Joi începe Festivalul Filmului Europeanffe
ffe

Eveniment tradiţional pentru luna mai, Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Festivalul se desfăşoară în perioada 3 - 27 mai în cinci oraşe: Bucureşti (3 – 13 mai, la Cinema Studio şi la Cinemateca Eforie), Braşov (10 – 13 mai, la Centrul Cultural Reduta), Timişoara (17 – 20 mai, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”), Tîrgu-Mureş (17 – 20 mai, la Teatrul Naţional) şi Iaşi (24 – 27 mai, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”).

Proiecţiile celor peste peste 50 de lungmetraje din 26 de ţări vor fi completate cu evenimente care să îmbogăţească experienţa cinefililor. Programul lor complet se află pe site-ul Festivalului www.ffe.ro, însă aici sunt incluse câteva dintre ele:


 • concert Toulouse Lautrec, eveniment oferit de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Intrarea este liberă, 2 mai, Cărtureşti – Grădina Verona, ora 20:00.

 • expoziţia „Mândrie şi beton“ – fotografii realizate de Petruţ Călinescu. Expoziţia documentează transformările petrecute în satele tradiţionale din Maramureş şi Țara Oaşului, în urma masivei migraţii a forţei de muncă în străinătate. Intrarea este liberă, 3 – 13 mai, la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38.

 • premiera filmului românesc Turn Off the Lights (2011), documentar semnat de Ivana Mladenović. La premieră vor fi prezenţi regizoarea împreună cu o parte din echipă. Proiecţia va fi urmată de o discuţie pe marginea filmului şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu spectatorii. 4 mai, Cinema Studio, ora 20:00.

 • Close-up Aki Kaurismäki. Cele mai recente filme ale regizorului finlandez - Omul fără trecut (2002) şi Luminile periferiei (2006) vor fi proiectate, împreună cu filmul de gală Le Havre, pe 5 mai la Cinema Studio, de la ora 15:00.

 • Close-up Danemarca. Iubitorii de film sunt invitaţi să experimenteze cinematografia daneză – film recent (În familie, r:  Pernille Fischer Christensen, 2010), filme clasice (Foamea, r: Henning Carlsen, 1966 şi Dansând cu Regitze, r: Kaspar Rostrup, 1989) şi film pentru copii (Karla şi Jonas, r: Charlotte Sachs Bostrup, 2010). Evenimentul marchează una din priorităţile Preşedinţiei Daneze a Uniunii Europene, aceea de a promova producţia cinematografică de calitate. La Cinemateca Eforie pe 5 mai, începând cu ora 17.00, şi la cinema Studio pe 12 mai, de la ora 16:00.

 • FdP @ FFE - Retrospectivă Filmul de Piatră 3.0. Pe 6 mai, începând cu ora 17:00, publicul este invitat la Cinema Studio, la o seară specială petrecută alături de scurtmetrajele româneşti şi moldoveneşti premiate la Festivalul Filmul de Piatră 2012. Proiecţia filmelor va fi urmată de o dezbatere la care vor participa regizorii, moderată de Irina Margareta Nistor şi Andrei Dăscălescu, organizatorul Festivalului Filmul de Piatră 3.0 de la Piatra Neamţ. Discuţia va fi transmisă integral la radio Guerrilla. Intrarea este liberă.

 • Eveniment in memoriam Theo Angelopoulos (1935 - 2012). La cinemateca Eforie, pe 7 mai, începând cu ora 18:00, evenimentul care va celebra opera lui Angelopoulos va oferi publicului proiecţia filmului Privirea lui Ulise, precedată de proiecţia filmului Scene din viaţa aromânilor din Pind (1907-1912) de Miltiade şi Ienache Manakia. Prezintă criticul de film Marian Țuţui. Mulţumim Ambasadei Republicii Elene şi Arhivei Naţionale de Film pentru sprijinul în realizarea acestei vizionări speciale.

 • Lansare de carte urmată de seară de film. În parteneriat cu Editura Polirom, Festivalul organizează la cinemateca Eforie, pe 8 mai, la ora 18:00, lansarea volumului Cain, de José Saramago, urmată, la ora 19:00, de proiecţia filmului documentar José şi Pilar (2010), în regia lui Miguel Gonçalves Mendes.

 • Filmul românesc After the Revolution (2011), de Laurenţiu Calciu va fi difuzat pe 9 mai la ora 20:00 la cinema Studio, în prezenţa regizorului şi a criticului de film Iulia Blaga. Proiecţia va fi urmată de o discuţie pe marginea filmului şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu spectatorii.

 • Proiecţie şi dezbatere. În seara zilei de 11 mai, la cinema Sudio, începând cu ora 20:00, proiecţia filmului ceh Lidice (2011), care înfăţişează cel mai întunecat moment al istoriei recente ceheşti, Masacrul de la Lidice din 1942, va beneficia de o prezentare a istoricului Adrian Cioflâncă, expert în analiza Holocaustului şi a istoriei comunismului.

 • Colecţie de animaţie balcanică vintage. Din valoroasa colecţie a Arhivei Naţionale de Film a fost realizat un medalion de filme scurte de animaţie, relizate în perioada 1957 – 1980 în Bulgaria şi ţări din fosta Iugoslavie. Proiecţia va avea loc la Cinemateca Eforie pe 12 mai, începând cu ora 17:30, iar intrarea este liberă.

 • Concert Tarkovsky Redux. Pe 12 mai, la ora 20:00, la Sala ArCuB, are loc concertul Tarkovsky Redux - un fusion de muzică şi film oferit de Lucian Ban (pian), Mat Maneri (violă, violă electrică, efecte), împreună cu Silent Strike (sintetizator, sound design) şi artistul vizual Dan Băsu. Tarkovsky Redux este un proiect care îmbină muzica inspirată de patru filme ale lui Andrei Tarkovski – Oglinda, Călăuza, Nostalgia şi Sacrificiul – cu scene din filme tăiate, mixate şi proiectate live.

 • Gala de închidere şi decernarea Premiului Publicului, 13 mai, la cinema Studio, de la ora 19:30. În încheierea ediţiei din Bucureşti, va fi proiectat filmul turcesc A fost odată în Anatolia (2011), al regizorului Nuri Bilge Ceylan. Cu acelaşi prilej, va fi decernat Premiul Publicului, care se acordă filmului care întruneşte cele mai multe voturi din partea spectatorilor la proiecţiile din Bucureşti. În cursul festivităţii, vor fi anunţaţi cei 5 spectatori desemnaţi prin tragere la sorţi, câştigători ai premiilor oferite de sponsorul Premiului, Dell prin System Plus.


Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Cătălin Mitulescu, realizatorul unuia din cele mai apreciate filme româneşti ale anului 2011 – LOVERBOY, premiat şi selecţionat în numeroase festivaluri. Tot el a realizat clipul de promovare al acestei ediţii, după un scenariu propriu.

Detalii suplimentare privind calendarul proiecţiilor la ediţiile din fiecare oraş, evenimentele speciale şi participarea la votul pentru acordarea Premiului Publicului: www.ffe.ro; www.facebook.com/ffeRomania

Etichete: festivalul filmului european

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE