Iordache: Noul proiect pentru modificarea codurilor penale, publicat luni, va rămâne în consultareNoul proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere în cursul acestei zile, va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere, a declarat, luni, la ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

Florin Iordache
Florin Iordache

El a spus că în momentul în care a fost abrogată OUG 13 s-a revenit la forma iniţială a codurilor penale, formă care cuprinde foarte multe aspecte neconstituţionale. "Acum, în Codul penal şi în Codul de procedură penală sunt foarte multe articole neconstituţionale", a susţinut Iordache, arătând că scopul noului proiect de lege este de a corecta aceste articole neconstituţionale.

Ministrul Justiţiei a mai spus că noul proiect de lege va fi afişat luni pe site-ul Ministerului Justiţiei şi va rămâne în dezbatere publică 30 de zile. "Înainte de a merge cu acest proiect mai departe, toţi specialiştii vor putea avea un punct de vedere. Potrivit legii, proiectul va rămâne în dezbatere 30 de zile", a afirmat Iordache.

De asemenea, Iordache a susţinut din nou că OUG 13 privind modificarea codurilor penale avea toate avizele necesare: "Da, avea toate avizele necesare. Mă refer la avizele ministerelor".

Potrivit stenogramei din şedinţa Guvernului din 31 ianuarie, în care a fost adoptată OUG privind modificarea codurilor penale, ministrul Florin Iordache a spus că ordonanţa are toate avizele necesare, acelaşi lucru susţinând şi secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc. Premierul l-a întrebat dacă există toate avizele şi dacă toate procedurile cerute sunt îndeplinite, Iordache răspunzând "bineînţeles". La conferinţa de presă care a urmat şedinţei în care a fost adoptată OUG 13/2017, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a precizat că ordonanţa avea avizele de la Ministerul de Interne şi de la Ministerul Afacerilor Externe. Proiectul nu primisese încă avizul CSM.

Întrebat dacă ia în considerare să îşi dea demisia, ministrul Iordache a spus că va avea o discuţie cu premierul Grindeanu.

"După ce va fi dezbătută şi cred eu respinsă moţiunea de cenzură voi avea o discuţie cu premierul Grindeanu şi, fără îndoială, în urma acestei discuţii voi anunţa decizia. În acelaşi timp, vreau să vă spun că mi-am asumat că legea, aşa cum am prezentat-o şi cum va fi şi astăzi supusă în dezbatere publică, dorea să respecte deciziile Curţii Constituţionale. Aţi văzut că prin faptul că această lege nu există astăzi sunt foarte multe prevederi neconstituţionale. Eu am afirmat tot timpul că era necesară o ordonanţă care să pună în concordanţă deciziile de neconstituţionbalitate ale Curţii Constituţionale", a afirmat Iordache.

El a spus că luni va propune un nou proiect ce vizează modificarea Codului penal, care va fi pus în cursul zilei în dezbatere publică.

De asemenea, întrebat care a fost urgenţa pentru adoptarea OUG 13, ministrul a spus că "urgenţa se jutifică şi acum pentru că în acest moment sunt foarte multe articole neconstituţionale şi sistemul judiciar este prejudiciat pentru că în instanţe şi în spaţiul public sunt foarte multe prevederi neconstituţionale".

"Urgenţa era pentru că în 45 de zile trebuia puse în concordanţă cu decizia Curţii şi, nefiind acest lucru făcut, pentru că anul trecut au fost reglementate prin ordonanţa 18 doar o parte din prevederile neconstituţionale, urgenţa era să punem în concordanţă. În acelaşi timp, Curtea Constituţională a stabilit acum două săptămâni că mai sunt încă patru prevederi, deci în legea pe care eu o voi supune astăzi în dezbaterea publică vor apărea şi acele patru prevederi neconstituţionale", a continuat Iordache.

Totodată, întrebat dacă au existat lacune în comunicare, ministrul a răspuns: "Comunicarea este o chestiune care a apărut în spaţiul public, eu am spus de la început că sunt necesare pentru a fi puse în concordanţă în lege sau în ordonanţă prevederile neconstituţionale aşa cum a stabilit Curtea Constituţională".

Etichete: Florin Iordache, iordache

0/2 COMENTARII
dar subiectul ramane permanent
07 feb 20:11
+0
VOTURI
-0
si nu-i vorba de OUG 13. CODURILE, ambele, au fost subiecete restante multa vreme la Bruxelles. Au fost trecute - pe repede inainte - pare-mi-se tot prin OUG Pe vremea lui Predoiu si Macaveica. Evident sunt pline de gauri si greseli, n-avea cum sa fie altfel. Acestea trebuie rezolvate odata si odata. Altfel nu se poate. Procesul, declansat inclusiv de CCR, poate dura ani buni. Dar asta este ... k'asa-s legile la romani, facute cu piciorul.
VOLKSBANK
06 feb 11:04
+0
VOTURI
-0
din pacate,punctul de vedere al ministrului de justie pe tema controversata a O.U.G 13/2017 ,bineinteles,nu mai are credibilitate in fata opiniei publice!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE