Juncker: România poate scăpa de MCV înaintea BulgarieiPreşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis luni, într-o conferință de presă comună cu premierul Dacian Cioloș, că până în 2019, când se încheie mandatului actualului executiv european, România va avea ridicat mecanismul de monitorizare pe justiție (MCV).

Juncker: Romania poate scapa de MCV inaintea Bulgariei
Juncker: România poate scăpa de MCV înaintea Bulgariei

„Este evident că acest mecanism și-a atins scopul”, a spus președintele CE. „Voi face tot ce pot, sunt convins de progresele reale pe care România le-a făcut pentru a accelera acest proces. Sunt foarte mulțumit de noul guvern român”, a conchis Jean-Claude Juncker.

Premierul Dacian Ciolos a confirmat anunțul și a spus că speră că acest eveniment nu se va întâmpla chiar în ultimul an de mandat al Comisiei Europene.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost impus României la aderarea la UE, în 2007, pentru că nu îndeplinea toate cerințele și standardele în justiție și lupta împotriva corupției. Un mecanism asemănător are și Bulgaria, unde lupta împotriva criminalității organizate reprezenta încă un domeniu în care statul vecin avea un „steguleț roșu”. Binanual în primii ani de la aderare și apoi anual, Comisia Europeană întocmea rapoarte în care evalua stadiul aplicării MCV în cele două țări.

Cel mai recent raport de evaluare a MCV, de luna trecută, era favorabil României, iar Guvernul a cerut ridicarea MCV.

Premierul Dacian Cioloș se află într-o vizită la Bruxelles și a avut convorbiri cu Jean-Claude Juncker.

Sursa: Digi24.ro

Etichete: Comisia Europeană, dacian ciolos, Jean-Claude Juncker, MCV

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE