Jurnaliştii vor beneficia de PARCARE GRATUITĂ şi acces liber la teatre, în BucureştiJurnaliștii vor avea acces gratuit, pe baza legitimației, la programele instituțiilor publice de cultură de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului București, potrivit unei hotărâri adoptate luni de consilierii generali ai Capitalei. De asemenea, tot pe baza legitimației de serviciu, jurnaliștii vor putea utiliza în mod gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului București, precum și parcările aferente instituțiilor/ serviciilor publice de interes local din subordinea CGMB.

Jurnalistii vor beneficia de parcare gratuita si acces liber la teatrele din Bucuresti
Jurnaliștii vor beneficia de parcare gratuită şi acces liber la teatrele din Bucureşti

Consilierul liberal Ciprian Ciucu a apreciat că proiectul "venit în campania electorală" este menit să câștige "bunăvoința ziariștilor" și a sugerat ca jurnaliștii să beneficieze de gratuitate pe RATB. De asemenea, el a dorit să știe de ce nu beneficiază și alte categorii profesionale, precum medicii, de o astfel de măsură.

Primarul general Gabriela Firea a replicat că proiectul a fost inițiat în urma rugăminții Asociația Presei Române, în contextul în care în toate capitalele europene jurnaliștii au acces la spectacolele oferite de instituții din subordinea primăriei. Ea a mai precizat că, dacă într-o seară se va juca un spectacol foarte bun și vor exista temeri că vor "da năvală toți jurnaliștii", soluția convenită cu reprezentanții instituțiilor de cultură a fost ca ziariștii să își anunțe telefonic intenția de a urmări spectacolul respectiv, urmând să fie creată o listă de așteptare.

Robert Turcescu a declarat că în România există 25.000 — 30.000 de jurnaliști, cărora li se adaugă bloggeri, dar și redactorii unor ziare cu ediții electronice. El a dorit să știe dacă ar putea beneficia de parcare gratuită chiar și redactorul unui astfel site, iar primarul general a răspuns afirmativ, potrivit Agerpres.

Din expunerea de motive a proiectului, semnată de primarul general Gabriela Firea, reiese că propunerea a fost făcută de Asociația Presei Române.

"Prin facilitarea accesului reprezentanților mass media se are în vedere creșterea gradului de popularizare a activităților culturale proprii ale municipiului București, sporirea valorii activităților instituțiilor de cultură și a prezenței lor permanente în spațiul citadin, cu luarea în considerare a influenței progresive a mass media în educarea și cultivarea locuitorilor în stimularea consumului cultural de calitate și în dezvoltarea culturală a orașului pe termen mediu și lung", prevede documentul.

În raportul de specialitate se arată că Municipiul București are în subordine 22 de instituții publice de cultură, dintre care 15 instituții de spectacol, două muzee de importanță națională (Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Municipiului București), Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești, Biblioteca Metropolitană, Casa de Cultură Friedrich Schiller, Universitatea Populară Ioan Dalles, Școala de Artă București și trei servicii publice de interes local: Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București — ARCUB și Creart.

Proiectului de hotărâre îi este atașată și adresa Asociației Presei Române, care arată că cele două propuneri au în vedere facilitarea exercitării profesiei de ziarist. Astfel, se propune "reintroducerea unui sistem de parcare gratuită ("parbrize") pentru jurnaliștii care lucrează în București, în condițiile în care aceștia sunt obligați să lucreze contratimp, cu deplasări în mai multe locuri". Se menționează că acest sistem a funcționat până în primăvara anului 2016, când a fost stopat. Semnatarii mai precizează că accesul gratuit al jurnaliștilor în instituțiile culturale, pe bază de legitimație, este permis în toate orașele civilizate ale Europei, fiind menit să încurajeze popularizarea activităților culturale.

Etichete: acces gratuit teatru, CGMB, facilităţi jurnalişti, jurnalişti bucureşti, parcare gratuita bucureşti, Primăria Capitalei

0/1 COMENTARII
Parchez gratis
31 oct 17:57
+0
VOTURI
-0
Deci, ati inteles?
Va dati bloggeri si puteti intra gratis la teatru si, cel mai important, puteti parca gratis oriunde in Bucuresti! Gabi Firea dixit!
Nu ca pana acum nu se parca, dar daca-i pomana (electorala), sa fie primita...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE