Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, vizită la Bucureşti: În română sunt peste 420.000 de articoleJimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a fost prezent marţi, la Bucureşti, în cadrul "McCann/ Thiess Conferences", pentru a dezvălui cele mai recente proiecte ale platformei pe care o conduce. A oferi cunoaştere, crede Wales, înseamnă a fi uniţi în faţa provocărilor iminente precum terorismul.

Jimmy Wales
Jimmy Wales
Foto: wikipedia

La 15 ani de la lansare, antreprenorul şi fondatorul enciclopediei online Wikipedia, americanul Jimmy Wales a dezvăluit, în cadrul conferinţei "McCann/ Thiess", de marţi, filosofia din spatele acestei enciclopedii accesate la nivel mondial şi cum a reuşit prin intermediul acestei platforme să revoluţioneze modul în care oamenii din întreaga lume au acces la informaţii, potrivit Mediafax.

Conferinţa la care au participat jurnalişti şi admiratori ai lui Wales, a fost cea de-a patra ediţie a "McCann/ Thiess Conferences", desfăşurată la sediul McCann din Bucureşti. Informaticianul şi omul de afaceri american Jimmy Donal Wales a declarat că Enciclopedia Wikipedia are nu mai puţin de 283 de limbi traduse şi peste 40 milioane de articole scrise, iar ideea Wiki l-a dus în topul celor mai influente 100 de personalităţi ale lumii. El a punctat principalele proiecte ale companiei, dar şi faptul că aceasta trebuie să fie mereu permeabilă la schimbare.

„Wikipedia este la al 15-lea an, suntem site-ul cu numărul 5 in lume, avem multe iniţiative în derulare. În limba română sunt peste 420.000 de articole. Este cea de-a 25-a limbă a Wikipedia. Avem mai multe puncte-cheie. Avem un program numit editorul vizual care se află în Beta acum, îl puteţi încerca. Editorul vizual este o interfaţă mult mai intuitivă, este mult mai uşor să editezi cu aceasta. Un alt program este Wikipedia Zero. Wikipedia este un site caritabil, un proiect caritabil de a aduce informaţii gratuite tuturor, în propria lor limbă. Există o rată extrem de ridicată a utilizării dispozitivelor mobile în ţările în curs de dezvoltare. Următoarele două miliarde de oameni accesează informaţii online cu ajutorul dispozitivelor mobile. Pentru noi, prezenţa dispozitivelor mobile este extrem de importantă. Am făcut un parteneriat cu marile companii de telefonie mobilă. Acestea oferă acces la Wikipedia fără costuri suplimentare la descărcarea datelor, oricine poate accesa Wikipedia de pe un smartphone fără a-şi face griji în privinţa costurilor. Tinerii care au telefoane mobile nu mai sunt îngrijoraţi de costurile descărcărilor de pe Internet", a declarat Jimmy Wales în scurta sa prezentare a companiei.

Acesta a iniţiat, apoi, un dialog cu publicul care a fost curios să i se răspundă mai multor întrebări. 

Avem o comunitate extrem de activă de voluntari care se implică pentru a explica ceea ce întâmplă inspirându-se din sursele majore de ştiri. Din cauza diversităţii se uită şi la sursele din alte limbi şi realizează o sinteză", a explicat acesta.

Astfel, Wales a declarat că atunci când s-a uraganul Katrina a lovit SUA, mai ales New Orleans, anumiţi experţi din comunitate au oferit informaţii preţioase şi avizate referitoare la parcursul uraganului.

Amuzat, Wales a mai exprimat că nu este de părere că în viitor roboţii vor putea scrie articole pe Wikipedia.

Nu cred că aşa ceva va fi posibil în prezent. Avem anumite articole unde oamenii pot umple anumite şabloane cu un anume conţinut, iar informaţiile sunt puse de pe o bază de date, dar nu implică inteligenţă artificială. Nu cred că ne apropiem de aşa ceva. Nici măcar recenta competiţie dintre DeepMind şi un campion de go, care a fost învins de computer. Este un domeniu restrâns al gândirii umane. Încă nu am văzut ca un robot să scrie un paragraf frumos. Asta rămâne încă una dintre cele mai frumoase activităţi umane şi va mai trece mult timp până să se depăşească acest punct", a exprimat fondatorul Wikipedia.

Fondatorul Wikipedia a explicat care este filosofia din spatele Wikipedia: „Filosofia de bază a Wikipedia este una iluministă: că talentul este distribuit în rândurile populaţiei, că mulţi oameni au inteligenţa de a contribui la proiect, că oamenii trebuie să aibă acces la informaţii, la cunoaştere, că a ţine oamenii departe de cunoaştere este o greşeală şi nu îi face mai educaţi. Cu cât este mai uşor accesul la informaţie, cu atât sunt oamenii mai educaţi. Pe de altă parte, observăm o puternică legătură între utilizarea Wikipedia şi lectura cărţilor. Aceasta nu descurajează oamenii să citească cărţi, le suscită interesul, se implică, au parte de context mai vast, au capacitatea de a înţelege lucruri mai avansate pentru că se pot informa. Aşa spune că una dintre problemele cu care se confruntă Wikipedia, dar şi celelalte enciclopedii tradiţionale, un student sau un jurnalist leneş va citi doar la suprafaţa şi nu va pătrunde în profunzime, dar aceasta este o problemă umană şi nu una legată de Wikipedia" a exprimat Jimmy Wales.

Pe de altă parte, Wales a spus de ce a optat ca site-ul să nu permită reclamele publicitare: „Suntem o organizaţie non-profit şi am ales să nu optăm pentru reclame. Sunt multe motive întemeiate. O provocare este că ne constrânge volumul de bani de care dispunem, bugetul nostru la această oră este de 60 de milioane de dolari pe an, ceea ce pentru site-ul cu numărul 5 în lume este un buget destul de mic. Avem o comunitate uriaşă de voluntari care lucrează şi încercăm să conducem organizaţia Wikipedia Foundation într-o manieră extrem de responsabilă financiar. Suntem fericiţi că strângerea de fonduri provine de la donatori mici, oameni care dau 500 de euro, de pildă. E important. Comunitatea noastră este foarte independentă. Dacă am fi dependenţi de alţi donatori mari, atunci aceşti şi-ar dori ceva...Avem câţiva donatori mari, dar nu ne dictează politica companiei."

Rugat să enumere trei greşeli care s-au întâmplat şi pe care nu le-ar mai face, Wales a declarat că multe dintre erorile din trecut nu s-ar mai întâmpla astăzi pentru că s-a schimbat contextul. Totodată, el s-a declarat un „optimist patologic".

Etichete: fondatorul Wikipedia, jimmy wales, Jimmy Wales bucuresti, Jimmy Wales vizita bucuresti, Jimmy Wales wikipedia

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE