Iohannis a anunţat că merge la Consiliul European: România se comportă de parcă ar fi în SchengenPreşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că va merge la Consiliul European de la Bruxelles, pentru a purta discuţii pe tema migraţiei.

Iohannis va participa la Consiliul European, pe tema migratiei
Iohannis va participa la Consiliul European, pe tema migrației
Foto: nineoclock.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat că principala temă de discuție la Consiliul European de la Bruxelles va fi criza migrației. Totodată, șeful statului susține că vor fi abordare și alte teme, precum situația zonei euro și locul Marii Britanii în Uniunea Europeană. 

De asemenea, Klaus Iohannis susține că va avea, joi dimineață, o întâlnire de lucru cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz și că se va întâlni, la Bruxelles, cu europarlamentarii români.

Redăm cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

„E foarte clar că acest fenoment a dus la situații complicate în interiorul UE, la situații tensionate, dar suntem pe calea cea bună, de a găsi soluții.

Cu ocazia Consiliului, vom discuta anumite aspecte ale migrației, care nu țin de interiorul UE. Vom discuta aspecte care țin de securitatea frontierelor exterioare ale Uniunii și despre chestiuni legate de țările de proveniență a migranților, dar și despre țările de tranzit. Vom încerca să găsim concluzii comune cu acestea.

Dacă vorbim despre migrație, punctul de vedere al României este foarte bine cunoscut, însă vreau să repet un lucru foarte important: România este și dorește să fie în continuare parte a soluției. Este solidară cu celelalte țări membre ale UE. Abordările noastre se bazează întotdeauna pe solidaritate și responsabilitate. Vom fi în continuare alături de celelalte state membre și vom contribui la soluții.

Asigurarea frontierelor exterioare este un capitol unde România stă foarte bine, chiar dacă nu suntem membru Schengen încă, România își ia foarte în serios misiunea de a apăra frontierele exterioare ale UE.

România se comportă, de facto, ca și cum ar fi membră Schengen. 

Este important ca în rezolvarea crizei migrației să vedem care este sursa valului de migranți. Este clar că o locație foarte fierbine și sursa cea mai importantă este Siria. Conflictul din Siria este cauza unui număr imens de refugiați. Soluția este pacea în Siria, pentru care trebuie să colaboreze toate părțile importante.

Faptul că Rusia s-a angajat militar în Siria complică situația, nu ajută la rezolvare. Calea negocierii este singura cale de ieșire din criză.

Alte puncte de pe ordinea de zi a Consiliului: uniunea economică și monetară. Uniunea nu va fi complicată, pentru că toate statele implicate sunt de acord cu propunerile.

Se va discuta și despre locul Marii Britanii în Uniunea Europeană. Punctul de vedere al României este că locul Marii Britanii este în UE.

Joi dimineața voi merge la Parlamentul European, pentru o întâlnire de lucru cu președintele PE.

Nu există o poziție consolidată cu privire la aderarea României și a Bulgariei, la spațiul Schengen. Vom analiza și vom vedea când se va putea redeschide subiectul”, a declarat Iohannis.

Întrebat despre declarația de marți a ambsadorului SUA la București, care a adus mai multe critici clasei politice românești, președintele a declarat:

„Declarația ambasadorului SUA vine în contextul unei realități. Noi toți considerăm că dacă politicul se amestecă în economic, rezultatele nu vor fi foarte bune. E o aluzie clară la adresa corupției. Este clar că declarația țintește o legislație transparentă. Toate acestea sunt lucruri cunoscute și declarate și de noi”, a completat președintele.

Etichete: consiliul european, criza refugiatilor, Klaus Iohannis

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE