Irimescu: NU putem incrimina niciun produs până nu avem rezultatele probelor din PORTOCALEMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat duminică, că, până nu vor fi  rezultatele probelor recoltate din portocale nu putem incrimina niciun produs de contaminarea copiilor internați la Spitalul "Marie Curie", a declarat duminică, pentru Agerpres. Direcţia Sanitar-Veterinară Argeş a demarat, sâmbătă, controale la un lanţ de magazine din judeţ, după ce mai mulţi părinţi au declarat că le-au dat portocale copiilor.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu

"Am dat dispoziție să se controleze aceste produse (portocale n.r.). Nu putem incrimina niciun produs până nu avem rezultatele. Este discutabil ca unul singur să fi consumat suc de portocale și toți să se îmbolnăvească. Eu am vrut doar să atrag atenția că trebuie să controlăm produsele, dar nu am spus că tot ceea ce vine din afară este otravă. În această situație pot fi cauze multiple, nu doar sucul de portocale și trebuie să rezolvăm cu calm. Sunt de acord că autoritățile trebuie să ia măsuri urgente, dar nu trebuie să spunem că tot ce avem în magazine este otrăvit, atâta timp cât nu știm care este cauza. ANSVSA își face datoria și așteptăm rezultatele analizelor", a precizat Achim Irimescu.

Potrivit președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, rezultatele probelor recoltate din portocalele provenite dintr-un lanț de magazine din județul Argeș cu care se presupune că au fost contaminați copiii internați la Spitalul "Marie Curie" și la alte două spitale din Pitești vor fi finalizate până luni seara sau cel mai târziu marți dimineața.

"Colegii noștri din Argeș la ora aceasta recoltează probe de portocale, vor fi ambalate, sigilate și trimise în cel mai scurt timp (...) la Laboratorul Național de Referință de la București. Noi am stabilit să avem astăzi echipe de lucru la laboratorul de la București maxim luni după amiază sau cel mai târziu marți dimineață vom avea rezultatele analizelor", a spus sâmbătă președintele ANSVSA.

El a adăugat că ANSVSA s-a autosesizat în urma incriminării acestor fructe.

"Noi ne-am autosesizat în urma incriminării acestor fructe și am stabilit să recoltăm deocamdată aceste fructe, dacă vor apărea pe parcursul anchetei putem să analizăm și alte alimente incriminate. Deocamdată au fost incriminate doar portocale", a explicat Butaru.

Președintele ANSVSA a explicat că ancheta este coordonată de Ministerul Sănătății și de Direcția de Sănătate Publică Argeș.

Începând cu data de 10 februarie au apărut informații în mass-media conform cărora mai mulți copii, cu vârste de până la doi ani, au fost internați la Spitalul de Pediatrie din Pitești cu sindrom diareic acut și nevoie urgentă de dializă din cauza unei infecții provocate de bacteria E-coli.

La mijlocul lunii ianuarie, ministrul Agriculturii declara că a dispus Autorității Veterinare să demareze controale la frontiere în cazul fructelor și legumelor care intră în România, nu doar pe partea de reziduuri, ci și pe cea de produse chimice, pentru că "trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a proteja consumatorul și producătorul român".

"Știm cu toții că sunt mari probleme cu ceea ce pătrunde în țară pe fructe și legume, la prețuri mici, și care nu răspund cerințelor. Am avut discuții cu producătorii și cu Autoritatea Veterinară și este cert că trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a proteja consumatorul și producătorul român. În acest sens, am dispus la ANSVSA, pentru că am în coordonare ANSVSA, să declanșeze controalele la frontieră (...)", declara Achim Irimescu în data de 20 ianuarie a.c..

Direcţia Sanitar-Veterinară Argeş a demarat, sâmbătă, controale la un lanţ de magazine din judeţ, după ce mai mulţi părinţi au declarat că le-au dat portocale copiilor.

"În urma discuţiilor pe care le-am avut cu şeful ANSVSA, ne-am autosesizat şi am recoltat probe de la toate magazinele suspectate, care fac parte dintr-o reţea de magazine hipermarket din oraşele Topoloveni, Curtea de Argeş, Câmpulung, Mioveni şi Piteşti. Ne referim doar la portocale, pentru că una dintre mame a spus că i-a dat copilului să consume portocale achiziţionate din acel magazin. Este posibil să depistăm anumite pesticide" a declarat Daniel Lupu, director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Argeş.

Probele au fost trimise laboratorului din Bucureşti, iar rezultatele sunt aşteptate cel târziu marţi.

Etichete: bebelusi bacterie, controale supermarket portocale, ministrul agriculturii, portocale, Spitalul Marie Curie

0/2 COMENTARII
gabi
15 Feb 08:56
+0
VOTURI
-0
foarte repede va miscati. au trecut 2 saptamani si inca nu aveti rezultatele de la analize. in ritmul asta or sa mai apara inca cateva zeci de cazuri . dar asta e . Mare Dn. RAFILA, nu l-am vazut sa apara la TV si cu o atitudine la fel de vehementa ca in cazul vaccinurilor sa ia atitudine . Probabil castigurile aferente vaccinurilor nu se compara cu castigul de la un tir de portocale . Asta arata cat de mult il intrereseaza sanatatea copiilor acestei tari . Vaccinurile costa sute de milioane de euro , iar faptul ca 20 de copii sunt in spitale cu perfuzii nu conteaza pentru el. Probabil asa cum a si zis sunt victime colaterale .
Cris
14 Feb 19:43
+0
VOTURI
-0
Pai nu ne cere nimeni sa incriminam vreun produs ci un hipermarket sau un importator de furaje alimentare.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h