Jaf de milioane la Primăria lui Negoiţă, din salubrizare: Firma Rosal, pusă să dea banii înapoiCurtea de Conturi a României a constatat un prejudiciu de 38 de milioane de lei la Primăria Sectorului 3, pentru anul 2012, cea mai mare parte din sumă fiind în fapt plătită eronat de administraţia locală firmei de salubrizare Rosal, deținută de familia omului de afaceri Silviu Prigoană. Practic, Curtea de Conturi a stabilit că în loc să scumpească contractul de curăţenie şi deszăpezire cu 57,74%, așa cum s-a întâmplat, Primăria Sectorului 3 ar fi trebuit să opereze majorări doar la jumătate din valoare. Mai mult, primăria condusă de Robert Negoiță decisese să majoreze prețurile la curățenie retroactiv. Din această cauză, Rosal trebuie să înapoieze aproximativ 9 milioane de lei, bani plătiţi ilegal de administraţia locală. 

La sfârşitul anului 2012, Primăria Sectorului 3 condusă de PSD-istul Robert Negoiţă a scumpit cu 57,74% contractul de curăţenie şi deszăpezire încheiat cu firma familiei lui Silviu Prigoană şi a plătit companiei tarifele majorate. În acea perioadă, fiul lui Silviu Prigoană - Honorius, tocmai trecea la PNL, partid membru al USL (care s-a rupt între timp), iar Silviu Prigoană demisionase din PDL.

În urma unui control al Curţii de Conturi, inspectorii Curţii au stabilit însă că indexarea tarifelor a fost făcută greşit, procentul corect fiind de doar 25,47%, compania Rosal fiind pusă să restituie diferenţa de bani, respectiv circa 9 milioane de lei. Decizia privind indexarea cu un procent mai mic a tarifelor aferente serviciilor de curăţenie şi a operaţiunilor de deszăpezire şi combatere a poleiului pe căile publice a fost aprobată de Consiliul Local Sector 3 cu majoritatea voturilor USL, cu excepţia consilierilor PDL. 

"Faţă de indexarea aplicată de Primăria Sectorului 3 în cuantum de 57,74% la Contractul pentru Achiziţia Serviciului de Salubritate în sectorul 3 nr. 24165/09.11.1999 prin HCL S3 nr.275/29.11.2012 privind modificarea HCLS3 nr.172/15.10.2012 referitoare la indexarea tarifelor pentru curăţenia căilor publice, Curtea de Conturi a reţinut, aşa cum reiese din încheierea nr.VI-56-09.04.2014, pronunţată cu privire la contestaţia nr.12785/19.12.2013, completările Primăriei Sectorului 3 depuse la această contestaţie. Conform acestor completări, Primăria Sectorului 3 îşi asumă ca fiind în acord cu prevederile contractuale o indexare de doar 25,47% luând în considerare indicii preţurilor de consum la apă, canal salubritate din perioada 01.04.2011-01.12.2012, unde 01.04.2011 reprezintă data finală a perioadei în care s-au luat în calcul indicii pentru indexare la ultimul act adiţional de indexare cu nr.34/01.07.2011, iar 01.12.2012 este data actului adiţional de indexare prin care s-a acordat procentul eronat de 57,74% (01.12.20120)", se menţionează în expunerea de motive care a stat la baza Hotărârii de Consiliu Local Sector 3 privind indexarea tarifelor de curăţenie şi deszăpezire a străzilor din Sectorul 3. 

Surprinzător este și faptul că, la începutul lunii februarie, înainte de a fi publicat raportul Curţii de Conturi, mai mulţi directori ai Primăriei Sectorului 3 au chefuit cu directorii Rosal, timp de două zile şi două nopţi, la cel mai luxos hotel din Poiana Braşov. La o parte din petrecere a participat și directorul general Rosal, Bogdan Niculescu, după cum a scris evz.ro. 

