Jumătate din agențiile de turism din România, suspectate că funcționează ILEGALAproape jumătate dintre agențiile de turism din România nu pot face dovada unei polițe care se reînnoieşte anual şi, prin urmare, dacă nu o au, funcționează ilegal, informează Profit.ro. Fără asigurare, turiștii riscă să rămână fără banii plătiți pe vacanță, în cazul în care agenția se închide.

Jumatate din agentiile de turism din Romania, suspectate ca functioneaza ILEGAL (Foto edu-news.ro)
Jumătate din agențiile de turism din România, suspectate că funcționează ILEGAL (Foto edu-news.ro)

În acest moment, în România sunt 3.018 licențe teoretic valabile, acordate după 2010 de autoritățile din turism agențiilor. Dintre ele, 1.533 de agenții nu au făcut încă dovada că dețin o poliță de asigurare, a declarat pentru Profit.ro George Borună, directorul general al Direcției Generale de Control și Autorizare din cadrul Autorității Naționale pentru Turism (ANT).

Pentru a putea să funcționeze, agențiile de turism sunt obligate prin lege să dețină o poliță de asigurare în caz de faliment, care se eliberează pe o perioadă de un an și care trebuie reînnoită imediat ce expiră. Agențiile mai sunt obligate ca de fiecare dată când reînnoiesc polița, să trimită o copie la ANT, făcând astfel dovada că funcționează în continuare legal. "În acest moment sunt 1.533 de agenții în toată țara care nu apar că dețin o poliță", spune Borună.

În varianta optimistă, e posibil ca unele agenții să fi făcut asigurări, dar să nu fi anunțat la minister, pentru că legea nu prevede amenzi în astfel de cazuri. Directorul ANT pune răul în față și ia în calcul că dacă n-au trimis asigurările la ANT, poate că acele firme s-au închis și nu au anunțat autoritățile sau, mai grav, funcționeză în continoare fără asigurare, deci ilegal. "Dar prezumpția de nevinovăție există întotdeauna și eu știu doar atât, că mai mult de jumătate dintre agențiile de turism din România nu mi-au trimis și nu au făcut dovada deținerii unei polițe de asigurare", afirmă el.

Dacă agențiile au polița și încă n-au trimis-o, nu riscă nimic de genul amenzilor, însă apar pe lista ANT, iar turiștii le-ar putea evita. Dacă autoritățile descoperă însă că asigurarea lipsește, agențiile riscă să li se ridice licența și să fie amendate. "Obligația lor e ca acea poliță să se facă în trei exemplare, unul pentru mine, altul pentru ei și un altul pentru societatea de asigurare", adaugă George Borună.

Etichete: agenţie de turism, ANAT, asigurare, functionare ilegala, poliţă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h