Ion Iliescu, AUDIAT LA PARCHET ÎN SECRET, în dosarul închisorilor CIA din RomâniaFostul şef al statului, Ion Iliescu, a fost audiat la Parchetul General în mare secret, în urmă cu aproape două luni, în dosarul privind existenţa unor posibile închisori CIA pe teritoriul României. Potrivit unor surse apropiate ancheteti, citate de Realitatea TV, Ion Iliescu ar fi negat existenţa acestui centru de detenţie la noi în ţară. 

Ion Iliescu, AUDIAT LA PARCHET IN SECRET, in dosarul inchisorilor CIA din Romania (Foto nasul.tv)
Ion Iliescu, AUDIAT LA PARCHET ÎN SECRET, în dosarul închisorilor CIA din România (Foto nasul.tv)

Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Realitatea TV, fostul şef al statului, Ion Iliescu, a fost audiat la Parchetul General în secret, în urmă cu câteva luni, în dosarul privind existenţa unor posibile închisori CIA pe teritoriul României. Audierile ar fi avut loc seara. 

Conform surselor citate, Iliescu ar fi negat că există un astfel de centru de detenţie la noi în ţară. 

Iliescu, despre închisorile CIA: Nimeni din statul român nu a aprobat înființarea

Ion Iliescu a făcut mai multe declarații, pe tema posibilelor închisori ale CIA pe teritoriul României. Potrivit fostului președinte, Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României aşa ceva.

Parlamentul European va verifica în această lună dacă au fost închisori CIA în România

O delegaţie a Parlamentului European (PE) va verifica, la finele lunii, dacă au fost închisori CIA pe teritoriul României.

Potrivit Realitatea Tv, o delegaţie a Parlamentului European (PE) va verifica, la finele lunii, dacă au fost închisori CIA pe teritoriul României. Delegaţia, condusă de preşedintele comitetului liber, va veni în ţara noastră în jurul datei de 24-25 septembrie.

Informarea a fost făcută de PE către Biroul Permanent al Senatului.

PE vrea să afle dacă au fost închisori CIA în România şi dacă s-a practicat tortura. Se vor întâlni cu fostul preşedinte Ion Iliescu, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, procurorul general Tiberiu Niţu şi fostul şef al SRI, Ioan Talpeş.

Parlamentul European a dispus, în luna februarie a acestui an, reînceperea anchetei în privința închisorilor CIA din statele Uniunii Europene, inclusiv România.

Comisiile pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din Parlamentul European vor reîncepe ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE, ca urmare a noilor dezvăluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA, potrivit unei rezoluţii adoptate miercuri de Parlament.

Ion Iliescu: Nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA în România

Prin această rezoluţie, eurodeputaţii cer din nou statelor UE să investigheze aceste acuzaţii şi să îi urmărească penal pe cei vinovaţi.

Ion Iliescu: Am aprobat cererea pentru un sediu CIA în România 

Raportul Senatului SUA publicat în decembrie "dezvăluie fapte noi care confirmă acuzaţiile conform cărora mai multe state membre ale UE, autorităţile acestora şi funcţionari şi agenţi ai serviciilor lor de securitate şi de informaţii au fost complici la programul CIA de detenţie secretă şi de predări extraordinare, uneori prin mijloace corupte bazate pe sume substanţiale de bani oferite de CIA în schimbul cooperării lor", susţin europarlamentarii.

Iliescu: Nu am cunoştinţă de închisori CIA în România

Ca urmare a noilor probe, Parlamentul "îi încredinţează Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, cu asocierea Comisiei pentru afaceri externe şi a Subcomisiei pentru drepturile omului, sarcina de a continua ancheta sa privind presupusa folosire a unor ţări europene de către CIA pentru transportarea şi deţinerea ilegală de prizonieri şi de a informa plenul cu privire la această chestiune, în termen de un an", se arată în rezoluţie.

Der Spiegel: Un fost şef SIE recunoaşte închisorile CIA din România

Potrivit unui comunicat al PE, această anchetă va presupune, printre altele, trimiterea unei misiuni parlamentare de strângere de informaţii în statele membre unde există acuzaţii că au fost centre secrete CIA de detenţie şi culegerea tuturor informaţiilor şi probelor relevante privind posibile dări de mite sau alte fapte de corupţie în legătură cu programul CIA.

Citeşte şi: Amnesty cere ţărilor europene să facă lumină în cazul închisorilor CIA

"Climatul de impunitate de care beneficiază programul CIA a permis continuarea încălcărilor drepturilor fundamentale, după cum au dovedit programele de spionaj în masă întreprinse de Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite şi serviciile secrete din diverse state membre", afirmă membrii PE, subliniind că "nu poate exista impunitate" pentru aceste fapte.

Închisoarea secretă CIA din România ar fi funcționat contra unei "subvenții" de milioane de dolari

- See more at: http://www.b365.ro/parlamentul-european-va-verifica-in-aceasta-luna-daca-au-fost-inchisori-cia-in-romania_236594.html#sthash.obiAc3AW.dpuf

Etichete: anchetă, închisori CIA, Ion Iliescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h