Numele lui Ion Ţiriac apare în Panama Papers. REACŢIA omului de afaceri: Am o fundaţie acoloNumele celui mai bogat om de afaceri din România, Ion Ţiriac, apare în scandalul Panama Papers, cea mai mare scurgere de informaţii din istorie despre banii ascunşi de miliardarii lumii prin intermediul firmelor offshore. 

Numele lui Tiriac apare in Panama Papers
Numele lui Ţiriac apare în Panama Papers

Recent s-a descoperit că Ion Ţiriac şi-ar fi mutat toata averea, care depăşeste un miliard de euro, într-o fundaţie privată din Panama, prin intermediul casei de avocatura Mossack Fonseca, potrivit informatiilor publicate miercuri de Rise Project.

Fostul tensimen roman face parte din Puma Foundation, o fundatie privata care "a devenit beneficiarul final al marilor afaceri derulate in Romania de fostul sportiv" si in care a devenit membru si Klaus Mangold, fostul CEO concernului DaimlerChrysler si un vechi prieten al lui Tiriac. The Puma Foundation il avea ca presedinte pe Ion Tiriac, iar ceilalti patru membri ai consiliului director sunt Klaus Mangold, Nicolai Mindrila, avocatul lui Tiriac, Rodica Tiriac, sora tenismenului, precum si Ion Ion Tiriac, fiul omului de afaceri.

"În Panama am fost prima oară acum 50 de ani. În momentul în care tenisul a început să ia amploare, mi-a fost recomandat să fac holdinguri în Panama, pentru că din punct de vedere fiscal şi legal sunt mai benefice. Toată lumea vorbeşte despre această Panama. Dar e înţeleasă greşit. Poate fi Berlin, Bucureşti. Dar este legal, dar mai benefic. Din punctul de vedere al dividendelor pe impozite devine foarte interesant", a explicat Ion Ţiriac.

Magnatul român a menţionat că nu are conturi în Panama, ci doar o fundaţie, despre a cărei activitate nu a dorit să dea detalii.

"Nu am conturi în Panama. Ce să fac eu cu ele acolo. Ele sunt în toată Europa. Am o fundaţie, de 30 de ani acolo, care îmi convine foarte mult pentru că nu poate să mi-o atace nimeni. Şi eu să fac cu banii mei cea ce spun eu şi boardul fundaţiei, unde sunt şapte oameni Fiecare plăteşte taxele acolo unde face banii. Ai o fundaţie, cont, holding în Panama... unde fac banii, acolo plătesc taxele. Aaa, dacă faci evaziune fiscală este altceva. În Islanda probabil că nu ai voie să ai conturi în afara ţării. În România ai voie. Declar cât profit fac şi ăia 16% îi dau la stat. Unele ţări cer să spui ce profit faci worldwide, altele doar local. Messi poate să aibă 50 de conturi acolo. Dacă nu are voie din cauza legislaţiei din Spania, e altă treabă. Nu m-a interesat dacă politicienii români au voie să aibă conturi în afara ţării. Dar românul poate să aibă conturi în străinătate, doar trebuie să le declare. Ce fac în România, plătesc în România. Ce fac în SUA, plătesc în Spania. Paradisul fiscal este o treabă de himeră", a spus Ion Ţiriac la Realitatea TV.

Avocatul lui Tiriac sustine ca Puma Foundation este de fapt un "testament financiar" al omului de afaceri.

"Puma Foundation este o fundatie pentru clauza de moarte. Tot ce inseamna patrimoniul lui Ion tiriac se inchide in Puma Foundation. Asta inseamna ca orice tranzactie se inchide, in final, in Puma Foundation. Fondator unic al fundatiei este Ion tiriac. Toti ceilalti care aparem acolo, eu, Rodica Tiriac, Klaus Mangold avem aceeasi pozitie, membri ai consiliului director, avem atributii indeobste dupa moartea acestuia. Daca pana atunci nu o dizolva. Acolo se va imparti totul, in functie de cum dispune in ultima scrisoare beneficiarul in viata. Dispozitiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Tiriac", a declarat Nicolai Mindrila.

Tot Mindrila sustine ca autoritatile din Romania sunt la curent cu faptul ca fundatia Puma este beneficiarul final in toata afacerile intreprinse de Tiriac.

"S-au facut toate raportarile. In conditiile in care Banca Ion tiriac, cand era Ion Tiriac actionar in banca, se inchidea tot prin Puma Foundation, era firesc sa dai cine e beneficiarul final, asta inainte de ultima tranzactie din 2015. Toate companiile lui Tiriac, din Cipru, Romania, de oriunde in lume, se inchid acolo, in Puma Foundation. Relatia e directa si ultimul actionar – cu ghilimelele de rigoare – e Puma Foundation. Asta-i structura. Puma Foundation detine tot ce inseamna Tiriac".

Omul de afaceri a recunoscut miercuri seara în cadrul unui interviu că este întrebat în ultimele zile de Panama Papers.

"S-ar putea sa vand turneul de la Madrid. Ultima turneu vandut a fost Indian Wells, care a costat 100 milioane de euro. Era alta piata. Pentru o suma corecta, il vand. Lumea ma intreaba de Panama Papers. Ca a fost o delegatie germana la primul-ministru. De ce am pierdut Mercedesul? Pentru ca nu exista infrastructura. Ne-au intrebat de ce nu avem 200 km de autostrada. Au zis nemţii c-o fac ei. Şi chinezii vor s-o faca", a declarat acesta. 

De asemenea, afaceristul spune că vrea să facă o universitate la Otopeni.

"Vreau sa fac o Universitate pe 20 de hectare, la Otopeni. După aeroport, în Nord. Va fac eu cadou 5 hectare, dar faceti Universitatea. Le dau jumatate din bani, hai s-o facem impreuna! Sa facem o sala la Bucuresti! In sala de la Cluj, trebuie 200 de zile pe an sa aiba activitate in sala aia", a mai spus Ion Ţiriac.

 
Etichete: Ion Ţiriac, ion tiriac avere, ion tiriac panama papers, panama papers

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE