionat de evlavie, de emoţia care s-a simţit peste tot şi, evident, de românii care m-au salutat acolo. Comunitatea dumneavoastră a contribuit semnificativ la construirea Statului Israel. Medici, profesori, ingineri, meseriaşi, aţi venit şi v-aţi integrat, aţi construit, în bună parte, această societate a Statului Israel. Acest lucru va onorează şi ne onorează.

Această comunitate puternică este cea mai valoroasă legătură, cel mai valoros pod între România şi Israel. Şi acest pod se întăreşte pe zi ce trece. Foarte mulţi, poate şi dintre dumneavoastră, dar dintre cei cu care am vorbit, mi-au spus că fie au deja cetăţenia românească, cei care au renunţat la ea, fie că vor să aibă cetăţenia statului român. Şi acest lucru, cu siguranţă, va duce la intensificarea schimburilor şi va duce la un pod şi mai solid între România şi Israel.

Am fost foarte bucuros când am aflat că nu doar legătură istorică este importantă şi pe ea se bazează, de fapt, această relaţie, în care a apărut o nouă componentă. Un tânăr deputat mi-a spus că el, şi mulţi alţii că el, vor să vină să facă afaceri în România. Este excepţional! Iată, o generaţie care nu vine din România doreşte să recreeze relaţia cu România, doreşte să participe la acest pod între ţări.

Pentru toate acestea, va felicit, va mulţumesc şi sunt foarte bucuros că ne-am întâlnit în această seară."

 

Etichete: discurs Klaus Iohannis, gafa Klaus Iohannis, Klaus Iohannis, Klaus Iohannis Israel

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE