Isărescu ATACĂ DUR Codul Fiscal: Este inaplicabil. Reducerea TVA trebuie aplicată gradualGuvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că noul Cod Fiscal este inaplicabil, iar reducerea TVA trebuie aplicată gradual, pentru a reduce impactul asupra economiei.

Mugur Isarescu avertizeaza: Spatiul de relaxare fiscala va disparea la sfarsitul anului
Mugur Isărescu avertizează: Spaţiul de relaxare fiscală va dispărea la sfârşitul anului
Foto: capital.ro

Guvernatorul BNR a lansat atacul dur cu privire la Codul Fiscal, vineri, într-o conferinţă de presă. Isărescu a precizat că, din punctul său de vedere, Codul Fiscal, în actuala formă, e inaplicabil, informează Digi24.

Mugur Isărescu a propus Guvernului să revină asupra actului normativ şi să aplice o reducere graduală a TVA.

Isărescu a mai spus că toate măsurile de reduceri de taxe şi impozite din Codul Fiscal nu sunt aplicabile şi că nu vede cum s-ar putea aplica toate de la 1 ianuarie 2016. În opinia sa, impactul fiscal de 2,3% din PIB ar reprezenta o schimbare de direcţie majoră şi ar trebui discutată cu organismele financiare internaţionale.

Isărescu a mai atras atenţia că nu a fost solicitată nici opinia Consiliului Fiscal, care a efecutat calculele privind Codul Fiscal. Guvernatorul BNR a mai spus, totodată, că în prezent România are o creştere de 4% şi nu e nevoie de măsuri care să stimuleze şi mai mult consumul.

În opinia Guvernatorului, dacă noul Cod Fiscal va fi promulgat în forma votată de Parlament România va trebui să se împrumute din străinătate pentru a acoperi deficitul de 17 miliarde de lei, la cât se ridică impactul bugetar al Codului Fiscal.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, preşedintele Iohannis a respins Codul Fiscal, pe care l-a retrimis la Parlament pentru reexaminare. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat ulterior că TVA va fi totuşi redusă- prin OUG sau în sesiune extraordinară a Parlamentului.

Victor Ponta a comentat pe pagina sa de Facebook decizia lui Iohannis de a retrimite Codul Fiscal la reexaminare în Parlament. Premierul a precizat că decizia lui Iohannis este una pur politică.

Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice si mediul de afaceri al presedintelui Klaus Iohannis, a declarat că nu există acordul CE şi FMI privind Codul Fiscal.

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a anunţat, că PNL este de acord cu reexaminarea Codului Fiscal, cerută de preşedintele Klaus Iohannis.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat apoi că retrimiterea Codului Fiscal la Parlament este o măsură nejustificată şi întârzie pregătirea bugetului pe 2016. Teodorovici a mai anunţat că TVA va fi redusă anul acesta-  fie prin intermediul guvernului, prin ordonanţă, fie prin parlament, în sesiune extraordinară.

Însă, viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, la RFI, că noul Cod Fiscal nu poate fi adoptat nici prin Ordonanţă de Urgenţă, nici prin asumarea răspunderii, pentru că ar fi neconstituţional.

Rovana Plumb a făcut, duminică, un nou apel la parlamentarii PNL să nu se mai opună în mod "politicianist" implementarii noului Cod Fiscal. Președinta Consiliului Național al PSD, Rovana Plumb, afirmă că Guvernul este obligat să țină cont de votul dat de Parlament asupra noului Cod fiscal.

R. Plumb: Susţinem Codul Fiscal în forma adoptată de Parlament

Ponta: Codul Fiscal și reducerea TVA trebuie să intre în vigoare până la 1 septembrie

Etichete: Cod Fiscal, Mugur Isărescu, noul cod fiscal, proiect Cod Fiscal, reducere TVA

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h