Indexarea retroactivă a tarifelor de curăţenie şi deszăpezire a fost contestată însă de unii consilieri locali ai Sectorului 3. "Dacă trebuie să dea înapoi banii din 2012, Rosal o să dea în judecată Primăria Sectorului 3 şi, respectiv, Consiliul Local Sector 3. Solicit ca indexarea să se facă de la data adoptării prezentei hotărâri, nu din 2012. Altfel, se creează un precedent absolut periculos", a comentat fostul viceprimar al Sectorului 3 Victor Tărtăcuţă, actual consilier local PDL Sector 3. Cu toate acestea, amendamentul său nu a fost votat de ceilalţi consilieri, astfel că Rosal va plăti din urmă banii încasaţi în plus de la Primăria Sectorului 3. 

Sectorul 3, cea mai jefuită administraţie locală a Capitalei, conform Curţii de Conturi

Primăria Sectorului 3, condusă de social-democratul Robert Negoiţă, este cea mai păguboasă administraţie locală a Capitalei. Aici, Curtea de Conturi a descoperit cele mai mari prejudicii la nivelul Capitalei, în RAPORTUL PRIVIND FINANȚELE PUBLICE LOCALE PE ANUL 2012 la nivelul Municipiului București, publicat la începutul lunii februarie. Mai exact, prejudiciul înregistrat este de aproape 38 de milioane de lei, prin plăți nelegale către diverși furnizori de servicii. Principala problemă se înregistrează în relația cu firma de salubrizare Rosal, deținută de familia Prigoană, care a beneficiat de plăți nelegale atât pe vremea lui Liviu Negoiță, cât și sub noul Primar. Mai exact, Robert Negoiță a plătit retoactiv majorări de tarife la salubrizare, ba chiar a înregistrat în contracte trotuare și străzi mai largi decât în realitate, pentru a achita sume mai mari către Rosal. Detalii, aici. 

Contractul dintre Sectorul 3 şi Rosal datează din 1999, fiind prelungit între timp prin multiple acte adiţionale, în ciuda faptului că a fost declarat ilegal de Curtea de Apel. Timp de două mandate (2004-2012), cât a păstorit Sectorul 3,  fostul edil democrat-liberal Liviu Negoiţă, coleg de partid ani buni cu deputatul Silviu Prigoană, (demisionar între timp din PDL), contractul de salubritate a tot suferit majorări de preţ, ajungându-se ca măturatul manual să fie de opt ori mai scump în noiembrie 2011 faţă de perioada de debut, o scumpire comparabilă fiind înregistrată şi în cazul serviciilor de măturat automat. Detalii despre evoluţia tarifelor între 1999-2011 găsiţi aici, într-un material EXCLUSIV B365.RO

Etichete: contract servicii curatenie, prigoana, raport Curtea de Conturi, realitatea, robert negoita, rosal, Sectorul 3

0/4 COMENTARII
Nuti
09 Jan 12:16
+0
VOTURI
-0
Daca stores este corecta, de ce pana acum ianuarie 2015 mai este primar acest on, alias BETONITA. Cine il sustine? Nu are trebui sa supporters toate consecintele comportmentului de vataf pe mosie ?
vlad
10 Jun 12:03
+0
VOTURI
-0
Ok, firma da banii inapoi, dar nu e nimeni din administratia publica tras la raspundere??? Pai Gigi Becali de exemplu a fost bagat la inchisoare pentru dare de mita.... desi nu s-a demonstrat direct (nici nu aveau cum dupa 10 ani), insa vazand schimburile de terenuri cu ministerul, sumele schimbate s-a concluzionat ca a fost mita. Pai aici nu e aceeasi situatie??? Ar trebui sa zboare zeci de oameni din primarie... poate toti aia care au fost la petrecerea aia. Bine ca ati votat Negoiti sa va conduca
ANA
14 May 17:02
+0
VOTURI
-0
MULTE BURUIENI ARE ROMANIA , MAI ALES CA ACESTIA SUNT SI IN POLITICA! ....de aceea tara este cumn este.
vlad
12 May 15:54
+0
VOTURI
-0
Pai stai putin nene, nu e suficient doar sa dai banii inapoi!!! Sigur, ii recuperezi, dar pe urma si pedepseti vinovatii!!! La inchisoare toti semnatarii

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h